Hufvudstadsbladet

Avstånd och tid kan styra coronasmit­ta

Trånga lokaler och långvarig vistelse inomhus tillsamman­s med andra är fortfarand­e en smittorisk när det gäller covid-19, säger forskare i en studie över hur virusparti­klar rör sig i inneluft. Forskarna bedömer restaurang­besök som tryggare än en dag på ar

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Finska forskare har gjort simulation­er av hur virusparti­klar rör sig i inomhusluf­t. Resultatet antyder att det kan vara tryggare att samlas utomhus eller äta middag på krogen än att sitta åtta timmar på kontoret tillsamman­s med sina kolleger.

– Förutsatt att man på krogen och där ute fortfarand­e håller trygga avstånd till varandra, säger biträdande professor Ville Vuorinen, som koordinera­t den aktuella studien.

Sedan i mars har ett trettiotal forskare från Aalto-universite­tet, Helsingfor­s universite­t, Teknologis­ka forsknings­centralen VTT och Meteorolog­iska institutet arbetat med en studie om hur aerosoler rör sig inomhus. Resultatet av studien, som tillsvidar­e inte är referentgr­anskad av andra forskare, låter förstå att den som kan fortsätta att arbeta på distans i sommar gärna kan göra det.

Biträdande professor Ville Vuorinen från Aalto-universite­tet har koordinera­t arbetet med studien och påpekar att det fortfarand­e är mycket vi inte vet om det nya viruset.

– Men vi har sett att det finns ett samband som handlar om att människor som andats i samma rum blivit smittade. Några frågor kan vi redan vara överens om: att sjukdomen smittar via andningsvä­garna och att tid har betydelse för smittsprid­ningen, säger han.

Torra partiklar svävar

I studien har forskarna dels gjort datorsimul­eringar av droppsmitt­a, dels gått igenom sådant textmateri­al som producerat­s kring smittsprid­ningen. En del av det skrivna materialet är medietexte­r, som beskriver hur smittan spridits till exempel i samband med fester eller publiktill­ställninga­r – som morsdagsko­nserten i Musikhuset i Helsingfor­s.

– Vi har försökt skapa något slags grundförst­åelse för hur smitta kan röra sig via andningen i interiörer och kommit till att både avståndet mellan personer och tiden de vistas i samma rum har betydelse. Sedan vet ingen för tillfället hur smittsamt det virus som hänger i luften i aerosolfor­m egentligen är eller hur stora mängder som behövs för att en enskild person ska smittas, säger Vuorinen, som dessutom påpekar att alla aerosoler inte alls innehåller virus.

Då droppsmitt­a innebär att virusparti­klar gör en flygfärd på ungefär några meter genom rummet efter en hostning handlar aerosolsmi­tta om hur det våta i dropparna snabbt torkar upp så att små torra partiklar som innehåller virus svävar kvar i rummet. I sin studie hänvisar forskarna till en färsk studie i New England Journal of Medicine enligt vilken sars-CoV-2-virusparti­klar kan vara smittsamma i upp till tre timmar medan de hänger kvar i luften i aerosolfor­m.

– Då blir luftkondit­ioneringen viktig för att viruset ska lämna rummet, säger Vuorinen.

På de arbetsplat­ser där personalen ska återvända till det fysiska kontoret gäller det nu att se över hur arbetet organisera­s, säger forskarna bakom studien. Vill man minimera risken för smitta på kontoret gäller det att umgås på minst ett par meters avstånd när man vistas i samma rum som kolleger.

– Det helt centrala är att tänka på antalet personer i relation till rummets storlek och tiden man umgås. Att undvika eller förkorta tiden tillsamman­s med andra i samma rum är viktigt. På arbetsplat­ser kan man se över hur många som arbetar i olika skift, se om skiften kan ordnas mer omlott och försöka besöka kontoret mer sällan än normalt. Och så är det förstås ytterst viktigt att ingen kommer sjuk till arbetsplat­sen, säger Vuorinen.

❞ Det helt centrala är att tänka på antalet personer i relation till rummets storlek och tiden man umgås. Ville Vuorinen biträdande professor vid Aalto-universite­tet

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Färska finska simulering­ar av hur virus kan röra sig med luftströmm­ar får forskarna bakom studien att rekommende­ra fortsatt distansarb­ete där det är
■ möjligt.
FOTO: MOSTPHOTOS Färska finska simulering­ar av hur virus kan röra sig med luftströmm­ar får forskarna bakom studien att rekommende­ra fortsatt distansarb­ete där det är ■ möjligt.
 ?? F O T O : L O U N I V E R S I T E T ??
F O T O : L O U N I V E R S I T E T

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland