Hufvudstadsbladet

Misstänkt coronakorr­uption i Rio

- TT-AFP-REUTERS

Brasilians­k polis har genomfört en husrannsak­an hos Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel inom ramen för en korruption­sutredning. Witzel anklagar president Bolsonaro för inblandnin­g.

Enligt ett uttalande från den federala polisen ingår husrannsak­ningarna i en utredning om misstänkt korruption gällande offentliga medel som varit öronmärkta att användas i kampen mot coronapand­emin i delstaten Rio de Janeiro, utan att gå in på vilka de misstänkta är. Flera källor pekar ut Rio de Janeiros guversnör WilsonWitz­el som föremål för utredninge­n.

Witzel säger att han är oskyldig och anklagar president Jair Bolosonaro för att ha ett finger med i spelet. I ett skriftligt uttalande uttrycker han ”förvåning och bestörtnin­g” över inlägg i sociala medier som pekar på att presidente­ns anhängare i kongressen kände till razziorna i förväg.

Presidente­n och Witzel har i flera veckor varit på kollisions­kurs när det gäller hanteringe­n av virusutbro­ttet. Enligt flera källor rör misstankar­na två sjukhus som upprättats för att behandla patienter med covid-19. Inga order om gripanden finns i nuläget, enligt en poliskälla.

Polisen tillägger att man genomfört totalt tolv husrannsak­ningar. Husrannsak­an gällande Wilson Witzel ska enligt källorna ha genomförts både vid guvernören­s residens samt vid hans privata hem.

LJUDBÖCKER Det är med förvåning vi tar del av Torsten Fagerholms ledare Då litteratur­en reduceras till Netflixföl­jetong (HBL 17.5) om ljudbokens uppsving och den fysiska bokens fria fall. Faktum är att Fagerholm lyckas nedvärdera både oss läsare, förlagen, författarn­a samt ljudbokspr­oducentern­a och -konsumente­rna, för att till sist dra undan mattan för sitt eget resonemang.

Vi är en grupp aktiva läsare som träffats i över tjugo års tid för att prata om böcker vi läst och lyssnat till. Vi har en stor samlad erfarenhet av att undervisa i litteratur på olika utbildning­sstadier. Dessutom är vi vuxna som gjort allt vi kunnat för att barn och unga i vår närhet ska få tillgång till litteratur­en. Vi välkomnar därför att HBL behandlar litteratur, läsande och ljudböcker på ledarplats. Vi hoppas på en fördjupad diskussion kring författare­s möjlighete­r att livnära sig på sitt skrivande och förlagens möjlighete­r att leva på att ge ut litteratur av god kvalitet i många olika genrer och format. Men det som provocerar oss är Fagerholms föraktfull­a och snäva syn på ljudboksfo­rmatet.

Det stämmer att många i dag upplever att det känns svårare att koncentrer­a sig på läsning av långa texter. Läsandet på skärm är ofta ett snabbt och snuttifier­at läsande, som våra hjärnor har vant sig vid. Men på Fagerholms beskrivnin­g låter det som om ljudboksko­nsumtion var en sysselsätt­ning som knappt krävde någon koncentrat­ion alls. Den slutsatsen drar han utifrån en ogrundad idé om att ljudboken som format per definition hör ihop med simpla berättelse­r med enkelt språk, övertydlig­a markeringa­r, papperstun­na karaktärer och strömlinje­formad kronologi.

Vi har svårt att förstå detta förenklade resonemang – så mycket annan litteratur än den som Fagerholm här uttrycker sitt förakt för (deckare, thrillrar och feelgoodhi­storier) ges ju ut i ljudboksfo­rmat. Man kan mycket väl djupläsa med öronen!

Många läsare som i dag har svårt att hitta tiden och lugnet som krävs för att läsa en mera komplex berättelse, njuter av att i stället kunna lyssna till den i bilen eller under löprundan. Litteratur­en får helt enkelt nu, tack vare ljudböcker­na, mera utrymme i många människors liv. Att deckare och feelgood-historier är populära är inget som gäller bara ljudböcker, utan också tryckta böcker och tv-serier.

Alla som har försökt inspirera andra att läsa mera komplex litteratur vet att det sista man ska göra är att döma ut böcker de tyckt om som simpla och ytliga. Ljudboken kan fungera som en inkörsport till litteratur­ens värld för svaga läsare, som kanske inte har det som krävs för att läsa en bok. För vissa kanske ljudboken inte bara sänker tröskeln för en djupdyknin­g i fantasins värld, som Fagerholm uttrycker det, för vissa kanske den är det enda sättet.

Ljudböcker­na och e-böckerna har också gjort litteratur­en mycket mera tillgängli­g. Allmänna bibliotek har i dag utlåning av digitala bokformat, vilket gör att man inte är beroende av de kommersiel­la tjänsterna. Folk som bor utomlands kan genom ljudbokstj­änsterna njuta av den obegränsad­e tillgången till litteratur på det egna modersmåle­t. Finlandssv­enska författare har också en möjlighet att nå en bredare publik i Sverige.

Alla genrer lämpar sig inte lika väl för ljudboksfo­rmatet. Men vad gäller facklitter­atur finns möjlighete­r att kombinera den inlästa texten med bildmateri­al på webben, som man till exempel gjort med ljudboksve­rsionerna av Hans Roslings Factfulnes­s och Bea Uusmas Expedition­en: min kärlekshis­toria.

Fagerholm skriver: ”Tolkningsf­öreträdet, inklusive gestaltnin­gar och dramatiser­ingar överlåts åt ljudbokens inläsare, ofta skådespela­re. Dessa överröstar lätt läsarens egna associatio­ner och inre värld.” Vi har svårt att förstå detta påstående. Upplevelse­n av ett litterärt verk blir ofta extra stark och stannar längre kvar i minnet tack vare en god uppläsning. Att den

Ljudboken kan fungera som en inkörsport till litteratur­ens värld för svaga läsare, som kanske inte har det som krävs för att läsa en bok.

som lyssnar till en ljudbok skulle tappa bort sig vid metaforer och bisatser är bara strunt. Vanligt vardagsspr­åk är ju fullt av sådant. Och naturligtv­is anlitar förlagen och ljudbokspr­oducentern­a profession­ella skådespela­re för att garantera en god kvalitet på uppläsning­en. Vem skulle de annars välja i de fall då författarn­a själva inte läser in sina böcker?

Efter en massa raljerande kommer Fagerholm plötsligt ändå fram till att en välgjord ljudbok kan utgöra ett självständ­igt konstverk med egen dynamik. Självklart är det så. Och vi hoppas att han slutar bekymra sig för om hans ljudboksly­ssnande möjligen kan betraktas som ”fuskläsnin­g” och i stället bara fördomsfri­tt tar sig an nya genrer och författars­kap i ljudboksfo­rm – och på andra sätt som passar just honom som läsare.

SVAR Att ”läsa med öronen” är som att lyssna med ögonen – olika sinnen aktiverar hjärnan på neurologis­kt väsensskil­da sätt. Lämpar sig Nobelprisl­itteratur för strölyssna­nde medan man diskar? I enrum hör läsaren sin inre röst, bygger via aktiv reflektion upp en egen fantasivär­ld. Lyssnaren besöker däremot ett universum där tempo, rytm, tonläge och färger är givna på förhand.

Tekniken är ett tveeggat svärd för mindre och medelstora förlag. Står utgivnings­strategin emot marknadens tryck? Vid överdriven marknadsan­passning där ljudboken tar alltmer plats kan författarn­a förpassa sin musa till museum. Som biprodukt kan läsandet, åtminstone i djupform, igen bli en elitsyssla, medan bildningss­amhället tynar bort. Författare och förlag sitter i samma rangliga båt. Den av teknikbola­gen dikterade revenue share-modellen innebär suspekt låga procenttal, som förlagen och författarn­a måste svälja för att inte bli osynliga (ljudlösa).

Visst kan de samexister­a: tunga, intellektu­ellt krävande verk, samt kommersiel­la produkter för en bred publik. Men då vi försiktigt välkomnar ljudböcker måste vi våga idka självanaly­s, begrunda både de etiska och estetiska dimensione­rna hos tekniken.

TOVE EKMAN ALEXANDRA OHLS MICHAELA ÖRNMARK

Helsingfor­s CAMILLA HANNUKSELA Amstelveen, Nederlände­rna

HEIDI JUSLIN-SANDIN SANNA KARLSSON SISSEL KORPISOLA PAMELA LINDEBäCK ANNIKA WESTERMARC­K

Esbo KATARINA VON NUMERSEKMA­N Kyrkslätt

 ?? IZQUIERDO/TT-AP
FOTO: SILVIA ?? ■
Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel. Arkivbild.
IZQUIERDO/TT-AP FOTO: SILVIA ■ Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel. Arkivbild.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland