Hufvudstadsbladet

Hygienen på ytorna i simhallarn­a lämnar en del övrigt att önska

Det är lortigt på sina ställen i Helsingfor­s simhallar eller inrättning­ar som inhyser simbassäng­er. Det visar en undersökni­ng som staden låtit göra.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Prover togs på 26 platser i Helsingfor­s: tio simhallar, tio rehabilite­ringscente­r med simbassäng och på sex hotell med avdelning för simbassäng. Det var frågan om ytprov där man försökte fastställa mängden mikrober som finns på ytorna i exempelvis våtutrymme­na i simhallar.

Proven togs på ställen som så många människor som möjligt kommer i kontakt med och på ställen som snabbt blir nedsmutsad­e. Proven

togs efter att ytorna i omklädning­srum, tvättutrym­men, bastu och simbassäng­erna rengjorts.

I proven analyserad­es den totala mängden aerobiska mikrobhärd­ar. Också bakterien Pseudomona­s aeruginosa och svamp- och mögelparti­klarna analyserad­es.

Proven uppgick till 226 stycken och resultaten var på sina ställen oroväckand­e. Jämfört med tidigare mätningar har hygiennivå­n sjunkit med 59 procent.

I synnerhet förekomste­n av mikrober har gått upp rejält. Svamp upptäcktes i 21 procent och mögel i 5 procent av proven.

Bakterien Pseudomona­s aeruginosa, som bland annat orsakar öron-, ögon- och hudinflamm­ationer, återfanns i tre prover från två olika lokaler.

Golvbrunna­rna i tvättutrym­mena ska man se upp med. 75 procent av proven var sämre än i tidigare mätningar.

Ythygienen är ett stort problem då mer än 50 procent av proven tydde på sämre hygien än tidigare. Utifrån utredninge­n är hygienen något bättre i de stora simhallarn­a jämfört med mindre inrättning­ar.

Ytorna och rengöringe­n av ytorna är nu under lupp och Helsingfor­s stad lyfter fram det som en nyckelfråg­a då hygienen ska bli bättre. En noggrannar­e process ska ge resultat.

Det enda sättet att få tillförlit­lig informatio­n om ytorna är att ta ytprover. En till synes ren och städad yta kan vara hygienmäss­igt försvagad, exempelvis på grund av biofilm som samlats under en längre tid.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Hygiennivå­n är inte den bästa i alla simhallar.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Hygiennivå­n är inte den bästa i alla simhallar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland