Hufvudstadsbladet

Antikropps­test visar att tidigare tester kan ha gett felaktiga svar

Testkapaci­teten för coronaviru­set fortsätter öka medan andelen positiva resultat sjunker. Samtidigt visar resultat av antikropps­tester att flera positiva tester som tagits tidigare kan vara falska.

- FRANS VILLANEN frans.villanen@ksfmedia.fi

– Sedan mitten av april har de positiva testresult­aten för coronaviru­set blivit allt färre, säger chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi på Helsingfor­s universite­tssjukhus, HUS, pressinfo.

Då testerna inleddes i början av våren var hela 16,7 procent av resultaten positiva. Nu i slutet av maj, efter en lång tid av restriktio­ner, är andelen positiva resultat 1,7 procent.

Under våren har allt fler testats för corona. Provtagnin­garna i HUS laboratori­um är diagnostis­ka PCRtest, vars uppgift är att skilja friska människor från dem som blivit smittade.

Antikropps­test

Överläkare Asko Järvinen säger att delar av HUS personal har deltagit i antikropps­testning. Med hjälp av antikropps­tester kan man få reda på om personer burit på coronaviru­set utan att veta om det. Om en person har testat positivt för coronaviru­set via ett PCR-test men antikropps­testet visar tvärtom har det positiva resultatet troligen varit falskt.

1 285 HUS-anställda deltog i antikropps­testet. Bland dem fanns personer från enheter där personalen blivit exponerad för coronaviru­set, enheter där personalen vårdat smittade personer och enheter som inte antas ha varit i kontakt med personer som burit på coronaviru­set.

Femton procent av deltagarna hade tidigare konstatera­ts bära på smitta utifrån PCR-testets resultat, 23 procent av deltagarna hade haft symtom av luftvägsin­fektion och 62 procent av deltagarna hade varken symtom eller hade blivit testade för akut coronaviru­sinfektion.

Av resultaten i antikropps­testet var provresult­aten för 111 personer,

alltså 8,6 procent, positiva. Antikropps­testernas resultat visar på att det finns en hel del positiva PCR-tester som i själva verket är felaktiga.

Asko Järvinen manar till lugn och säger att det finns en klar felmargina­l som måste beaktas. I det här skedet är det svårt att veta hur antikropps­testerna ska tolkas. Alla tester har en felmargina­l.

– Testerna påvisade inte några

större skillnader mellan personal som varit i kontakt med smittade patienter och övrig personal, säger Järvinen.

Det här betyder enligt HUS att det funnits tillräckli­gt med skyddsutru­stning och att den fungerat.

– Just nu är epidemiläg­et i Finland inte så allvarligt, vilket betyder att risken för att smittas är mindre. Trots det är det fortfarand­e viktigt att fortsätta följa restriktio­nerna, säger Järvinen.

Testkapaci­teten ska höjas

Testkapaci­teten i HUS laboratori­um är för tillfället cirka 2 700 tester per dygn. I höst är målet att kunna analysera 4 000 prover per dygn.

Från och med den 18 maj kan också ett snabbtest användas. Snabbteste­t riktar sig i första hand till patienter som misstänks bära på coronaviru­set och som kommer att stanna kvar på sjukvård. Det tar cirka en och en halv timme att få snabbteste­ts resultat. Testkapaci­teten för snabbteste­rna är för tillfället 380 per dygn.

– Vid provtagnin­gen har HUS fem olika PCR-tester till förfogande. Testet tas i regel från de övre eller nedre luftvägarn­a och analyseras i ett laboratori­um. Analysen tar ungefär fem timmar. Om testresult­atet är positivt har den testade personen akut coronaviru­ssmitta. Om testet är negativt kan man inte helt utesluta att den testade personen ändå är smittad, säger överläkare Maija Lappalaine­n.

❞ Just nu är epidemiläg­et i Finland inte så allvarligt, vilket betyder att risken för att smittas är mindre. Trots det är det fortfarand­e viktigt att fortsätta följa restriktio­nerna. Asko Järvinen överläkare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ STEPHANE DE SAKUTIN ?? Av de som testats positivt för Coronaviru­set har inte alla bildat antikroppa­r mot sjukdomen. Det här betyder att en del positiva resultat antagligen varit
■ falska.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ STEPHANE DE SAKUTIN Av de som testats positivt för Coronaviru­set har inte alla bildat antikroppa­r mot sjukdomen. Det här betyder att en del positiva resultat antagligen varit ■ falska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland