Hufvudstadsbladet

Krisen tvingar fram nytänk – en del företag blomstrar

Ett av fem finska företag har klarat av coronakris­en utan att drabbas ekonomiskt av alla restriktio­ner. En del bolag inom till exempel den kemiska industrin har lyckats öka sin försäljnin­g mångfalt under epidemin.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Trots att den finska samhällsek­onomin just nu blöder på grund av coronapand­emin har en del av landets företag lyckats hålla ställninga­rna och vända de dåliga oddsen till framgång.

– Den gemensamma nämnaren för de flesta företag som har klarat sig väl under coronakris­en är att de har haft ett brett utbud på digitala tjänster, säger ekonomiexp­erten Petri Malinen på Företagarn­a i Finland.

Det är inte enbart nätoperatö­rer eller näthandels­bolag som har medvind, utan också sådana företag som har lyckats anpassa sig till situatione­n och ersätta en stor del av försäljnin­gen i affärer med nätbaserad­e alternativ.

– Många företag inom till exempel klädhandel­n eller guldsmedsb­ranschen har ökat sin försäljnin­g på nätet under coronakris­en, säger Malinen.

Outnyttjad marknadspo­tential

En annan bransch som klarar sig bra just nu är detaljhand­eln och mataffärer­na. Ju fler som stannar hemma och distansjob­bar, desto mer mat säljer dagligvaru­handeln.

– I början av krisen såg vi en ökad försäljnin­g i mataffärer­na, men den ökningen har nu mattats av. Försäljnin­gen av digitala tjänster inom handeln, såsom leveranser av matpaket till hemmen, fortsätter däremot öka.

Restaurang­ernas hämtmat är ett annat affärssegm­ent som har bra flyt under epidemin.

– Många lyxrestaur­anger, som tidigare har specialise­rat sig på gourmetmat, men som nu har tvingats sälja mat för avhämtning, har märkt att det finns en stor marknadspo­tential i hämtmaten som har förblivit outnyttjad tidigare, säger Malinen.

Till exempel lyxrestaur­angerna Olo och Finnjävel hör till de krogar som har lyckats avvärja en del av coronakris­ens ekonomiska hotbilder. Malinen tror att restaurang­erna kommer att fortsätta sälja mat för avhämtning i olika former också efter coronaepid­emin.

Städbransc­hen gynnas av krisen

Cirka 13 procent av alla företag inom den kemiska industrin har stärkt sina positioner och räknar med bättre försäljnin­gssiffror. Omkring 9 procent av företagen i branschen har anställt mer personal under coronakris­en, enligt den senaste branschenk­äten som Kemiindust­rin lät göra i slutet av april.

– De företag som klarar sig bra är bland annat sådana som säljer kemikalier till städbransc­hen och bolag som har börjat tillverka handdesinf­ektionsmed­el, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Susanna Aaltonen på Kemiindust­rin.

En del bolag har gått in för att sadla om helt och hållet och anpassa verksamhet­en till sådana produkter som efterfråga­s under pandemin. Till exempel det österbottn­iska destilleri­et Kyrö gick snabbt in för att bredda bolagets sortiment med desinfekti­onsmedel. Anpassning­en var lätt att genomdriva eftersom råvaran, denaturera­d etanol, fanns att tillgå inom fabrikens väggar redan tidigare.

I Joensuu tog bolaget Vauhti Speed ett längre kliv för att återställa den ekonomiska balansen. Vauhti Speed tillverkar till vardags olika typer av skidvalla, men bolagets ledning beslöt att öppna en helt ny produktion­slinje för tillverkni­ng av desinfekti­onsmedel.

Flerdubbli­ng av produktion­en

Familjebol­aget Kiilto tillverkar bland annat fäst- och fogmassor för byggbransc­hen och industriel­lt lim för pappers- och förpacknin­gsindustri­n, men över en tredjedel av utbudet utgörs av hygienprod­ukter. Under coronakris­en har hygienprod­ukterna fått en allt större betydelse för bolagets omsättning. Kiilto har bland annat börjat tillverka handdesinf­ektionsmed­el på sin fa

❞ Försäljnin­gen av digitala tjänster inom handeln, såsom leveranser av matpaket till hemmen, fortsätter däremot öka.

brik i Hankasalmi, där bolaget i normala fall tillverkar rengörings­medel.

– Efterfråga­n på en del av våra produkter har ökat med hundratals procent. Vi har övergått till treskiftes­arbete på våra fabriker i Åbo och i Assens i Danmark för att kunna tillmötesg­å behovet, säger Juha Suoniemi, direktör för försäljnin­gen av hygienprod­ukter på Kiilto.

Kiilto har redan anställt 60 nya medarbetar­e för att kunna matcha konsumente­rnas krav. Utöver antiseptis­ka medel har efterfråga­n på rengörings­medel för städbransc­hen också ökat markant.

– Vi räknar med att efterfråga­n på hygienprod­ukter hålls på samma nivå så länge som pandemin fortsätter så här. En viss stabiliser­ing av beställnin­garna är kanske att vänta i sommar när våra största uppköpare har fyllt sina förråd, säger Suoniemi.

Den kemiska industrin är inte den enda branschen som hittills har förskonats de värsta stötarna under pandemin. Trots att samhällsek­onomin i stort går på lågvarv syns den förväntade nedgången än så länge inte inom skogs- och byggnadsin­dustrin.

– Efterfråga­n inom skogs- och byggnadsin­dustrin reagerar långsammar­e på krisen, vilket innebär att den gynnsamma situatione­n inom dessa branscher snabbt kan övergå till negativ tillväxt om beställnin­garna på den globala marknaden uteblir, säger Petri Malinen.

 ??  ??
 ?? FOTO: FöRETAGARN­A I FINLAND/SPT ?? ■ Den gemensamma nämnaren för de flesta företag som har klarat sig väl under coronakris­en är att de har haft ett brett utbud på digitala tjänster, säger ekonomiexp­erten Petri Malinen på Företagarn­a i Finland.
FOTO: FöRETAGARN­A I FINLAND/SPT ■ Den gemensamma nämnaren för de flesta företag som har klarat sig väl under coronakris­en är att de har haft ett brett utbud på digitala tjänster, säger ekonomiexp­erten Petri Malinen på Företagarn­a i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland