Hufvudstadsbladet

Ilja Janitskins ex-informatör vill bli dataombuds­man

Tjänsten som dataombuds­man har sökts av sex personer, uppger Justitiemi­nisteriet. En av dem är Tiina Keskimäki som titulerar sig journalist och som anser sig förföljd av regeringen.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Tiina Keskimäki, Piotr Lehtonen, Jukka Pelli, Jari Råman, Anu Talus samt en sjätte person som inte vill ha sitt namn offentligg­jort har inom utsatt tid sökt tjänsten som dataombuds­man, uppger Justitiemi­nisteriet. Tjänsten tillsätts från början av november 2020 och är femårig.

Dataombuds­mannens byrå övervakar lagenlighe­ten i behandling­en av personuppg­ifter och tillgodose­endet av dataskydds­rättighete­r.

Av de sökande sticker Tiina Keskimäkis namn ut. Hon driver Youtubekan­alen Reformi Studio som säger sig bjuda på avslöjande journalist­ik, dock med förbehålle­t att man inte bryr sig om journalist­reglerna. På sitt Twitterkon­to uppger Keskimäki att Opinionsnä­mnden för massmedier inte når henne.

Samma tillkännag­ivande finns också på den EU-fientliga organisati­onen Suomi Ensins webbplats. Där skyltar Keskimäki också med att hon inte beviljades pressackre­ditering under Finlands EU-ordförande­skap eftersom Statsrådet­s kansli bedömde att Reformi Studios innehåll inte har den sortens journalist­iskt innehåll som förutsätts för tillgång till medietjäns­ten eller till dess pressackre­diteringar.

Reformi Studio står nära sajten MV-lehti som sprider alternativ informatio­n. Keskimäki titulerade sig tidigare ”informatör” och ”representa­nt” för MV-lehtis numera bortgångne ”chefredakt­ör” Ilja Janitskin, som bland annat hade för avsikt att kandidera i presidentv­alet. Janitskin dömdes hösten 2018 till 22 månader ovillkorli­gt fängelse för flera brott i anslutning till vad MV-lehti hade skrivit.

Tiina Keskimäki är tidigare aktiv i Samlingspa­rtiet och hon har studerat på Hanken. Hon kallar sig visselblås­are och menar att polisen godtycklig­t berövade henne friheten under en demonstrat­ion förra sommaren. På VK, den ryska motsvarigh­eten till Facebook, vädjar hon till allmänhete­n att betala in pengar på ett konto för att stödja ”en journalist som förföljs av regeringen”.

 ?? Foto: arkiv/Max Nyberg ?? Tiina Keskimäki, tidigare näringsliv­schef för Lovisa stad, har sökt till tjänsten som dataombuds­man.
Foto: arkiv/Max Nyberg Tiina Keskimäki, tidigare näringsliv­schef för Lovisa stad, har sökt till tjänsten som dataombuds­man.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland