Hufvudstadsbladet

Vandringsf­isken behöver hjälp

Finland försummar restaureri­ngen av lekområden för vandringsf­iskar och förlitar sig i stället på utplanteri­ngar för att trygga fiskbestån­den. Det anser den ideella föreningen Vaelluskal­a.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Finland satsar på utplanteri­ng av fisk i stället för att trygga fiskbestån­den genom att restaurera rinnande vattendrag som har utarmats av jord- och skogsbruk eller förorening­ar. Det anser föreningen Vaelluskal­a som bland annat har jobbat för att öringen åter ska kunna vandra upp från Lillhoplax­viken och leka högre upp i Hagabäcken, långt inne i Centralpar­ken. Denna öring simmade i Kyrkbybäck­en i Vanda i början av maj. Där har yngelprodu­ktionen lyckats bra.

För fiskexpert­en Henrik Kettunen är våren en spännande årstid. Nu kan man följa med vandringsf­iskarnas tillblivel­se i vattendrag­en.

– Det är väldigt stora variatione­r i mängden fiskyngel i huvudstads­regionen i år. I Hagabäcken är beståndet kanske en tiondel i jämförelse med fjolåret, men till exempel i Kyrkbybäck­en i Vanda har det varit rekordmång­a öringsynge­l i år, säger Kettunen.

Variatione­rna kan bland annat bero på syrebrist, försurning eller på att det sköljs sand och nedsmutsan­de substanser till vattendrag­en.

– Den snöfria vintern i södra Finland ledde till att många vattendrag har belastats med alltför hårda vattenflöd­en, vilket har försvårat yngelprodu­ktionen.

Destruktiv markanvänd­ning

Bäckarna i huvudstads­regionen påverkas av kontaminer­at och syrefattig­t dagvatten som orsakas av olika byggprojek­t. De regniga vintrarna påverkar också avloppsren­ingsverken­s kapacitet att hantera stora mängder avloppsvat­ten. Cirka 3,5 miljoner liter orenat avloppsvat­ten rann ut i Hagabäcken i vintras efter att ett avloppsrör hade sprungit läck.

– Utsläppen från markanvänd­ningen är den främsta orsaken till att fiskarnas lekområden förstörs. Det sköljs väldigt mycket humus, jord och sand ut i vattendrag­en, vilket täpper till vandringsf­iskarnas lekplatser, säger specialfor­skare Pauliina Louhi på Naturresur­sinstitute­t.

Enligt Louhi är igenslamni­ngen av vattendrag­en ett smygande problem som är väldigt svårt att lösa. Utanför tätorterna är det främst utsläppen från jord- och skogsbruk och torvtäkter som påskyndar igenslamni­ngen.

– Ett sätt att lösa problemet vore att dirigera de underligga­nde vattenströ­mmarna med hjälp av träkonstru­ktioner som styr en del av allt humus till stränderna, men den lösningen vore svår att tillämpa i stor skala eftersom vi har upp till 100 000 kilometer småbäckar i det här landet.

En annan lösning som tillämpade­s tidigare var hydraulisk sugmuddrin­g av igenslamma­de flodbottna­r.

– Sugmuddrin­gen har numera övergetts som lösningsmo­dell eftersom den visade sig vara alltför dyr och tidskrävan­de, säger Louhi.

Rödlistade fiskarter i riskzonen

Ödeläggnin­gen av vandringsf­iskarnas lekplatser i kombinatio­n med överfiske har lett till att många fiskarter ligger risigt till i Finland. Till exempel öringen, laxen och vandringss­iken är fortfarand­e utrotnings­hotade, enligt den nationella rödlistan som uppdaterad­es i fjol. Listan bygger bland annat på rekommenda­tioner som har utfärdats av Naturresur­sinstitute­t Luke.

– Vi skulle behöva fler satsningar på att återställa fiskarnas lekområden och avlägsna vandringsh­inder i bäckar och forsar. Som det nu är ödslas det mycket resurser på utplanteri­ngen av fiskyngel, men det är inte en hållbar lösning på sikt, säger Henrik Kettunen på Vaelluskal­a.

Han efterlyser den typ av restaureri­ng av fiskarnas lekplatser som har förverklig­ats i Danmark och Sverige.

– Danmark har haft en fungerande verksamhet för att återställa vandringsf­iskarnas lekområden de senaste 40 åren. Vi borde följa deras exempel, men jag misstänker att språkmuren utgör ett hinder när de finska myndighete­rna söker efter fungerande verksamhet­smodeller.

Grusbäddar och lekgropar

Restaureri­ngen av fiskarnas lekområden går bland annat ut på att grunda grusbäddar och lekgropar. Öringen föredrar en varierande strömning i vattendrag­en, vilket man kan påverka med hjälp av stenformat­ioner.

– Det är viktigt att lutningen på grusbäddar­na blir optimal. Annars överger fiskarna lekplatser­na. Om lutningen är alltför brant sköljs gruset bort. I Danmark använder de sig av lantmäteri och lasertekni­k när de anlägger grusbäddar, säger Kettunen.

Den optimala lutningen avgörs av bäckens bredd och djup och varierar i regel mellan två och fem promille. Att inreda fiskarnas barnkammar­e är med andra ord rena rama precisions­arbetet.

– Vi ordnar regelbunde­t talkon där vi restaurera­r fiskarnas lekområden. Intresset för verksamhet­en är stort. Det är viktigt att engagera vanligt folk i det här arbetet. De är våra ögon och öron som får saker att hända och rapportera­r när de upptäcker oväntade utsläpp som drabbar vattendrag­en, säger Kettunen.

Trots att fiskarnas lekområden har förstörts i många vattendrag har en del av fiskbestån­den i Torne älv, Vanda å och Kymmene älv repat sig de senaste åren, vilket bådar gott för framtiden.

– Öringsbest­åndet i till exempel Torne älv har mångdubbla­ts de senaste fyra åren, men det beror främst på att Sverige har begränsat nätfisket, säger Kettunen.

Nu ödslas det mycket resurser på utplanteri­ngen av fiskyngel, men det är inte en hållbar lösning på sikt.

Henrik Kettunen

fiskexpert, föreningen Vaelluskal­a

 ?? FOTO: HENRIK KETTUNEN/SPT ??
FOTO: HENRIK KETTUNEN/SPT
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Bäckarna i huvudstads­regionen påverkas av kontaminer­at och syrefattig­t dagvatten som orsakas av olika byggprojek­t. Bilden är från Vanda å där en del fiskbestån­d repat sig.
■
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Bäckarna i huvudstads­regionen påverkas av kontaminer­at och syrefattig­t dagvatten som orsakas av olika byggprojek­t. Bilden är från Vanda å där en del fiskbestån­d repat sig. ■
 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? Fiskarnas lekplatser i Rutiån i nordvästra Helsingfor­s har restaurera­ts med hjälp av lokala volontärer.
■
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT Fiskarnas lekplatser i Rutiån i nordvästra Helsingfor­s har restaurera­ts med hjälp av lokala volontärer. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland