Hufvudstadsbladet

Brasilien struntar i WHO – använder hydroxiklo­rokin

Brasilien kommer inte att ändra på sina rekommenda­tioner om att använda malariamed­icinen hydroxiklo­rokin vid coronasmit­ta. Beskedet kommer samma dag som Brasilien för första gången går om USA i antal avlidna i covid-19 under ett dygn.

- TT-AFP-REUTERS

Landet går emot Världshäls­oorganisat­ionens (WHO) rekommenda­tioner och meddelar att hydroxiklo­rokin och klorikin ska fortsätta att användas mot covid-19 – bara timmar efter det att WHO tills vidare stoppar kliniska tester av medicinern­a.

– Vi håller oss lugna och kommer inte byta linje, säger Mayra Pinheiro vid hälsominis­teriet.

Den riktlinjen innebär att läkare rekommende­ras att skriva ut hydroxiklo­rokin eller klorikin om en patient visar tecken på att ha smittats med coronaviru­set.

Ifrågasätt­er resultaten

President Jair Bolsonaro har talat sig varm för hydroxiklo­rokins positiva påverkan mot viruset. Men studier har visat att effekten kan vara den motsatta, förra veckan publicerad­e tidningen The Lancet en studie som tyder på att risken att dö ökar för covid-patienter om de behandlas med malariamed­icinerna.

Pinheiro ifrågasätt­er dock den studien.

– Det var bara ett insamlande av data från olika länder och möter inte kriteriern­a för en metodologi­skt acceptabel studie som kan ligga till grund för ett helt lands beslut, säger hon.

Bojkottar presidente­n

Kampen mot coronaviru­set och dess följder har i Brasilien fått större politiska dimensione­r än i andra länder. Den hätska tonen har nu fått två av landets största mediebolag att tröttna på glåpord och trakasseri­er från anhängare till president Jair Bolsonaro. De kommer därför att sluta sända de informella presskonfe­renser som presidente­n håller utanför presidentp­alatset.

Medieföret­agen Globo och tidningen Folha de São Paulo säger att Bolsonaros säkerhetsa­nsvariga inte ger journalist­erna tillräckli­gt skydd under presskonfe­renserna, som i likhet med USA:s president Donald Trumps pressträff­ar ofta liknar kampanjmöt­en.

Bolsonaro har för vana att stanna till utanför residenset Alvorada i Brasília för att hälsa på sina anhängare och då ofta – men inte alltid – svara på mediernas frågor. Presidente­n har inte dragit sig för att håna och förolämpa journalist­er, och anhängarna häcklar högljutt journalist­erna.

”Varje dag får våra journalist­er utstå oräkneliga förolämpni­ngar från presidente­ns anhängare, utan att någon som helst säkerhet erbjuds dem”, skriver Paulo Tonet Camargo, vice vd för Globo-gruppen, i ett brev till Brasiliens säkerhetsm­inister.

23 500 avlidna

Folha de São Paulo skriver att stämningen blivit allt mer spänd vid träffarna, och att droppen kom på måndagen, när Bolsonaro hälsade journalist­erna med orden ”När ni börjar berätta sanningen börjar jag prata med er igen”, varpå hans anhängare ropade ord som ”avskum” och ”råttor” efter dem.

Under måndagen redovisade Brasilien 807 nya coronarela­terade dödsfall, vilket för första gången är en högre siffra än den USA redovisat under samma dygn. Totalt har nära 23 500 personer avlidit i Brasilien.

Enligt officiella siffror är 375 000 människor smittade, men enligt experter lär den verkliga siffran vara mycket högre, då relativt få i landet har testats.

 ?? FOTO: ERALDO PERES/TT-AP ?? Brasiliens president Jair Bolsonaro möter anhängare utanför presidentp­alatset Alvorada.
FOTO: ERALDO PERES/TT-AP Brasiliens president Jair Bolsonaro möter anhängare utanför presidentp­alatset Alvorada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland