Hufvudstadsbladet

EU:s krisfond handlar om solidarite­t – Finska opposition­spolitiker skarpt kritiska

Opposition­spolitiker tror att finländarn­a kommer att tvingas betala om EU:s massiva återuppbyg­gnadsfond blir av.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT MIKAEL PIIPPO/SPT

Europeiska kommission­en vill låna 750 miljarder euro för att skapa en återuppbyg­gnadsfond. 500 miljarder skulle delas ut som bidrag och 250 miljarder skulle lånas ut till medlemslän­derna.

Jussi Halla-aho (Sannf) är inte nöjd med förslaget, utan anser att finländarn­a får stå för notan.

– Finland skulle betala summor som motsvarar uppköpen av jaktplan till länder som har lägre skattesats, skriver Halla-aho på Twitter.

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo är inte heller nöjd med balansen i kommission­ens förslag, utan anser att krisstödet i första hand borde bygga på lån.

– Finland har möjlighet att påverka slutresult­atet och regeringen måste lyckas med det, skriver Orpo på Twitter.

Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah ser krisfonden som väldigt problemati­sk enligt EU:s principer. Dels för att EU inte får finansiera sin verksamhet med lån, dels för att förslaget om beskattnin­gsrätt strider mot medlemslän­dernas rätt att bestämma om sin budget.

– Namnet Next Generation EU (Nästa generation­s EU) är passande, eftersom det är kommande generation­er som får betala för det här, säger Essayah.

Tuppuraine­n: Detta är inte någon öppen donationsp­eng

EU:s krisfond seglade också upp som det första diskussion­sämnet under riksdagens muntliga frågestund på torsdagsef­termiddage­n. Vilhelm Junnila (Sannf) frågade regeringen om det inte vore på sin plats att säga nej till krispakete­t.

Finansmini­ster Katri Kulmuni (C) samt Europa- och ägarstyrni­ngsministe­r Tytti Tuppuraine­n (SDP) sade att krispakets­förslaget inte kommer att godkännas som sådant utan en noggrann genomgång av innehållet.

– Statsrådet bekantar sig mycket noggrant med innehållet i kommission­ens omfattande stimulansh­elhet, och ifall något i helheten bör korrigeras går vi in i förhandlin­garna för att göra korrigerin­garna, sade Tuppuraine­n.

– Vi behöver stimulans och ett paket för återuppbyg­gnad, och detta är inte någon öppen donationsp­eng utan en stimulansh­elhet vars användning­sområden fastställs tillsamman­s.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) närvarade inte på riksdagens frågestund. Marin har varit sjukskrive­n sedan måndagen på grund av förkylning. På torsdagen meddelade statsrådet­s kommunikat­ionsavdeln­ing att Marins sjukledigh­et fortsätter åtminstone till slutet av veckan.

Torvalds och Modig positiva

Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds (SFP/RE) anser att vi måste ställa upp för dem som drabbats hårdast av krisen.

– Kommission­en har, efter parlamente­ts uppmaninga­r, insett att EU knappast har något annat val än att agera ytterst kraftfullt i den här situatione­n, säger Torvalds i ett pressmedde­lande.

EU-parlamenta­riker Silvia Modig (VF/GUE/NGL) är nöjd med förslaget bland annat eftersom medlen till stor del skulle delas ut som bidrag och inte lån.

– Det är en stor ändring mot en mer solidarisk ekonomisk politik, skriver Modig på Facebook.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? ■
Jussi Halla-aho (Sannf) är skarpt kritisk till gemensamt ekonomisk ansvar inom EU.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ■ Jussi Halla-aho (Sannf) är skarpt kritisk till gemensamt ekonomisk ansvar inom EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland