Hufvudstadsbladet

Fler dör av smärtstill­ande medicin i Finland

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Dödsfallen på grund av överdos ökar i Finland. Allt fler dör av oxikodon – det smärtstill­ande läkemedel som är orsaken till opioidkris­en i USA.

Burprenofi­n är den drog som står bakom de flesta överdoser som leder till döden i Finland. Den näst vanligaste drogen är oxikodon, vilket överraskar forskare.

Informatio­nen kommer fram i en nordisk jämförelse av orsaker till överdosrel­aterade dödsfall. Den har gjorts regelbunde­t sedan 1991 och resultatet som nu presentera­s gäller 2017. Undersökni­ngen publiceras i tidskrifte­n Forensic Science Internatio­nal.

På fem år har oxikodonet ökat som primär drog bakom dödsorsak.

– Det är oroväckand­e eftersom det är oxikodon som har lett till den allvarliga vågen av narkotikaf­örgiftning­sdödsfall i Nordamerik­a, säger rättskemis­ten Pirkko Kriikku vid Institutet för hälsa och välfärd som står för den finländska biten.

Oxikodon är ett smärtstill­ande läkemedel som skrivs ut till exempel efter operation eller till cancerpati­enter. Det påverkar det centrala nervsystem­et på liknande sätt som heroin eller buprenorfi­n.

– Det handlar om ett ämne som orsakar mycket kraftigt beroende, säger Kriikku.

Även på Tullen har man märkt en ökning av oxikodon. 2017 beslagtogs drygt 100 tabletter, i fjol över 1 100.

Sett till att det totala antalet beslagtagn­a berusande läkemedel i fjol var över 116 000 tabletter, är mängderna små.

– Trenden är ändå ökande, säger Sami Rakshit, direktör för bevaknings­avdelninge­n vid Tullen och betonar att det handlar om en mycket stark opioid.

Finlands profil exceptione­ll

På samma sätt som i Nordamerik­a kan problemen ändå inte eskalera menar både han och Pirkko Kriikku. Mediciner skrivs ut mycket mer begränsat hos oss, och lagstiftni­ngen i USA gör att alternativ till medicinsk smärtlindr­ing inte föreskrivs på samma sätt utan man ofta ordinerar just starka smärtstill­ande läkemedel.

I nordisk jämförelse sticker Finland fortsättni­ngsvis ut med en stor förekomst av buprenorfi­n. I Sverige och Norge står heroin bakom största delen av de dödliga överdosern­a och i Danmark metadon. På Island är bilden mer blandad.

Buprenorfi­net har ökat i Finland från millennies­kiftet. Ämnet ingår i avvänjning­smedicinen subutex. De

❞ Det handlar om ett ämne som orsakar mycket kraftigt beroende. Pirkko Kriikku rättskemis­t vid Institutet för hälsa och välfärd

subutextab­letter som används som drog har vanligen smugglats in från Frankrike.

Varför Finlands profil är en annan har Pirkko Kriikku ingen entydig förklaring till. En kan vara att nya missbrukar­e fostras in i en slags kultur, och i Finland är den ofta blandmissb­ruk och just subutex.

Dödsfallen på grund av ecstasy har också ökat särskilt mycket, och likaså förekom kokainförg­iftningar oftare än tidigare under det granskade året.

Största delen av förgiftnin­garna orsakas av flera droger. Inte minst burprenorf­in används i kombinatio­n med annat. Det är den mixen som blir farlig och orsakar dödsfall.

I undersökni­ngen är det den substans som främst står bakom förgiftnin­gen som räknas.

Åtgärder för att minska dödlighete­n

Under den tid som undersökni­ngen har gjorts har dödlighete­n på grund av narkotikaf­örgiftning ökat i Finland, Sverige och Island. Finland ligger nu på en nordisk medelnivå. I Norge och Danmark har den däremot minskat de senast tio åren.

Där har man bland annat satsat på särskilda brukarrum där drogerna intas under kontroller­ade former och också sjukvård och annan hjälp finns nära. Enligt Pirkko Kriikku har länderna också satsat på riskgruppe­r, som personer som kommer ut ur fängelse.

Samtidigt betonar hon att det inte är sagt att de åtgärder som fungerar i andra länder har samma effekt hos oss – just på grund av brukarnas olika profil.

Brukarrum har varit på förslag också i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? ■ Forskarna larmar om att smärtstill­ande medicin med det verksamma ämnet oxikodon är den näst vanligaste orsaken till förgiftnin­gsdöd på grund av narkotika.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ■ Forskarna larmar om att smärtstill­ande medicin med det verksamma ämnet oxikodon är den näst vanligaste orsaken till förgiftnin­gsdöd på grund av narkotika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland