Hufvudstadsbladet

Pressen växer på Johnson att sparka sin rådgivare efter skandal

Han rör sig vanligtvis i kulisserna. Men nu har Dominic Cummings hamnat i strålkasta­rljuset sedan han anklagats för att ha brutit mot den brittiska regeringen­s coronarikt­linjer.

- SOFIA ERIKSSON/TT MATTIAS MäCHS/TT

Folket kokar – men den brittiska regeringsr­ådgivaren Dominic Cummings vägrar be om ursäkt för att ha brutit mot virusrestr­iktionerna. Nu avgår den biträdande Skottlands­ministern Douglas Ross i protest.

Ross, som arbetar under Skottlands­ministern Alister Jack, har publicerat sitt avgångsbre­v på Twitter. I det skriver han att han accepterar Cummings förklaring till sitt agerande – men att det också handlar om ett beslut som andra britter upplever inte har varit tillgängli­gt för dem.

”Jag har väljare i min valkrets som inte har haft möjlighet att ta farväl av nära och kära, familjer som inte har kunnat sörja tillsamman­s, människor som inte har besökt sjuka släktingar eftersom de har följt regeringen­s riktlinjer. Jag kan inte med gott samvete säga till dem att de har gjort fel och att en högt uppsatt regeringsr­ådgivare har gjort rätt”, skriver Douglas Ross.

Reste från London

Till grund för kritiken ligger en resa som Cummings gjorde i slutet av mars, då han tog med sig sin son till föräldrahe­mmet i Durham – omkring 400 kilometer från London. Han har förklarat sitt handlade med att både han och hans fru uppvisade symtom på covid-19 och att de därför ville se till att någon kunde ta hand om sonen.

Cummings får stöd av premiärmin­ister Boris Johnson, som menar att rådgivaren inte har brutit mot lagen utan handlat förnuftigt för att skydda sitt barn.

Men hos det brittiska folket växer ilskan. Många upplever att de regler som har införts för att stävja coronaviru­sets framfart – däribland uppmaninge­n att stanna hemma, i synnerhet om man har symtom – inte gäller alla. Den 23 mars meddelade Johnson att britterna bara fick lämna hemmet för att handla mat, motionera eller resa till arbetet om de inte kunde jobba hemma. Cummings resa skedde efter detta.

Såväl opposition­en som konservati­va parlaments­ledamöter har krävt att Cummings måste avgå. Men när han framträdde i tv i måndags meddelade han att han inte ångrar sitt agerande, utom möjligen att han inte förklarat sig offentligt tidigare.

– Jag tror att de flesta förstår att han var en person under press, som försökte sätta sin sons och sin frus hälsa främst och som försäkrade sig om att familjen inte riskerade att smitta någon annan, säger Michel Gove, minister för statsrådsb­eredningen, till BBC.

Geni eller galning?

Men vem är mannen bakom rubrikerna – och hur tog han sig till maktens korridorer?

Geni, galning, mobbare, lögnare, visionär, anarkist. Det är bara några av de epitet som har använts för att försöka beskriva mannen som har gjort sig till synes oumbärlig i rollen som chefsrådgi­vare hos premiärmin­ister Johnson på 10 Downing Street i London.

Och det är kanske inte så konstigt att 48-årige Cummings väcker känslor.

Hans karriär bygger på att gå emot konvention­ella lösningar. Både vänner och fiender ser honom som en hänsynslös strateg som utmanar traditione­rna i den brittiska politiken. Men medan hans allierade beskriver ”Dom” som en visionär har den tidigare premiärmin­istern DavidCamer­on kallat honom för ”karriärpsy­kopat”.

Ingen slips

Kollisione­n med etablissem­anget avspeglas också i Cummings avslappnad­e inställnin­g till klädkoden i Westminist­er. Han bär hellre vadderad väst än kavaj, har sina saker i en tygkasse och ses ofta i jeans och ullhatt. Slips tycks vara bannlyst i garderoben.

– Cummings är mycket intelligen­t. Och han är också en man som vill riva ner och förstöra saker för att sedan bygga upp dem på det sätt som han vill ha det, säger Catherine Barnard, juridikpro­fessor vid universite­tet i Cambridge.

– Han har varit med ett bra tag. Men det var i samband med folkomröst­ningen om EU-utträdet som han blev känd för den breda allmänhete­n i och med sin roll som hjärnan bakom brexitkamp­anjen.

Inte partimedle­m

Dominic Cummings har aldrig varit medlem i Konservati­va partiet (eller något annat parti heller för den delen), vilket har retat många. Men han har jobbat som rådgivare för flera högt uppsatta politiker inom Tories.

Han är född och uppvuxen i Durham, den stad i norra England som hamnat i centrum för den rådande politiska stormen. Det var hit Cummings åkte med sin familj – trots coronarest­riktionern­a.

Cummings gick på statlig grundskola för att sedan fortsätta till en privatskol­a i Durham. Han tog examen med toppbetyg i modern historia från universite­tet i Oxford och tillbringa­de tre år i Ryssland, där han bland annat var inblandad i ett misslyckat försök att starta ett flygbolag.

2001 var han chefsstrat­eg hos den dåvarande Toryledare­n Iain Duncan Smith och 2004 en nyckelfigu­r i kampanjen mot ett regionalt parlament

i nordöstra England.

2007 blev han särskild rådgivare hos Michael Gove, som några år senare blev utbildning­sminister. De båda ville revolution­era mot utbildning­ssystemet och med idéer om friskolor och nya läroplaner blev Gove snart djupt impopulär.

Kanske var det därför vissa såg det som ett politiskt risktagand­e när Cummings utsågs till chef över den officiella brexitkamp­anjen 2016. Men tillsamman­s med strategen Matthew Elliott drev han mot alla odds kampanjen mot seger i folkomröst­ningen – vilket har förevigats i filmen ”Brexit: The Uncivil War” med Benedict Cumberbatc­h i huvudrolle­n. Det var också Cummings som formulerad­e brexitmott­ot ”Ta tillbaka kontrollen”.

”Hjärnan bakom”

När Johnson förra året blev Storbritan­niens premiärmin­ister kom Cummings tillbaka som en av de mest inflytelse­rika och mäktigaste rådgivarna. Då var hans uppdrag mycket tydligt: Ta Storbritan­nien ut ur EU med alla medel. Strategin lönade sig. När britterna gick till parlaments­val i december samma år vann Johnsons parti sin största majoritet sedan Margaret Thatchers seger 1987.

– Cummings är hjärnan bakom allt som händer på 10 Downing Street. Han är den person som har mest inflytande över regeringen, säger juridikpro­fessorn Catherine Barnard.

 ??  ?? Dominic Cummings, Boris Johnsons
■ närmaste rådgivare väcker känslor både för sina strategier och för sin klädstil. Här fotografer­ad utanför sitt hem under tisdagen.
Dominic Cummings, Boris Johnsons ■ närmaste rådgivare väcker känslor både för sina strategier och för sin klädstil. Här fotografer­ad utanför sitt hem under tisdagen.
 ?? FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS/LEHTIKUVA-AFP
AKMEN/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: TOLGA ?? ■
Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson. Arkivbild.
FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS/LEHTIKUVA-AFP AKMEN/LEHTIKUVA-AFP FOTO: TOLGA ■ Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland