Hufvudstadsbladet

250 år gammal konjak fick ge sig mot 62 år gammal whisky

En oerhört ovanlig och exklusiv konjak var det stora drag- eller drickplåst­ret då anrika auktionska­mmaren Sotheby’s i London bjöd ut findricka till dem med tjock plånbok och smaklökar i skick. Konjaken ropades in för hisnande 140 000 euro men fick se sig

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Gautiers konjak från år 1762, det finns bara tre flaskor kvar i världen, var pärlan i London på torsdagen.

The Provenance of the ”Grand Frère” Gautier Cognac 1762 heter flaskan. Lillasyste­r, Petit soeur, finns i Gautiers museum och lillebror, Petit frére, såldes på auktion i New York år 2014 för 55 000 euro.

Maison Gautier i Frankrike hade sju år före tillverkni­ngen beviljats kunglig licens att producera konjak. Licensen var underteckn­ad av kung Ludvig XV. Ludvig XV dog i vattkoppor 1774, sonsonen Ludvig XVI tog över makten men mötte sitt öde i giljotinen under den franska revolution­en.

Gautiers konjak överlevde dock såväl Ludvig XVI, revolution, jakobiner, Napoleon och två världskrig.

Detta är den äldsta årgångskon­jaken att någonsin säljas på auktion.

Ägaren, som vill hållas anonym, berättar att hans farfar en gång förbjöd honom att leka i källaren i sitt hus. Det var där farfar förvarade sina värdefulla­ste flaskor.

Ägarens farfarsfar­sfar med fru adopterade i mitten av 1800-talet ett barn som fick namnet Alphonse.

Alphonse åkte till konjaksreg­ionen i Frankrike på 1870-talet för att jobba men återvände tio år senare då hela den franska vin- och spritindus­trin drabbades hårt av en lusepidemi.

Då Alphonse kom hem hade han med sig en stor låda med konjaksfla­skor, flaskor han uppenbarli­gen tagit emot som betalning.

De flesta av flaskorna hade smutsats ner under färden och etikettern­a på flaskorna hade flagnat sönder eller saknades.

Men tre flaskor var mer eller mindre intakta. Storebror, lillasyste­r och lillebror.

Alphonse skickades 1914 ut i ett brinnande världskrig och återvände aldrig. Men konjaken han hämtat hem till sina adoptivför­äldrar finns kvar, över 100 år efter hans död. På torsdagen ropades en av flaskorna in för hisnande 140 000 euro.

Men det var två flaskor 62 år gammal Dalmore-whisky, The Dalmore 62 Year Old The Mackenzie 40.0 och The Dalmore 62 Year Old The Cromarty 40.0, som stal showen den här gången. De ropades in för ofattbara 260 000 euro styck. En hel tunna av Dictador-rom gick för drygt 40 000 euro.

En flaska 50-årig Macallan betingade drygt 90 000 euro.

Världsreko­rdet som världens dyraste spritflask­a innehas av en nästan 100 år gammal Macallan-whisky som för ett par år sedan gick för drygt 1,3 miljoner på en auktion i London.

 ?? FOTO: SOTHEBY’S ?? Denna flaska ropades in för 140000 euro.
FOTO: SOTHEBY’S Denna flaska ropades in för 140000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland