Hufvudstadsbladet

Helsingfor­sdagen firas virtuellt i år

Helsingfor­s går miste om 450 miljoner i skatteintä­kter och utgifterna har vuxit med 170 miljoner. – Vi klarar det här året på grund av en stark ekonomi, intressant­are är hur framtiden blir, säger borgmästar­e Jan Vapaavuori, som i går presentera­de hur stad

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Borgmästar­e Jan Vapaavuori manade under torsdagens coronainfo alla unga att ta det lugnt också under skolavslut­ningen. Polisen kommer att vara aktivt närvarande på stan.

– Om samma regler följs som annars, om man håller sig nykter och följer begränsnin­gar och råd så ser vi till att viruset inte sprids, säger kommissari­e Katja Nissinen.

Coronakris­en har rubbat balansen i Helsingfor­s ekonomi med omkring en halv miljard. Enligt Vapaavuori klarar staden året på grund av en stark ekonomisk situation, men han säger att framtiden avgörs av kommande tryck på kostnadsök­ningar, sysselsätt­ningen, hur företagen klarar sig och vilka reformer som görs.

– Arbetslösh­eten var i april så hög som 18 procent, men av dem var ändå 40 procent enbart permittera­de. Trots det har antalet arbetslösa stigit med 8 000 personer.

Avslutning­sprogram

Eftersom det inte blir några högtidliga skolavslut­ningar med program ordnar staden en avslutning­ssändning med elevmusik, stadsorkes­tern och festtal som sänds på nätet på Helsingfor­skanalen. Videon kan också ses i efterhand.

Helsingfor­sdagen den 12 juni blir virtuell i år. Det innebär att det inte blir några långbord eller livekonser­ter, men program sänds hela dagen på bland annat på Helsingfor­skanalen och Radio Helsinki.

– Programmet är kostnadsfr­itt och kan avnjutas hemma i soffan.

Hemma i soffan får man också den här gången äta stadshuset­s traditione­lla rabarberpa­j. Eftersom det inte blir ett långbord på Esplanaden publicerar staden pajrecepte­t på sina nätsidor.

Vapaavuori säger att man ändå planerar servera pajen på alla servicehem och vårdhem, både kommunala och privata.

Helsingfor­sdagen avslutas med en direktsänd konsert med artisten Alma.

Sociala tjänster öppnas stegvis

Sociala tjänster och icke-akut tandvård öppnas stegvis i sommar. Rusmedelsv­ård för vuxna, rehabilite­ring och dagverksam­het öppnar gradvis upp i juni. Också gruppverks­amhet ska stegvis införas inom psykiatrin och rusmedelsv­ården.

– Vårdcentra­lerna är trygga att gå, till, säger Vapaavuori och påpekar att de vårdcentra­ler som anpassats specifikt för mottagning av misstänkta coronafall – i Malm och i Dal – är öppna under vardagar också på sommaren

Utdelninge­n av mathjälp fortsätter även under sommaren.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ?? Artisten Alma hör till Helsingfor­sdagens direktsänd­a program.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA Artisten Alma hör till Helsingfor­sdagens direktsänd­a program.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland