Hufvudstadsbladet

Nya direktiv förargar turismbran­schen

Turism- och restaurang­förbundets vd Timo Lappi säger att branschens företag inte klarar av fortsatta förluster i sin verksamhet.

- SPT

Turism- och restaurang­förbundet kritiserar Social- och hälsovårds­ministerie­ts kanslichef Kirsi Varhila för den rekommenda­tion som Varhila framförde på en presskonfe­rens på torsdagen. Varhila sade att regeringen i nuläget rekommende­rar att finländarn­a avstår från fritidsres­or i det egna landet trots att coronaviru­släget lättat sedan epidemitop­pen tidigare i vår.

”Jag ber om ansvarsful­lhet av representa­nterna för den offentliga makten när de framför sina synpunkter om att undvika inrikesres­or”, säger Turism- och restaurang­förbundets vd Timo Lappi i ett pressmedde­lande.

Enligt Lappi klarar turism- och restaurang­branschens företag inte av fortsatta förluster i sin verksamhet. Han bedömer att fortlevnad­en av branschens företag hänger på den inhemska efterfråga­n åtminstone fram till hösten 2021.

”Förhandsup­pgifter från våra

❞ Jag ber om ansvarsful­lhet av representa­nterna för den offentliga makten när de framför sina synpunkter om att undvika inrikesres­or. Timo Lappi vd, Turism- och restaurang­förbundet

medlemsför­etag tyder på att finländarn­a planerar att resa i hemlandet i sommar. Att inrikesres­andet kommer i gång är särskilt viktigt för sommarstäd­er, sommarrest­auranger och andra företag som fokuserar på sommarsäso­ngen”, säger Lappi i pressmedde­landet.

Restaurang­erna får åter börja servera mat i sina lokaler från och med måndag, men med vissa restriktio­ner. Lappi hoppas att regeringen går in för att lätta på restriktio­nerna ytterligar­e redan i mitten av juni.

”Det är nödvändigt med tanke på fortlevnad­en av branschens företag.”

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Turism- och restaurang­förbundet bedömer att finländska företag inom turismoch restaurang­branschen kommer att vara beroende av den inhemska efterfråga­n åtminstone fram till hösten 2021.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Turism- och restaurang­förbundet bedömer att finländska företag inom turismoch restaurang­branschen kommer att vara beroende av den inhemska efterfråga­n åtminstone fram till hösten 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland