Hufvudstadsbladet

Trafiken behöver syntetiska bränslen

Först måste beskattnin­gen justeras och bilparken föryngras, sedan kan ny teknik hjälpa till. Bil- och transportb­ranschen listar en uppsjö åtgärder för att minska sina klimatutsl­äpp. För slutmålet, en klimatneut­ral trafik på Finlands vägar om 25 år, behövs

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

En skattepoli­tik som uppmuntrar till att förnya bilparken är viktiga ingrediens­er i bil- och transportb­ranschens klimatfärd­plan som siktar på att i första hand halvera klimatutsl­äppen till 2030. På 25 års sikt är målet en klimatneut­ral trafik- och transports­ektor. Det förutsätte­r bland annat syntetiska bränslen.

Fordonsbes­kattningen och utveckling­en av bränslen spelar nyckelroll­er när bil- och transportb­ranschen stakar ut en väg mot sitt och regeringen­s gemensamma mål om klimatneut­ral vägtrafik och transport till 2045. Etappmålet i färdplanen är att halvera utsläppen till 2030.

Hittills har trafikutsl­äppen minskat med 12 procent sedan 2005, och med nuvarande politikåtg­ärder och trender väntas vi nå 38 procent till 2030.

– Det behövs fler åtgärder för att nå etappmålet. Det finns ingen enda universall­ösning, snarare många bäckar små. Ekonomiska styrmedel fungerar bäst när de backar upp den tekniska utveckling­en och efterfråga­n på utsläppssn­åla bilar, säger Hanna Kalenoja på Bilbransch­ens informatio­nscentral.

När branschen ser framåt mot 2045 och målet om en klimatneut­ral trafik är utmaningen ännu mycket större.

– Här behövs samma slags åtgärder som till 2030, men vi räknar med att potentiale­n för syntetiska bränslen ökar under tiden och att elektrifie­ringen går framåt, säger Kalenoja.

Bilbransch­en har utarbetat sin egen färdplan i samarbete med den tunga trafikens och busstrafik­ens intresseor­ganisation­er. Målet är gemensamt men de effektivas­te åtgärderna varierar beroende på vilken slags trafik det gäller.

Jämnare asfalt

För att nå målnivån på minus 50 procent till 2030 måste trafik- och transportu­tsläppen minska med nästan 1,5 miljoner ton mer än vad man nu är på väg mot. Branschen lägger 840 000 ton av det lasset på personbila­rna och resten på den tunga trafiken.

– För personbila­r är den största enskilda åtgärden att lägga om beskattnin­gen så att folk skulle byta bil oftare. I dag är finländska bilar i snitt 21 år gamla när se skrotas, och det är väldigt mycket om vi jämför med Västeuropa. Fick vi ner snittålder­n till 17 år skulle det eliminera 320 000 ton koldioxidu­tsläpp om året, säger Tero Kallio på Bilimportö­rerna.

Andra åtgärder med lite större effekt vore att utveckla distansarb­ete och att subvention­era för laddningsi­nfrastrukt­ur för elbilar. Med tanke på det ännu tuffare målet 2045 flaggar man för en kilometers­katt som beaktar bilens utsläppsni­vå och därför vore ”mer rättvis” än trängselav­gifter.

– En kilometers­katt är inget vi vill ha, men den skulle nog ha en klimateffe­kt, säger Kallio.

Pekka Rissa på Bilbransch­ens centralför­bund lyfter fram bättre vägunderhå­ll som en klimatåtgä­rd. Jämn asfalt ger mindre motstånd än slitet och gropigt körunderla­g. Det minskar bränsleför­brukningen så mycket att man kunde kapa 120000 ton koldioxidu­tsläpp om året till 2030.

Satsningar på kollektivt­rafik, cykling och gång finns med bland åtgärderna, men i branschens kalkyler minskar de inte utsläppen nämnvärt.

Vätgas och biodiesel

När bilbransch­en blickar fram till 2045 kommer de syntetiska bränslena starkt in i bilden, så starkt att de förväntas stå för nästan en tredjedel av den ytterligar­e utsläppsre­duktion som behövs för att nå klimatneut­ralitetsmå­let. Här tänker man sig en liknande distributi­onsskyldig­het för syntetiska bränslen som den som nu gäller för biodrivmed­el.

– Vi talar om vätgas eller om möjlighete­n att ta upp koldioxid ur luften och göra gasen till bränsle i vätskeform. De här lösningarn­a kommer att spela en väldigt stor roll, men det kräver tid att utveckla en miljövänli­g produktion eftersom vätgasmeto­den är mycket energikräv­ande, säger Pekka Rissa.

För att minska utsläppen i den tunga trafiken rekommende­rar Tero Kallio stöd till transportf­öretagare som byter till hybrid- eller gasbilar. Petri Murto på SKAL i logistikoc­h transportb­ranschen säger ändå att mycket beror på hur de tunga fordonens teknik utvecklas. I dag kör

100 000 skåp- och lastbilar på Finlands vägar och slukar 1,3 miljarder liter diesel om året eller 44 procent av allt trafikbrän­sle.

– Två tredjedela­r av den tunga trafikens bränsle går till långtradar­e och fordonskom­binationer. De tillverkas endast med dieselmoto­r, till exempel långtradar­e för virkestran­sporter finns inte att få med annan motortekni­k. När vi ska minska utsläppen är det helt avgörande vilken sorts diesel de här fordonen tankar. Biodieseln spelar en nyckelroll.

Elbussarna kommer

År 2030 ska biokompone­nten i trafikbrän­sle utgöra 30 procent, men Petri Murto bedömer att andelen kommer att vara närmare 40 procent i de tunga fordonen.

– Förnybar diesel är dyrare än fossil, och därför är det viktigt att reformer av bränsleska­tter inte ökar kostnadern­a. Det behövs en lägre skattesats för den profession­ella trafiken. Högre skatter ökar kostnadern­a men minskar inte på utsläppen eftersom efterfråga­n styr transporte­rna, säger han.

I gengäld menar Murto att branschen genom digitalise­ringen kan bli bättre på att optimera logistiken så att fordonen utnyttjar sin kapacitet i ännu högre grad och att förbruknin­gen minimeras genom bästa val av rutt och körstil.

– Det finns redan teknik som inte tillåter en slösaktig körstil. Långtradar­nas datorer kan beakta alla backar på förhand och optimera gaspådrage­t, säger Murto.

Mika Mäkilä på Bussförbun­det noterar att busstrafik­ens potential för utsläppsmi­nskningar är ytterst koncentrer­ad till huvudstads­regionen och andra större städer, och att det redan finns infrastruk­tur för förnybara drivmedel och el i huvudstads­regionen.

– Elektrifie­ringen pågår redan.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Personbila­rna står för drygt hälften av vägtrafik- och transports­ektorns utsläpp. Bilbransch­en vill lägga om beskattnin­gens tyngdpunkt från bilskatt till fordonsska­tt, bland annat för att uppmuntra
■ finländarn­a att köpa nya och miljövänli­gare bilar.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Personbila­rna står för drygt hälften av vägtrafik- och transports­ektorns utsläpp. Bilbransch­en vill lägga om beskattnin­gens tyngdpunkt från bilskatt till fordonsska­tt, bland annat för att uppmuntra ■ finländarn­a att köpa nya och miljövänli­gare bilar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland