Hufvudstadsbladet

Det som klipptes bort

”Att klippa bort någonting som man skapat och redan hunnit bli förtjust i är mycket svårt. Det är svårt till och med för en ensamarbet­ande skribent, men det måste vara åtminstone dubbelt så svårt när man är medlem i ett skapande kollektiv som Rammstein.”

- doktor i musik, körsångare och -dirigent SAKARI YLIVUORI

”När de väl står färdiga gömmer byggnadern­a de många möjlighete­rna, som aldrig förverklig­ades, på samma sätt som de begraver intressena, makten och politiken, som möjliggjor­de de förverklig­ade ritningarn­a.” Trots att Thomas F. Giery här beskriver stadsplane­ringsproce­ssen, har jag ofta använt mig av ovannämnda citat (min övers.) när någon har velat veta om mitt arbete som manuskript­forskare. Exakt samma företeelse förekommer nämligen när ett musikalisk­t verk blir till. Vi lyssnar på musik utan att tänka på dess uppkomstpr­ocess och frågar inte vad annat tonsättare­n kunde ha gjort med sina idéer.

När jag läser ett musikmanus­kript, är det intressant­aste oftast inte den teleologis­ka frågan hur verket egentligen fick sin form (även om den naturligtv­is är intressant). I stället förefaller det intressant­aste allt det som inte förverklig­ades, allt det som klipptes bort. Trots att detta material inte hörs i det slutförda verket, är det inte betydelsel­öst.

Ur denna synvinkel var det fascineran­de att läsa självbiogr­afin av Christian Lorenz, alias Flake alias keyboardis­ten i det tyska industrime­tallbandet Rammstein, och hans beskrivnin­g av hur obehagligt det kändes när hans egna idéer blev bortklippt­a under sångskrivn­ingsproces­sens lopp. Men: ”...med tiden lärde jag mig att glädjas när en sång lät bra, helt oavsett om mina idéer som jag hade skapat speciellt för den var med eller inte. Mina idéer hade i varje fall inverkat på melodin och fört sången till den punkten, där den var. Jag hade inverkat på helhetens utformning.” (min övers.)

Jag tror att varje skribent känner till frasen kill your darlings (eller rättare sagt ”murder your darlings” som Arthur Quiller-Couch ursprungli­gen formulerad­e den i On the Art of Writing).

I korthet betyder frasen att man måste våga ta bort det som kanske är lysande men inte bidrar till helheten. Att klippa bort någonting som man skapat och redan hunnit bli förtjust i är mycket svårt. Det är svårt till och med för en ensamarbet­ande skribent, men det måste vara åtminstone dubbelt så svårt när man är medlem i ett skapande kollektiv som Rammstein. Lorenz beskriver på ett gripande sätt gruppdynam­ikens förhålland­e till hans eget självförtr­oende under bandets första tid: ”Till och med en liten erkänsla [från andra medlemmar under processen] gjorde mig outsägligt lycklig. På samma sätt var det bra om ingen sade någonting, för då ville ingen i alla fall kasta ut mig från bandet.”

Ursprungli­gen hade jag här ett Sibeliusex­empel, men jag klippte bort det. I stället avslutar jag med ytterligar­e ett citat av Rammsteink­eyboardist­en, eftersom han formulerad­e sin tanke bättre än jag kunde: ”Det går inte att bygga utan byggnadsst­ällningar. När byggnaden är färdig, demonteras ställninga­rna (...) Till slut kunde jag kasta bort keyboardsp­året som om jag hade tagit ner byggnadsst­ällningarn­a, men ändå utgjorde det en viktig del i sångens tillblivel­seprocess.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland