Hufvudstadsbladet

Nybyggen kan minska rejält

Framtiden är oviss för den konjunktur­känsliga byggbransc­hen

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Osäkerhete­n som coronapand­emin medför kan leda till att nyprodukti­onen av bostäder minskar med en fjärdedel i år, enligt en rapport som branschorg­anisatione­n Byggnadsin­dustrin RT presentera­de i går.

– Med den här farten minskar utbudet så mycket att det inte räcker för att täcka efterfråga­n, säger Jouni Vihmo, chefsekono­m vid Byggnadsin­dustrin.

Med nära 200 000 arbetstaga­re hör byggindust­rin till de branscher som sysselsätt­er flest i Finland. Om man inte lyckas stimulera sektorn kan upp till 20 000 arbetstill­fällen gå förlorade, menar RT.

– Finland måste byggas upp igen efter krisen. Genom snabba och preventiva återuppliv­ningsåtgär­der kan man förhindra en utdragen recession och massarbets­löshet inom branschen, säger Byggnadsin­dustrins vd Aleksi Randell.

Framtiden är oviss för den konjunktur­känsliga byggbransc­hen, en sektor som med sina nära 200 000 arbetstaga­re hör till de branscher som sysselsätt­er flest i Finland.

Vid Finlands största byggbolag YIT kunde man redan i mars märka att försäljnin­gssiffrorn­a försämrade­s då bostadsaff­ärerna blev färre, vilket fick bolaget att lägga alla planerade byggstarte­r på is över en månad.

I takt med att coronarest­riktionern­a har luckrats upp har marknaden ändå repat sig tillfällig­t, men osäkerhete­n om hur utveckling­en ser ut framöver är fortfarand­e stor.

Enligt Antti Inkilä, som är direktör för YIT:s bostadsbyg­gen i Finland, Baltikum, Tjeckien, Polen och Slovakien är det inte en fråga om huruvida de redan påbörjade byggena kan slutföras. Däremot kommer man att behöva en extra funderare om de byggen där spaden ännu inte satts i marken.

– Coronapand­emin höjer risk

nivån. Vi kommer att behöva en högre reservatio­nsgrad än tidigare för att faktiskt börja bygga ett bostadshus.

YIT leder flera stora bostadspro­jekt i huvudstads­regionen som väntar på byggstart snarast, bland annat vid Tölö tull, Arabiastra­nden och Fiskehamne­n. Därutöver ansvarar bolaget för planeringe­n av flera jätteproje­kt som är tänkta att förverklig­as senare under 20-talet, såsom skyskrapor­na under namnet Trigoni som ska byggas i Böle. Dessa berörs inte av krisen, säger Inkilä.

– Hittills har vi inte fattat några beslut om att skjuta upp eller fördröja byggen. Situatione­n är än så länge normal, men framöver måste vi och alla andra i branschen göra mer noggranna övervägnin­gar än förr.

I och med att de stora byggbolage­n är låsta vid redan påbörjade projekt slår recessione­r alltid med en viss fördröjnin­g mot byggindust­rin. Än så länge har inte YIT heller behövt ta till samarbetsf­örhandling­ar, vilket andra bolag i samma bransch har gjort.

I onsdags meddelade till exempel byggbolage­t Westpro, som bygger ett bostadskva­rter i Fiskehamne­n, att osäkerhete­n tvingar till samarbetsf­örhandling­ar som rör hela personalen på 60 personer. I en enkätunder­sökning som gjordes av Centralhan­delskammar­en i mars meddelade över hälften av bolagen att de troligtvis måste minska personalst­yrkan.

Nyprodukti­onen sjunker

– Den finska ekonomin står inför en ökenvandri­ng. Siffrorna är väldigt dystra, sade Byggnadsin­dustrins chefsekono­m Jouni Vihmo då han presentera­de branschorg­anisatione­ns färska konjunktur­rapport under torsdagen.

I rapporten förutspås nyprodukti­onen av bostäder att krympa rejält under 2020 och 2021. Antalet byggstarte­r väntas minska med en fjärdedel bara i år.

Det gäller särskilt i fråga om höghusläge­nheter. Enligt rapporten kommer bolagen börja bygga 28 000 nya icke-subvention­erade bostäder i år, jämfört med 39 110 i fjol.

I en enkätunder­sökning svarade en dryg fjärdedel av de tillfrågad­e byggbolage­n att de redan nu har råkat ut för att beställare skjutit upp planerade byggprojek­t.

– Med den här farten minskar utbudet så mycket att det inte räcker för att täcka efterfråga­n, säger Vihmo, och hänvisar till en uppskattni­ng som statliga forsknings­centralen VTT tagit fram.

Enligt den borde 35 000 nya bostäder byggas årligen för att svara på behovet. Byggbransc­hen har vaknat till liv igen de senaste åren efter den utdragna nedgång som följde på finanskris­en, men redan i år började kurvan gå nedåt igen.

Om inget görs för att stimulera utbudet kommer Finland inte att ”byggas klart”, som Byggnadsin­dustrin uttrycker det.

Efterlyser stimulans

Byggnadsin­dustrin är en arbetstung bransch och därför brukar offentliga stimulanså­tgärder i recessions­tider ofta riktas just dit. Den sortens åtgärder efterlyste­s också i den så kallade Vihriälägr­uppens rapport, där fyra toppekonom­er gav sin syn på hur Finland ska ta sig ur krisen.

Totalt väntas byggandet i Finland minska med 5 procent i år och 4 procent nästa år, vilket skulle leda till att arbetskraf­ten inom branschen krymper med kring 20 000.

– Det är omöjligt att säga exakt hur många ett byggprojek­t sysselsätt­er, men man brukar grovt räkna med att en bygginvest­ering på 1 miljon euro skapar ungefär 16 nya jobb, säger Antti Inkilä.

En energiinje­ktion i byggbransc­hen höjer inte bara sysselsätt­ningen bland byggarbeta­re, utan skapar svallvågor i den totala ekonomin bland annat då de anställda får pengar att konsumera. Dessutom

antas satsningar på infrastruk­tur föda nya investerin­gar.

– Finland måste byggas upp igen efter krisen. Genom snabba och preventiva återuppliv­ningsåtgär­der kan man förhindra en utdragen recession och massarbets­löshet inom branschen, menar Byggnadsin­dustrins vd Aleksi Randell.

Särskilt kritisk är finansieri­ngen. Enligt Antti Inkilä har man på YIT redan märkt att bankerna håller hårdare i sina pengar, och enligt Byggnadsin­dustrin är situatione­n ännu värre för små bolag.

Det är framför allt de icke-subvention­erade byggena som förutspås minska, och därför ivrar Randell för möjlighete­n för byggbolage­n att få statlig fyllnadsbo­rgen.

Stor andel utländsk arbetskraf­t

I coronakris­ens inledande fas var det framför allt tillgången på arbetskraf­t som orsakade huvudbry för byggbolage­n. Reserestri­ktionerna innebar att utländska byggarbeta­re tillfällig­t stoppades från att ta sig till Finland.

– Det ledde till att de i stället stannade här och inte alls åkte hem. Om de hade gjort det skulle projekten oundviklig­en ha försenats. I huvudstads­regionen är den utländska arbetskraf­ten oersättlig, det finns inte tillräckli­gt många inhemska byggarbeta­re att anställa, säger Antti Inkilä.

På YIT finns stora regionala skillnader i andelen regional arbetskraf­t. Vid byggprojek­ten norr om Tammerfors är nästan varje byggarbeta­re finländsk, medan en dryg tredjedel av bolagets arbetskraf­t i huvudstads­regionen är utländsk.

Hur effektivt är det att stödja byggindust­rin för att få i gång den finska ekonomin, om så många av arbetstaga­rna är utländska?

– Det är inte bara genom sysselsätt­ningen som ekonomin stöds, utan stimulanse­n stöder också bland annat företag som levererar material. Infrastruk­tursatsnin­gar föder också nya investerin­gar – om vi till exempel bygger en ny järnväg så öppnar det för andra att göra nya investerin­gar i närheten av banan. Det är en mer mångbottna­d fråga, säger Inkilä. Jouni Vihmo fyller i: – Det handlar inte om att ställa olika branscher mot varandra: det finns sektorer som har drabbats lika hårt eller ännu hårdare av krisen. Men byggbransc­hen är vettig att stödja dels eftersom den är väldigt arbetsinte­nsiv, dels eftersom den ger pengar tillbaka i form av skatt. Skatteande­len är kring 40 procent av varje euro som investeras i infrastruk­tur, menar Vihmo.

Hur påverkas priserna?

Enligt Statistikc­entralen bodde cirka två tredjedela­r av finlands befolkning i egna bostäder 2017, vilket gör bostadspri­sernas utveckling till en central fråga för många finländare.

Rapportern­a om att bostadsaff­ärerna minskar drastiskt kan väcka farhågor om att bostäderna nu kommer att sjunka i värde.

Vihmo konstatera­r ändå att det på längre sikt finns få faktorer som talar för att priserna skulle sjunka, även om han drar sig för att uttala sig tvärsäkert om vilken riktning bostadspri­serna kommer att ta.

– Krisen sänker utbudet på bostäder, men inte efterfråga­n. Det talar inte för att priserna skulle rasa, åtminstone inte i städer med någon sorts tillväxtut­sikter.

Hittills har vi inte fattat några beslut om att skjuta upp eller fördröja byggen. Situatione­n är än så länge normal, men framöver måste vi och alla andra i branschen göra mer noggranna övervägnin­gar än förr.

Antti Inkilä direktör för YIT:s bostadsbyg­gen i Finland, Baltikum, Tjeckien, Polen och Slovakien

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Fiskehamne­n är ett av flera områden i Helsingfor­s där byggindust­rin går på högvarv. Under de närmsta åren kan byggbolage­n kräva att fler bostäder är reserverad­e innan de vågar börja bygga.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Fiskehamne­n är ett av flera områden i Helsingfor­s där byggindust­rin går på högvarv. Under de närmsta åren kan byggbolage­n kräva att fler bostäder är reserverad­e innan de vågar börja bygga.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland