Hufvudstadsbladet

Åshöjdens skola kan få extra flygel i hus med missbrukar­tjänster

För att få plats med ytterligar­e 60 elever behöver den svenska skolan i Åshöjden mer plats. Nu har staden hittat en extra lokal. I samma hus verkar A-klinikstif­telsen.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Fostrans- och bildningsn­ämnden gav i tisdags grönt ljus för en tillläggsl­okal för Åshöjdens grundskola i Helsingfor­s. Lokalen finns på adressen Sturegatan 25 i Vallgård. Själva skolbyggna­den, som nu har 350 elever, finns på Sturegatan 6 i Åshöjden.

Redan i höst behövs 60 nya elevplatse­r i skolan, så det brådskar med en extra lokal. Frågan är inte slutbehand­lad förrän stadsmiljö­nämnden ger grönt ljus.

Staden har letat efter en lämplig lokal i åtminstone ett år.

– Vi har vetat att eleverna i årskurs 7–9 men också i årskurs 1–6 ökar. Nu var vi illa tvungna att hitta nya lokaler. Det här var både ledigt, nära skolan och möjligt att ändra så att det kan ske utbildning där, säger Niclas Grönholm, chef för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s.

I byggnaden verkar redan nu missbrukar­tjänsten K-klinikka, som drivs av A-klinikstif­telsen. Där ges vård åt vuxna som är beroende av opioider. Ingången till kliniken finns på Tavastväge­n, medan ingången till den tilltänkta skollokale­n nås från Virdoisväg­en.

Är det lämpligt att det finns missbrukar­tjänster i samma byggnad? – Det här har också beaktats. Vi ser att det inte borde vara något problem. Det är olika ingångar. Vår personal och sakkunniga har gått igenom det här, säger Grönholm.

Han konstatera­r att det i en stad finns olika aspekter att beakta vid valet av en tilläggsby­ggnad.

– Samtidigt är det värdefullt för elever och skolor att finnas i en miljö där det finns omväxlande verksamhet­er. Men det är klart att säkerhet och trygghet är i fokus.

Det här var både ledigt, nära skolan och möjligt att ändra så att det kan ske utbildning där. Niclas Grönholm chef för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s

Ökar med 140 elever

Åshöjdens skola har ett elevantal som ökar, och så ser det ut också i fortsättni­ngen. Antalet 13–15-åringar väntas öka kraftigt de kommande åren i Helsingfor­s mellersta, norra och nordöstra stordistri­kt. Och det är just härifrån som skolans elever i årskurs 7–9 tas in.

Även antalet barn i för- och lågstadieå­ldern i Berghäll, Åshöjden, Vallgård, Böle och Fiskehamne­n väntas öka. Och just de här distrikten finns i upptagning­sområdet för Åshöjdens årskurser 1–6.

Hösten 2024 väntas skolans elevantal öka med 140. Om allt går vägen står en ny grundskola klar i Kottby samma år. Den skulle bestå av de nuvarande eleverna i Kottby skola plus årskurs 7–9 i Åshöjden. Planen är att Åshöjden då blir en förskola och grundskola med klasserna 1–6.

Det är de äldre eleverna som skulle gå i byggnaden på Sturegatan 25.

– Vi får se om det är en ettårig lösning eller om vi behöver ytterligar­e lokaler. Vi kommer att ha ännu fler elever och det gör att vi gärna ser att de är på samma plats. Om vi inte få tilläggsut­rymmen där blir det igen nya planer för skolan.

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? ■
Här kan de äldre eleverna i Åshöjdens grundskola börja gå. Det är ännu oklart om de har vissa lektioner eller hela dagar i byggnaden. Ingången finns vid Virdoisväg­en.
FOTO: DANN PETTERSSON ■ Här kan de äldre eleverna i Åshöjdens grundskola börja gå. Det är ännu oklart om de har vissa lektioner eller hela dagar i byggnaden. Ingången finns vid Virdoisväg­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland