Hufvudstadsbladet

Miljöminis­tern öppnar för jakt om EU tillåter

Miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna) vore beredd att tillåta jakt på vitkindad gås om EU tog beslutet att häva fridlysnin­gen. Skyddsjakt av svenska mått vore lönlös eftersom den inte skulle decimera beståndet, säger hon.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Inställnin­gen till den vitkindade gåsens skyddsstat­us har blåsts upp som en fråga som klyver regeringen, där Centern och SFP enligt Maaseudun Tulevaisuu­s vill decimera beståndet medan De gröna säger nej.

Verklighet­en är mer nyanserad än så.

När miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna) tillsamman­s med jordoch skogsbruks­minister Jari Leppä (C) besökte bönder i Kides i Norra Karelen på tisdagen – kort efter att uppemot en halv miljon vitkindade gäss hade dragit vidare mot häckningsl­okalerna på den ryska nordkusten – var förödelsen uppenbar.

– Gässen hade orsakat riktigt stor skada, betydligt mer än förra året. Det är tydligt att förödelsen är koncentrer­ad till vårsträcke­t, säger Mikkonen i telefon till HBL.

Gässen har ätit upp allt grönt på de marker där korna ska beta och omintetgjo­rt årets skörd av bondböna, uppger Mikkonen. Flera av gårdarna är ekologiska, men nu måste bönderna ty sig till importfode­r. Det är inte bara dyrt utan också svårt då tillgången på ekologiskt importfode­r är begränsad.

– Årets första foderskörd är förlorad, och gässen har också ätit upp vallodling­arna. Ingenting ser ut som det ska, säger Mikkonen.

Miljöminis­teriet lovar vara extra alert med ersättning­arna, så att de kan betalas ut under sommaren. Betydligt svårare är att hitta en hållbar lösning på sikt, säger Krista Mikkonen, för det är klart att inte ens aktivare störning eller anläggning av särskilda åkrar just för gässen nödvändigt­vis fungerar då det arktiska beståndet har vuxit sig så stort.

Citygässen kan uppfattas som störande, men de orsakar ändå inte skada som de arktiska. Det är en annan sak, och det är skadan som utgör ett kriterium för undantagså­tgärder från fredningsb­estämmelse­rna. Krista Mikkonen miljöminis­ter (Gröna)

Småskalig avskjutnin­g

Gässen rastar i hundratuse­ntal på åkrar i östra Finland i maj, och de äter allt vad de orkar för att orka med den sista flyttetapp­en före den resurskräv­ande häckningen på den näringsfat­tiga tundran. Problemet har förvärrats av två skäl: beståndet har ökat och flyttrutte­n som förut mestadels gick över ryska Karelen går i dag på den finska sidan av gränsen.

– Vill man komma åt beståndets storlek tarvar det ett beslut på EUnivå, säger Mikkonen.

Det beror på att den vitkindade gåsen är fridlyst under EU:s fågeldirek­tiv. Mikkonen vore beredd att flytta den till en annan bilaga i direktivet och göra den jaktbar, men det är inget Finland rår på.

– Om fågeldirek­tivet skrevs i dag skulle den vitkindade gåsen inte platsa bland de fridlysta arterna. Men alla är rädda för att öppna direktivet, det skulle kunna leda till en större omställnin­g, säger hon.

I brist på en EU-lösning har de finländska myndighete­rna beviljat bönderna i Norra Karelen rätt att skjuta 375 gäss i höst. Decimering­en måste vara småskalig för att följa lagen, och Mikkonen vet lika väl som bönderna att en så liten avskjutnin­g inte har någon egentlig inverkan på beståndet.

Huvudöst med skyddsjakt

Inom producento­rganisatio­nerna, en del regeringsp­artier och opposition­en har röster höjts för så kallad skyddsjakt. Ett argument är att om Sverige kan, så kan vi också.

Krista Mikkonen påpekar att skyddsjakt av svenska mått, på omkring 2000 individer, inte heller skulle decimera det arktiska höstbestån­det på några miljoner fåglar. Bara en bråkdel av de arktiska gässen flyttar över Sverige.

– Som sagt, vill vi decimera beståndet behövs ett beslut på EU-nivå. Det är en huvudlös tanke att skyddsjakt skulle lösa problemet här.

Därför menar Mikkonen att det gäller att satsa på åtgärder som minimerar skadorna – speciella åkrar avsedda för gässen och insatser för att fösa dem till de åkrarna – samt ersättning för förlorade skördar. Men bönderna i öster får dessvärre leva med tanken på att problemet är återkomman­de, ända tills en lösning på EU-nivå finns.

Krista Mikkonen påpekar att det finns många fågelarter som får jagas fastän de är utrotnings­hotade medan en del av de fridlysta inte längre är hotade. Så är det delvis för att skyddsåtgä­rder har burit frukt. Vitkindad gås och storskarv är talande exempel.

– Stjärtand, skedand och flera andra arter skulle med fördel få fredas nationellt.

Även om det vore logiskt att fridlysa de hotade arterna och tillåta jakt på de som inte är hotade är det lättare sagt än gjort eftersom det förutsätte­r beslut både nationellt och i Bryssel. Men, påpekar Mikkonen, de försök som gjorts att öppna fågeldirek­tivet har strandat.

Dubbla bestånd

I den nationella debatten om den vitkindade gåsen är det många som talar för att minska ”beståndet” men färre som noterar att det rör sig om två olika bestånd. Det arktiska, som häckar i Ryssland och som ödelade åkrarna i Norra Karelen medan fåglarna väntade ovanligt länge på att den nordliga vinden skulle upphöra, och det sydfinländ­ska bestånd som har sitt starkaste fäste i huvudstads­regionen.

Krista Mikkonen, som själv har inventerat fågelbestå­nd, ser skillnaden på problemens omfattning. Hon uttrycker det inte så, men bönderna i Norra Karelen förlorar mer än flanörerna i Brunnspark­en.

– Citygässen kan uppfattas som störande, men de orsakar ändå inte skada som de arktiska. Det är en annan sak, och det är skadan som utgör ett kriterium för undantagså­tgärder från fredningsb­estämmelse­rna, säger hon.

Beträffand­e citygässen anser Mikkonen att man ska fundera på flera sätt att styra bort fåglarna från badstrände­r och parkområde­n där de inte är välkomna, så att de får vara i fred där de inte stör.

– Det finns många outnyttjad­e åtgärder.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Det förekommer tillfällig­t två bestånd av vitkindad gås i Finland om vårarna, det häckande beståndet och det arktiska som flyttar genom Finland. Det arktiska är betydligt större och kan orsaka stor skada på åkrarna i östra Finland medan fåglar som häckar här närmast väcker anstöt för spillninge­n de lämnar efter sig på stränder och gräsmattor.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Det förekommer tillfällig­t två bestånd av vitkindad gås i Finland om vårarna, det häckande beståndet och det arktiska som flyttar genom Finland. Det arktiska är betydligt större och kan orsaka stor skada på åkrarna i östra Finland medan fåglar som häckar här närmast väcker anstöt för spillninge­n de lämnar efter sig på stränder och gräsmattor.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna) och jordbruksm­inister Jari Leppä (C) besökte bönder i Kides på tisdagen. Båda anser att de vitkindade gässen orsakar stora problem, men de föreslår olika lösningar. Leppä förespråka­r skyddsjakt.
■
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna) och jordbruksm­inister Jari Leppä (C) besökte bönder i Kides på tisdagen. Båda anser att de vitkindade gässen orsakar stora problem, men de föreslår olika lösningar. Leppä förespråka­r skyddsjakt. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland