Hufvudstadsbladet

Johaugs nya mål: Kvala till friidrotts-VM

Endast en person startar i Bislett Games 10 000-meterslopp i Oslo. Therese Johaug. –Jag har väldigt stor lust att klara VM-kvalet, säger den norska skidstjärn­an.

- HBL-TT-NTB

Helt ensam blir Johaug dock inte på Bislett Stadions löparbanor i Oslo den 11 juni.

Vid Therese Johaugs sida kommer även långdistan­slöparen Sondre Nordstad Moen att springa den udda distansen 25 000 meter.

– Det ger otroligt mycket motivation att få chansen att springa här. Det värdesätte­r jag högt. Friidrotte­n och löpningen har gett mig mycket motivation i vardagen, säger Johaug på en presskonfe­rens.

Årets upplaga går under namnet ”Impossible Games” och kommer vara strikt anpassad efter de smittskydd­sregler som gäller i Norge.

Johaug är norsk mästare på 10 000 meter efter att ha sprungit i mål på 32.20,86 i staden Hamar förra sommaren – en tid som räckte för att kvala in till friidrotts-EM, som skulle ha avgjorts i Paris i augusti. Men när mästerskap­et ställdes in som konsekvens av coronakris­en fick längdstjär­nan lägga om sina planer.

Nu är målet att klara VM-kvalgränse­n på 31 minuter och 50 sekunder.

– Jag ska inte göra om den gigantiska juniortabb­en jag gjorde i Hamar med den öppningen jag hade, säger Johaug och syftar på hur hon inledde i för högt tempo i de norska mästerskap­en.

Johaug sticker inte under stol med att hon saknat att tävla sedan coronakris­en satte stopp för världscupe­n i skidor i vintras.

– Jag har en väldigt stor lust att klara VM-kvalet. Det är 30 sekunder fortare än det jag sprang på i Hamar i fjol, så det blir tufft, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland