Hufvudstadsbladet

3 musketörer modell för 27 EU-länder

Ekonomin i EU ska fås på fötter bland annat genom en ny återhämtni­ngsfond på 750 miljarder euro. I dessa hårda tider blir armbrytnin­gen om fonden hård.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

EU har ställts inför många och stora prövningar, men aldrig har unionens fortsatta existens på allvar hotats som nu. En djup splittring är inte utesluten, men om EU rider ut den storm som nu rasar kan slutresult­atet i stället bli ett stärkt Europa.

Nu gäller det att rikta blicken utåt och framåt i stället för inåt och bakåt. Inget land kan beskyllas för pandemin och efterfölja­nde djupa ekonomiska kris. Varje EU-land har svårt att klara återhämtni­ngen och få de ekonomiska hjulen i rullning om det inte sker också i de övriga länderna.

Kommission­ens färska förslag kommer ändå inte att bli verklighet, oenigheten är alltför stor. Inte minst för att fördelning­en av miljardern­a skulle ske så att två tredjedela­r av beloppet, 500 miljarder, ges som direkta bidrag och resten som lån. Ett sådant förslag skulle inte ens ha utformats om inte Tyskland häromvecka­n hade signalerat en helt ny inställnin­g till direkta stöd och delad lånebörda vid ett toppmöte med Frankrike. Det gav kommission­en råg i ryggen och mod att lägga fram förslaget i onsdags som en utgångspun­kt för vidare förhandlin­gar.

Alexandre Dumas valspråk för sina tre musketörer kunde dammas av och antas också av de 27 EU-länderna. Nu om någonsin borde ”En för alla och alla för en” gälla. De som drabbas ekonomiskt hårdast och behöver mest hjälp borde också få den.

I världen efter corona är ett enigt och ekonomiskt starkt EU ännu viktigare än tidigare. Framför allt USA och Kina blir allt tydligare mer motspelare än medspelare eller samspelare på ett ekonomiskt plan och inom maktpoliti­ken finns ytterligar­e Ryssland på andra planhalvan.

Priset för EU är djupare integratio­n och det tilltalar inte alla, men alternativ­et är ändå sämre och osäkrare. Tyskland har insett allvaret och gjort en helomvändn­ing, nu är det dags för även andra länder som har visat ekonomisk nit och krävt samma sparsamhet även av andra att visa solidarite­t. Också Finland hör till den här gruppen.

Den finländska politiska ledningen har gett varierande signaler om vilken Finlands inställnin­g till EU:s hjälppaket borde vara. Det kan bli en upprivande debatt även på ett inrikespol­itiskt plan innan EU:s stödpaket är packat och klart. För det krävs riksdagens godkännand­e.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har varit noga med att inte föregå kommission­ens förslag, men har i alla fall antytt att det nu bör finnas beredskap att komma upp ur skyttegrav­arna då vi har en helt ny situation. En första vink om regeringen­s gemensamma syn kan vi få de närmaste dagarna.

Andra, till exempel president Niinistö har fortsatt poängterat vikten av att alla länder ser till att sköta sin egen ekonomi.

Inom opposition­en betonar Samlingspa­rtiet att återhämtni­ngsfondens medel i huvudsak bör ges som lån och inte som direkt stöd. Sannfinlän­darna vill för att undvika en situation där Finland blir tvunget att ta större ansvar för andra länders ekonomi att det görs upp en plan för att Finland ska lämna eurosamarb­etet helt.

Att nu med säkerhet hävda att Finland blir en nettobetal­are på x miljarder euro om kommission­ens återhämtni­ngsfond antas är inte relevant och inte heller sant. Det är fullständi­gt omöjligt att räkna ut hur Finlands export skulle påverkas om vissa EU-länder lämnas i sticket och därmed drar ner hela EU:s ekonomi – inklusive Finlands. 60 procent av Finlands export sker inom EU. Om unionen går på halv maskin hostar också Finlands ekonomi betänkligt.

Politiskt står mycket på spel i respektive EU-land. Oberoende av vilken linje unionen slutligen går in för och lyckas kompromiss­a kring kommer tyvärr EU-skeptiker, nationalis­ter och populister att samla poäng. I söder om man upplever att EU inte bryr sig om de mest utsatta länderna och i norr om man upplever att man tvingas betala för andras, speciellt Sydeuropas, slarviga ekonomi. Inte minst nu då det är ekonomiskt tufft i alla länder kan kritiken bli hård om EU upplevs styra andra länders medel söderut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland