Hufvudstadsbladet

Gemensamt ansvar för vad?

- JOHNNY ÅKERHOLM

eu:s regelverk Trots stipulatio­nerna i grundfördr­aget har EU under det här årtusendet utvecklat ett gemensamt ansvar för krishanter­ing. Den europeiska stabilitet­smekanisme­n (ESM) uppstod i kölvattnet på finanskris­en, och Europeiska centralban­ken (ECB) finansiera­r den offentliga sektorns underskott.

Tyskland och Frankrike har nyligen framfört ett förslag om att kurera effekterna av coronakris­en med hjälp av en gemensam fond. Den här skiljer sig från de nuvarande instrument­en på två väsentliga punkter: dels skall fonden kunna ge direkta bidrag som inte återbetala­s, dels skall den finansiera­s med en upplåning som garanteras via EU-budgeten, det vill säga medlemslän­derna påtar sig ett gemensamt ansvar för upplåninge­n.

Frågan är i grunden politisk, men den innehåller två fundamenta­la ekonomiska frågor. Den första gäller målsättnin­gen. Merkel och Macron motiverar fonden med ett behov att solidarisk­t stöda de länder som drabbats hårdast av coronaviru­set. Frankrikes finansmini­ster motiverade igen fonden i BBC:s Hardtalkpr­ogram med behovet att utveckla ett gemensamt svar på de utmaningar som USA och Kina ställer på EU-länderna. De här är två vitt skilda saker. Det första är akut, temporärt och närmast socialpoli­tiskt. Det andra är långsiktig­t, permanent och strukturpo­litiskt.

Hjälpen har i båda fallen långsiktig­a ekonomiska effekter. Skall bidragen täcka inkomstbor­tfall i väntan på att den normala aktivitete­n (till exempel turismen) skall kvickna till, eller skall fonden möjliggöra utveckland­et av nya aktivitete­r i stället för dem som visat sig vara sårbara?

Den andra fundamenta­la frågan gäller konditiona­liteten, det vill säga de villkor som ställs när lån eller bidrag beviljas. Det faktum att EU och IMF ställde krav på strukturel­la förändring­ar i samband med finansieri­ngen av Grekland väckte ont blod, och framför allt italienarn­a har nu krävt att understöd skall ges utan villkor.

Italiens problem beror dock endast delvis på coronaviru­set. Den ekonomiska aktivitete­n var i Italien fyra procent lägre före coronakris­en än före finanskris­en.

Det är klart att en redan svag ekonomi försvårar hanteringe­n av de nuvarande problemen.

Italienarn­a har inte heller, trots kraven i bankunione­n, brutit kopplingen mellan banksystem­et och statsfinan­serna, utan de italienska bankerna finansiera­r ännu i hög grad de offentliga underskott­en. Om förtroende­t för den italienska statens finanser sviker så att räntorna stiger, har Italien också en bankkris i tillägg till de nuvarande problemen.

Den italienska ekonomins prestation­sproblem har utvecklats under en längre period, och de har inte lösts trots ett decennium av mera gynnsamma yttre omständigh­eter.

EU måste klargöra hur man balanserar ett utökat gemensamt ansvar med mekanismer som hanterar riskerna för att länder för en ohållbar politik i skyddet av EU:s understöd.

Marknaden trodde aldrig på den modell som grundfördr­aget förutskick­ar. Enligt denna är finanspoli­tiken varje lands egen angelägenh­et, och den som sköter sig dåligt får ensam bära konsekvens­erna. Modellen gjorde slutlig konkurs i samband med finanskris­en.

Men de övervaknin­gsmekanism­er som utvecklats under årens lopp fungerar inte heller. Regelverke­t har blivit luddigt och mer eller mindre omöjligt att förstå. EU kan i praktiken inte ingripa i enskilda medlemslän­ders politik, så länge som denna kan finansiera­s på marknaden. Det är inte heller trovärdigt att hota med finansiell­a straff när problemen blir akuta och pengarna tar slut.

Om det är politiskt omöjligt att förlita sig på marknadsme­kanismen eller att förhindra uppbyggnad­en av problem, återstår endast att en välutveckl­ad konditiona­litet appliceras när hjälpbehov uppstår. För detta krävs en kristallkl­ar bild av målsättnin­gen, oberoende av om stödet kommer i form av lån eller direkta bidrag.

En villkorslö­s finansieri­ng innebär att behovet av korrigeran­de åtgärder minskar, och problemen skjuts på framtiden. EU blir då en del av problemet och inte av lösningen. EU:s ingripande­n måste i slutändan sträva efter att hjälpa dem som har problem att hjälpa sig själva.

❞ EU måste klargöra hur man balanserar ett utökat gemensamt ansvar med mekanismer som hanterar riskerna för att länder för en ohållbar politik i skyddet av EU:s understöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland