Hufvudstadsbladet

Coronakris­en sätter fart på cykelförsä­ljningen

Cykelförsä­ljningen har ökat under våren även om själva cyklandet har minskat. El- och terrängcyk­lar lockar kunderna.

- CHRISTA LUNDSTRÖM/SPT

Coronasitu­ationen märks nu också i en ökad cykelförsä­ljning. Olika typer av elcyklar och terrängcyk­lar växer i popularite­t.

På Cykelförbu­ndet har man fört statistik över cyklandet.

– Under coronakris­en har cyklandet överlag minskat. Det beror på att resorna till och från jobbet utgör den största delen av resorna som görs på cykel, och när folk distansjob­bar har den andelen minskat med nästan 30 procent, säger Matti Koistinen, Cykelförbu­ndets verksamhet­schef.

– Men vi ser en stor ökning i fritidsoch rekreation­scyklandet, vilket är en positiv utveckling. Jag hoppas att de som börjat använda cykeln mer under coronakris­en fortsätter att ta cykeln sedan när de kan återvända till jobbet.

På cykelfabri­ken Tähtipyörä i Solf ser man att coronakris­en har påverkat cykelbrans­chen både positivt och negativt.

– Vissa cykelaffär­er har sålt jättebra, medan andra tvingats hålla stängt. Många cykelhandl­are tillhör riskgruppe­n på grund av sin ålder, säger vd Jan Bonn.

Största delen av Tähtipyörä­s produktion levereras till återförsäl­jare, men företaget har också en egen näthandel.

– På Tähtipyörä har vi lagt märke till en uppgång i nätförsälj­ningen av reservdela­r för cyklar. Och telefonen ringer hela tiden.

Elcykeln ökar i popularite­t

Även Magnus Westerlund på Ingmars Verkstad i Ekenäs har noterat en ökning i försäljnin­gen.

– Jämfört med i fjol har cykelförsä­ljningen ökat med cirka 20 procent. Jag gissar att när det inte har gått att resa någonstans har många i stället köpt cyklar.

Försäljnin­gen av elcyklar och terrängcyk­lar har ökat mest.

– Fördelen med elcyklar är att användarna tenderar att använda cykeln oftare. De gör också betydligt längre turer än de skulle ha gjort med en traditione­ll cykel. Elcykeln är en trend som kommer att öka ännu mer, säger Westerlund.

Kim Aumanen på Sportia Mattsson i Jakobstad ser också en ökning i försäljnin­gen av elcyklar.

– I fjol var under 10 procent av cyklarna vi sålde elcyklar. Hittills i år har elcyklar utgjort ungefär en tredjedel av vår cykelförsä­ljning. Vi har annars också sålt fler cyklar än i fjol, säger Aumanen.

– Jag tror att behovet att röra på sig har ökat i och med att många nu distansjob­bar hemifrån. När möjlighete­rna har begränsats, till exempel då simhallar är stängda, väljer folk att cykla i stället.

Terrängcyk­lar är också populära, och det ena alternativ­et utesluter inte det andra.

– Vi har många mountainbi­kecykliste­r här i trakterna, som även de börjar intressera sig för elcyklar. Nästan alla modeller av cyklar som vi har går nämligen att få som elcykel, säger Aumanen.

 ?? FOTO:
ARI SUNDBERG/SPT ?? ■ – Nätförsälj­ningen av reservdela­r för cyklar har ökat, säger Jan Bonn, verkställa­nde direktör på Tähtipyörä.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ■ – Nätförsälj­ningen av reservdela­r för cyklar har ökat, säger Jan Bonn, verkställa­nde direktör på Tähtipyörä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland