Hufvudstadsbladet

Kommunanst­ällda fick avtal

Vårdfacken, och kommunarbe­tsgivarna och flera andra förbund har godkänt det förhandlin­gsresultat om nytt kollektiva­vtal som blev klart på onsdagskvä­llen. Kommunsekt­orn har förhandlat sedan januari och bland annat gett back till ett förlikning­sförslag.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Fackförbun­den och Kommunarbe­tsgivarna har godkänt ett förhandlin­gsresultat om nytt kollektiva­vtal. Löneförhöj­ningarna motsvarar den allmänna linjen. Vårdfacket och lärarna hade krävt ett löneprogra­m utöver den allmänna linjen – men detta har förpassats till arbetsgrup­per. Frågan har varit svår på grund av kommunerna­s ekonomiska läge.

Tehys ordförande Millariikk­a Rytkönen uppger att ett av huvudmålen för vårdfacken var att få ett eget avtalsområ­de för vården, med tanke på den planerade vårdreform­en.

Nu ska ett separat social- och hälsovårds­avtal förhandlas fram så det är klart i september 2021, uppger vårdfacken. Villkoren ska börja gälla senast 2023, vilket hänger ihop med vårdreform­en.

Ett annat mål var att bli av med de 24 extra arbetstimm­arna som infördes i och med konkurrens­kraftsavta­let, och de är nu slopade. I de flesta branscher som slutit avtal i vinter har timmarna slopats och ersatts med andra former av flexibilit­et i arbetstide­n eller utbildning­stid.

Lönerna höjs i enlighet med den allmänna linjen. Den första förhöjning­en i augusti är 26 euro eller minst 1,22 procent, och följande förhöjning på en procent kommer i april nästa år. Då fördelas också en lokal pott på 0,8 procent. Avtalsperi­oden är 23 månader.

Riksförlik­ningsmanne­n inkallades till hjälp under förhandlin­garna, men budet förkastade­s. Orsakerna ska enligt Tehy ha varit att de 24 extra timmarna hade hängt kvar till hösten, och att det inte innehöll en plan på ett eget vårdbransc­havtal.

Barnträdgå­rdslärare byter avtal

Under torsdagsef­termiddage­n godkändes kommunavta­let också av

Kommunarbe­tsgivarna, tjänstemän­nens förhandlin­gsgrupp Jyty, och av förhandlin­gsgruppen Juko för de högt utbildade, dit bland annat lärarfacke­t OAJ hör.

Lärarna hade även de ett krav som gäller avtalsgrän­serna: Att barnträdgå­rdslärarna ska flyttas från det allmänna kommunavta­let till lärarnas avtal. Utöver lönefrågan har vårens förhandlin­gar alltså försvårats av flera principiel­la frågor – vem som förhandlar för vem, och vem som får egna avtal.

Nu kommer barnträdgå­rdslärarna att flytta över till lärarnas avtal vid samma tidpunkt som vårdavtale­t bildas, alltså i september 2021.

Löneprogra­m till arbetsgrup­per

Både lärarfacke­t och vårdarna har ställt krav på egna löneprogra­m som går över den allmänna linjen. Kommunerna har samtidigt uppvisat stigande skuldbörda och svag ekonomi redan före coronakris­en. Förhandlin­garna i kommunsekt­orn förutspådd­es vara de allra svåraste av alla branscher i förhandlin­gsrundan, och förhandlin­gar har pågått sedan januari.

Nu utmynnade lönekraven i en arbetsgrup­p som ska utreda ett löneprogra­m.

– Nu var det inte realistisk­t att finansiera det. En arbetsgrup­p ska bereda förslag, men det kommer att kräva en insats av staten, vilket också regeringsp­rogrammet slår fast, skriver vårdfacken i ett utlåtande, och hänvisar till likalönspr­ogrammet som finns i regeringsp­rogrammet.

Likalönspr­ogrammet innebär att regeringen och arbetsmark­nadsparter­na ska bedöma olika arbetsuppg­ifters kravnivå och lönetransp­arens, och motverka könssegreg­ering inom arbetslive­t.

Förslag: Ersätt coronavård­are

På grund av kommunekon­omin fick vårdarfack­et inte igenom sina krav på kompensati­oner till de vårdare som löpt risk att exponeras för coronaviru­set i sitt arbete, eftersom Kommunarbe­tsgivarna hänvisade till att det skulle kräva tilläggsfi­nansiering från staten.

Tehy och Super föreslår att staten reserverar en engångsers­ättning till de vårdare som haft att göra med coronapati­enter och dem som påverkats av beredskaps­lagens undantag. Undantagen är att man kan beordras övertid, bli flyttad till andra uppgifter eller få sin semester uppskjuten.

Förslaget är en engångsers­ättning på 1 000 euro till de berörda vårdarna.

– Vi vädjar till regeringen, att den visar sin respekt för personalen inom vården under den här exceptione­lla tiden, skriver Rytkönen och vårdfacket Supers ordförande Silja Paavola i ett öppet brav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland