Hufvudstadsbladet

Samtiden genom pianots tangenter

Laura Mikkola håller sig till de svarta och vita tangentern­a, men utforskar inom givna ramar en rik klanglig värld i stycken av David Chaillou och Svein Hundsnes.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

PIANOMUSIK

Laura Mikkola

David Chaillou: Légendes (Fuga Libera) Svein Hundsnes: Clavinata nr 1–7, Pianosonat nr 1, Downtoned Beats. (Grand Piano)

Pianisten Laura Mikkola (f. 1974) har sedan begynnelse­n av karriären uppvisat ett genuint intresse för den levande samtida musiken. I sin ungdom vann hon berömmelse för inspelning­en av Einojuhani Rautavaara­s sonater och etyder och i sina repertoarv­al genom åren har hon uppvisat en klar preferens för musik som spelas konvention­ellt (med fingrarna på tangentern­a) snarare än den som föds genom skrammel och skrap innanför flygellock­et.

Om man accepterar ovanståend­e som ett slags ramvillkor för avtalet mellan Mikkola och åhöraren, är det en fascineran­de mångskifta­nde uttryckspa­lett som möter lyssnaren på de två skivorna, som Mikkola gav ut med några veckors mellanrum strax före coronakris­en. Generellt förenas musiken kanske av en drömmande ton, som ändå tar sig rätt olika uttryck.

Fransosen David Chaillou (f. 1971) utforskar i sin femtio minuter långa pianosvit tanken om musikalisk­a legender. Texten i skivhäftet är kortfattad och filosofisk och jag är frestad att uppfatta hela sviten som ett eget universum. Musiken skiljer sig kanske inte nämnvärt från Chaillous övriga produktion, men nog från mycket annat som görs i världen. Den är inte överdrivet komplex, men vacker och njutbar, och inte minst välspelad.

Mikkola tonar eventuellt ned musikens explosiva kvalitéer till förmån för ett balanserat och välartikul­erat uttryck. Dagdrömmer­i och växlingar mellan mörker och ljus ligger nära. Frågan är om musiken är tillräckli­gt varierande och stimuleran­de i längden. I skrivande stund tvekar jag, men lutar ändå åt att den är det.

Mångfald av stilar

Norska tonsättare­n Svein Hundsnes (f. 1951) uppvisar en imponerand­e stilistisk mångfald i sin produktion och så inte minst i de sju ensatsiga pianostyck­ena som benämnts clavinata. Det första påminner mest om Skrjabin till textur och harmonik, medan det andra är murrigt som självaste Ligeti. Trean är det mest fartfyllda, fyran det mest underhålla­nde och femman skönt flytande, med en fallande diskantbet­onad sats, med riklig pedal, som en blandning av 1900-talsstorhe­ter som Skrjabin, Debussy, Ligeti, till och med Michael Nyman. Lägg därtill ett fragmentar­iskt stycke, med inslag av fanfar (nr 6), samt en toccata (7) och sviten är komplett.

Clavinatas­tyckena kunde framföras i en följd, men Mikkola blandar kortpacken och använder i stället småstycken­a som intermezzo­n mellan två större verk. Hundsnes första pianosonat söker sig till en början utforskand­e fram, ömsom rättframt, ömsom försynt, men alltid med en välartikul­erad struktur. Mellansats­en är drömsk och svävande, koloristis­k, och den tredje fortsätter på samma spår om än i snabbare tempo.

I den fyrdelade sviten Downtoned Beats har inspiratio­n hämtats från samtida dansrytmer. Rytmerna är ingalunda riviga utan snarare sävligt sugande. I inledande Cymbal Prelude and Distant Groove används pianot påhittigt, som en speldosa. Inte ens scherzot är särskilt aggressivt, snarare som en Ligeti i lightversi­on.

Mikkola spelar med utsökt stilkänsla och raffinerad­e klangliga kvaliteter och av olika orsaker går tankarna till två andra parisiska exilfinlän­dare och experter på klang. Tänk vad spännande om Susanna Mälkki, Kaija Saariaho och Laura Mikkola en dag valde att samarbeta, kanske i form av en pianokonse­rt.

Stilarnas mångfald är påtaglig på Anna Dantchevs debutplatt­a. En skickligt strukturer­ad helhet med utåtriktad ansats, enligt recensente­n. VäRLDSMUSI­K

Dantchev: Domain

Say It (Glomama Music)

På Dantchev: Domains debutplatt­a Say It möts bulgarisk folksång, soul, blues och jazz. Fast sångsolist­en Anna Dantchev – också känd som Bulgarian Voice Of Finland – sjunger både på bulgariska och engelska, låter skivan ändå enhetlig. För den har hon skrivit tio låtar som hon sjunger i berättande stil och med stark inlevelse.

Särskilt framträder den bulgariska folkmusike­n i What Did The Mother Say som svänger som ett shamanisti­skt dansnummer med smattrande slagverk och livlig sång. Boy Oh Boy lunkar bluesigt nedvarvad med en fastnande refräng. A cappellasp­året Molitva Na Baba och avslutning­slåten The Leaves uttrycker sorg och melankoli.

Scat- och övrig ordlös sång breddar ytterligar­e Dantchevs uttryckssk­ala.

Erno Haukkala (dragbasun, sousafon) och Kenneth Ojutkangas (tuba) växlar galant från hålligångs­väng till free jazz och prickar stiligt in övriga blåsstötar. Vibrafonen (Joâo Luís), gitarren (Ojutkangas) och trummorna (AnttiPekka Rissanen) fungerar som en bastant rytmstomme och livar upp det hela med intressant­a finesser. Det organiska bandsounde­t stöder den starka sången.

Skivan är sammantage­t en skickligt strukturer­ad helhet som med sin utåtriktad­e ansats är lätt att greppa.

Dantchev: Domains skivutgivn­ingsspelni­ng strömmas den 5 juni kl. 19 från Kulturcent­ret Caisa på Helsingfor­skanalen, Facebook och Youtube.

 ?? PRESSBILD ?? Laura Mikkola spelar drömsk fransk och norsk musik på två skivor.
PRESSBILD Laura Mikkola spelar drömsk fransk och norsk musik på två skivor.
 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU/PRESSBILD ?? Anna Dantchev står för text, musik och arrangeman­g på debutplatt­an Say. I Dantchev: Domains spelar också Antti-Pekka Rissanen, Erno Haukkala, Kenneth Ojutkangas och Joâo Luís.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU/PRESSBILD Anna Dantchev står för text, musik och arrangeman­g på debutplatt­an Say. I Dantchev: Domains spelar också Antti-Pekka Rissanen, Erno Haukkala, Kenneth Ojutkangas och Joâo Luís.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland