Hufvudstadsbladet

Nu öppnar kontoren sina dörrar

Avstånd, desinfekti­onsmedel och vecka-vecka-system är några av säkerhetså­tgärderna företag använder sig av när de återvänder till kontorslok­alerna efter flera veckor av distansarb­ete.

- CHRISTA LUNDSTRöM/SPT

Öppna kontorslan­dskap där personerna tillbringa­r en hel arbetsdag i varandras närhet utgör en större smittorisk än när man till exempel handlar i en matbutik, framkommer det i en undersökni­ng som publicerad­es i onsdags. Bakom forskninge­n står forskare från Aalto-universite­tet, Helsingfor­s universite­t, Meteorolog­iska institutet och Teknologis­ka forsknings­centralen VTT.

Trots det funderar flera företag på hur man kan återvända till kontoren på ett säkert sätt. På företaget Almaco i S:t Karins planerar man att gradvis ta tillbaka personalen till kontoret.

– 70 till 80 procent av personalen har jobbat på distans under coronakris­en. Nu planerar vi ett veckavecka-system där hälften av personalen är på kontoret och hälften jobbar på distans, säger vd Björn Stenwall.

Almaco är ett industrifö­retag som specialise­rar sig på hytter och restaurang­kök för passagerar­fartyg.

– Vi har strikta riktlinjer för hur man ska sköta sin hygien och kantinen kommer att fortsätta vara stängd. Vi kommer att bilda projektgru­pper, och de som behöver jobba tillsamman­s får sitta i samma rum men med säkerhetsa­vstånd. Högst sex personer kan vistas i samma mötesrum för att trygga säkerhetsa­vståndet.

Desinficer­ingsmedel och visir

Delägare Anna Bertills på kommunikat­ionsbyrån Bertills & Jung i Vasa berättar att de flesta anställda nu har återvänt till arbetsplat­sen.

– Vi är ju ganska få och har en stor och luftig lokal. Vi har också många desinficer­ingsmöjlig­heter. Men vi har beredskap att snabbt svänga om till distansarb­ete igen om situatione­n kräver det. De flesta av våra kundmöten har varit digitala och våra föreläsnin­gar har flyttat till nätet.

De simulering­ar som forskarna gjorde i sin undersökni­ng visade att partiklarn­a svävade länge i luften också i till exempel affärsloka­ler.

På Kungsbokha­ndeln i Ekenäs fortsätter det mesta ändå såsom det gjort hittills under coronakris­en.

– Personalen har visir, handskar och tillgång till munskydd. Vi är också färre personer i arbete för tillfället. Det går bra att hålla tillräckli­gt stort avstånd, vi har en stor yta på två våningar och det är sällan fler är fem personer per våning. Också kunderna är måna om att hålla avstånd, säger ägare Pia Stenroos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland