Hufvudstadsbladet

Coronapand­emin har gett oss nya arbetsmeto­der

Coronapand­emin har inneburit positiva förändring­ar i företagens arbetsmeto­der. Men distansarb­etet har visat hur viktigt det också är med personlig kontakt, anser deltagarna i den diskussion Hanken ordnade på onsdagen.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Rent ekonomiskt kan vi vara tillbaka på en god tillväxtku­rva rätt snart om coronapand­emin inte tar ny fart i höst. Det var deltagarna i den diskussion om hållbara strategier i en turbulent tid som ordnades av Hanken överens om. Lika överens var de om att veckorna då många jobbat på distans lärt oss mycket som vi kan ta med oss när krisen väl är över.

Flexibilit­et var ett ord som nämndes ofta då Pirkko Harrela, direktör med ansvar för intressegr­upper på UPM, Roger Holm, direktör ansvarig för den marina affärsverk­samheten på Wärtsilä, professor Topi Miettinen från Hanken, Heidi Schauman, chefsekono­m på Swedbank, Penna Urrila, chefsekono­m på Finlands näringsliv EK och Hanna Westman, chefsekono­m på verket för finansiell stabilitet diskuterad­e hur coronakris­en påverkar den finländska ekonomin.

Strukturel­la förändring­ar och flexibilit­et behövs på arbetsmark­naden också när tiderna börjar återgå till det normala, framhöll Heidi Schauman.

– Det är företagsse­ktorn som lyfter ekonomin igen, därför måste vi fortsätta att diskutera lokala och flexibla avtal på arbetsmark­naden, sade Schauman.

För att kunna öppna upp samhället och få i gång ekonomin igen är det viktigt att nu hålla sig till de regler som finns och skydda andra från oss själva, framhöll Topi Manner. Håll distans, tvätta händerna, använd ansiktssky­dd så minskar risken för ett bakslag.

Vi behöver träffas

Men när krisen är över då? Paneldelta­garna var överens om att vi lärt oss att arbeta effektivt och att undvika onödiga arbetsreso­r. I fråga om digitalise­ring har hela samhället tagit stora steg framåt. Men samtidigt behövs också de personliga kontaktern­a.

– Många goda idéer föds i samtal på arbetsplat­sen mellan människor som till vardags inte sitter i samma möten eller ringer upp varandra under distanstid­en. De idéerna går vi miste om om vi inte träffas. Därför gör vi vårt bästa för att våra anställda ska kunna jobba tryggt på kontoret, sade Pirkko Harrela.

Hon får medhåll av Roger Holm som påpekade att det är viktigt att inte bara ha möten utan att kunna skicka in experter för att hjälpa till i olika projekt. Holm påpekade också att det nu är viktigt att efter permitteri­ngar och uppsägning­ar bygga upp de anställdas förtroende igen. Det kan bara ske genom en öppen dialog.

– Vi måste förklara hur vi resonerat då vi gjort som vi gjort, det är inte så att vi haft en färdig krisplan för en pandemi liggande som vi bara kunnat rulla ut, sade Holm.

Enig var panelen också om att globalt samarbete behövs. Finland är ett litet land som är beroende av sin export.

Att coronakris­en nu fått länder att i första hand se till sina egna företag hoppades de att är övergående. Därför är de långsiktig­a åtgärder företagen nu vidtar för att vara konkurrens­kraftiga när världen återgår till ett mer normalt läge av yttersta vikt.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Det finns många fördelar med att jobba på distans, men det är viktigt att ha personlig kontakt med kolleger också.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Det finns många fördelar med att jobba på distans, men det är viktigt att ha personlig kontakt med kolleger också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland