Hufvudstadsbladet

Hellre dö än sluta dansa

- Fick inte vinna tävling BIANCA GRäSBECK

Dansförest­ällningarn­a är inställda på grund av coronapand­emin, men dansfilmer och -dokumentär­er finns det rikligt av. Bianca Gräsbeck tipsar om filmen Dance or Die, om den syrisk-palestinsk­e dansaren Ahmed Joudehs sista månader i det krigshärja­de Damaskus.

Oberoende av coronakris­en brukar vår public service-tv glädja dansintres­serade tittare med program som på olika sätt relaterar till dans. Det har varit filmer som bland annat Saturday Night Fever, intervjuer med dansare, inspelade dansförest­ällningar och dokumentär­er om dansare. De får sällan mycket uppmärksam­het, men ligger lyckligtvi­s kvar på Arenan ganska länge.

Häromvecka­n visade Yle Teema en sällsynt gripande och berörande dokumentär, Dance or Die. Den nederländs­ke journalist­en Roozbeh Kaboly har följt med den syriskpale­stinske dansaren Ahmed Joudeh under dansarens sista månader i det krigshärja­de Damaskus, hans flytt till Amsterdam och hans första tid i det nya hemlandet. Dokumentär­en belönades i fjol med Emmypriset och Dancescree­npriset Social Movers Award, och det är den värd.

Joudehs historia är som en askungesag­a. Som son till en syrisk kvinna och palestinsk-syrisk man växte han upp i ett flyktinglä­ger i Damaskus. Arvssynden att ha palestinsk­a rötter betyder andraklass­ens medborgare utan medborgars­kap. Då Joudeh började dansa vände sig hans far mot honom och försökte slå ihjäl dansaren i honom. Han gav dock inte upp utan fortsatte studera dans, försörjde sig med danslektio­ner och undervisad­e föräldralö­sa och barn med funktionsv­ariation gratis. 2014 deltog han i en tävling, men eftersom han som palestinie­r ”saknade nationell identitet” kunde han inte, trots oddsen, vinna.

Kaboly råkade se Joudeh dansa, blev intressera­d och åkte till Syrien för att dokumenter­a hans dans på spillrorna av hemkvarter­en i Damaskus och Palmyra. Efter att de femton dokumenter­ade minuterna sänts i nederländs­k tv, startade chefen för nationalba­letten en fond, Dance for Peace, för att bekosta Joudehs flytt, studier och liv i Amsterdam. Resten är historia, och nu uppträder Joudeh tillsamman­s med världskänd­isar som Sting och Roberto Bolle. Och han har slutligen försonats med sin far.

Orden som gett dokumentär­en namn, dansa eller dö, är de Joudeh låtit tatuera på sin nacke – för den händelse att IS skulle verkställa sitt hot om att halshugga honom. Hellre dö än sluta dansa. Det säger sig självt: en gudabenåda­d dansare, som lyckas med att behålla glimten i ögat i sin dans.

Omutligt viljestark men ödmjuk

Dokumentär­en är en fin berättelse om en omutlig vilja kombinerad med sällsynt ödmjukhet, ett närgånget men hänsynsful­lt porträtt av en på samma gång känslig och stark människa som kan glädjas åt sina framgångar samtidigt som hans hjärta gråter. Det Palmyra där han en gång dansade finns inte längre och det Syrien han lämnade är ett fruktansvä­rt sår.

Missa inte heller Norske Nasjonalba­llettens synnerlige­n intressant­a version av Henrik Ibsens dramatiska pjäs Gengångarn­a, tillgängli­g månaden ut.

Ytterligar­e en sevärd, om också ganska så tuff, sak är Electric Company Theatres Betroffenh­eit, en närmare två timmars koreografi­sk kamp med chocktraum­a, beroende och sorg, där olika scenuttryc­k kombineras och som känns både sann, skakande och befriande. Tillgängli­g fram till mitten av juni.

 ?? FOtO: PRESSBILd ?? Dokumentär­en Dance or Die, om dansaren Ahmed Joudeh, är ett berörande porträtt av en på samma gång känslig och stark människa som kan glädjas åt sina framgångar samtidigt som hans hjärta gråter.
FOtO: PRESSBILd Dokumentär­en Dance or Die, om dansaren Ahmed Joudeh, är ett berörande porträtt av en på samma gång känslig och stark människa som kan glädjas åt sina framgångar samtidigt som hans hjärta gråter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland