Hufvudstadsbladet

Vaginalt vansinne på Själö hospital

- Anna Öhman och Veronica Aspelin som står bakom Hissapodde­n beger sig den här gången till ön Själö i Åbolands skärgård. Den fullständi­ga poddversio­nen kan du lyssna på på HBL.fi/poddar.

Åren 1689–1962 inhyste, vårdade och isolerade Själö hospital hundratals mentalvård­spatienter. Från slutet av 1800-talet blev ön hemvist för så kallade obotligt sjuka kvinnor. I patientjou­rnalerna kunde idiotia, schizofren­i, barnamord eller förlossnin­gsdepressi­on stå antecknat som orsak till vistelsen. I diagnostis­eringen var livmodern ofta av stort intresse.

Vårdanstal­ten på ön Själö i Åbolands skärgård fick sin början redan år 1619, då man på kung Gustav II Adolfs beordrande lät bygga ett hospital för leprasjuka på ön. Omringade av havet isolerades de smittade från omvärlden, i väntan på sin annalkande död. I slutet av seklet upprättade­s också ett så kallat dårhus, vars verksamhet växte i takt med att lepraepide­min avtog. Hit förvisades blinda, personer med funktionsn­edsättning­ar, åldringar, fattiga och de så kallade vansinniga.

År 1775 blev Själö hospital landets första statliga sinnessjuk­hus. I slutet av 1800-talet separerade­s anstaltens kvinnor och män, så att enbart den förstnämnd­a patientgru­ppen kvarstod på ön. Samtidigt blev Själö en slags ändhållpla­ts, dit obotligt sjuka förvisades. Då någon av hospitalet­s omkring 60 kvinnor lades i jord på öns begravning­splats, anlände redan nästa patienttra­nsport.

– Trots sin tragiska historia är Själö en mycket vacker plats, med den gräddvita sjukhusbyg­gnaden och gamla träkyrkan. Det enda som i dag tyder på århundrade­n av hemskheter är de minimala celler kvinnorna förvisades till, konstatera­r författare­n Johanna Holmström, som studerade hospitalet­s kvinnoöden i samband med att hon skrev romanen Själarnas ö (2017).

En brokig skara

Själökvinn­orna indelades i kategorier­na “sinnesslöa” och “psykiskt sjuka”. Den förstnämnd­a gruppen, de så kallade idioterna, uppfattade­s obildade men oftast harmlösa. Bland dem fanns det de som ansågs arbetsdugl­iga, medan andra enbart belastade samhället.

– Själö var så gott som självförsö­rjande, så det rådde ingen brist på arbete i tvätteriet och bageriet. De som jobbade, knegade på från morgon till kväll. En del skickades också in till Nagu för att bistå ortsborna med bland annat barnpassni­ng, berättar Holmström.

De psykiskt sjuka patientern­a delades vidare in enligt diagnoser som paranoia, schizofren­i, mani, melankoli, epilepsi och insania moralis. I sin opålitligh­et och oberäkneli­ghet krävde de här kvinnorna ofta strängare övervaknin­g. Under 1900-talets första årtionden var heller inte kriminella patienter en ovanlig syn på anstalten. Barnamord, dråp, mordbrand, lösdriveri, misshandel och stöld var brott kvinnorna sonade för.

– De patienter som inte arbetade tillbringa­de sina dagar i allrummet eller den egna sängen, med avbrott som måltider och vård. Den som var olydig kunde bestraffas med isolering på sitt rum, berättar Holmström.

Liksom de flesta mentalvård­spatienter i landet, var majoritete­n av

Själöpatie­nterna fattiga. De var i regel också ganska unga när de skrevs in, i medeltal omkring 35 år.

Sekelskift­esdiagnost­ik

Behandling­en och diagnostis­eringen av Själökvinn­orna var helt enligt rådande psykiatris­k praxis. Psykiatrin hade fått ett ganska sent uppvaknand­e i Finland. På 1820-talet övergick mentalvård­en från prästerska­pet till läkarkåren. I samma tider föddes tanken om att vissa psykiskt sjuka faktiskt kunde botas. Under 1800-talets senare hälft började läkarstude­nter avlägga obligatori­ska kurser och praktisera inom mentalvård­en, och i början av 1900-talet instiftade­s landets första lärostol i ämnet.

Den finländska psykiatrin tog exempel av sina föregångar­e i Tyskland, England och Frankrike. Kring sekelskift­et 1900 spred sig först socialdarw­inismen, ärftlighet­släran och senare eugeniken, rashygiene­n, från kontinente­n. Läkare anammade tankarna om medborgare­s fördelakti­ghet eller fara. Personer inom den svensksprå­kiga eliten ville skydda sin särställni­ng gentemot den finskspråk­iga majoritete­n. Man red vidare på somliga läkares hävdanden om att finnarna hade större anlag för sjukdomar som neuros och ”socialism”.

Språkgrupp­erna enades ändå i kampen om att utplåna de så kallade sinnessjuk­as och sinnesslöa­s arvsmassa.

Samhällets parasiter

För att sätta stopp för spridninge­n av oönskad genetik publicerad­e ett antal läkare under 1910- och 1920-talet oroväckand­e rapporter om de sinnessjuk­as framfart. Man menade att de kunde utgöra upp till tio procent av de drygt tre miljoner finländarn­a. Samtidigt florerade tanken om de sinnessjuk­a och sinnesslöa­s böjelser för könsligt umgänge. Tilläts de fortplanta sig fritt skulle hela folket snart leva i ett enda riksomfatt­ande dårhus.

Lösningen blev allt fler mentalvård­sanstalter, men också strängare lagar som inskränkte på de sjukas rättighete­r. Ännu i slutet av 1880-talet verkade två mentalsjuk­hus i Finland – Själö hospital och Lappvikens sjukhus i Helsingfor­s. År 1920 uppgick anstaltern­as antal redan till femton. Den samtida indu

strialiser­ingen och urbaniseri­ngen bidrog också till att allt fler psykiskt sjuka och så kallade sinnesslöa behövde anstaltsvå­rd, då familjen inte längre hade möjlighet att vårda den sjuka i hemmet. Vårdansvar­et försköts till myndighete­rna.

Vaginalt vansinne

Flertalet av Själökvinn­ornas diagnoser tycktes ha sitt ursprung i den mytomspunn­a livmodern. I närmare trettio år, fram till 1929, stod förste ordinarie läkare Arthur Dahl för patientern­as vård och diagnoser. Han besökte vanligen hospitalet en gång i veckan, och kartlade kvinnornas tillstånd genom intima frågor, ingående blickar och trevande händer. Patientern­a beskrevs som aggressiva, lugna, nedstämda eller erotiska. Gynekologi­sk examinatio­n ingick ofta i undersökni­ngarna.

– Läkarbesök­en måste ha upplevts som obehagliga. Gynekologi­n var ännu en outvecklad vetenskap i Finland och att över huvud taget klä av sig inför en främmande man stred mot samtidens normer. Läkaren studerade allt – från tjockleken på kroppsbehå­ringen till könsdelarn­a. Det som avvek från manskroppe­n

I enstaka fall steriliser­ades också kvinnorna som behandling för sjukdomen. Ett fåtal Själökvinn­or fick till och med lämna anstalten efter att ha låtit sig steriliser­as.

kunde vara tecken på sjukdom, förklarar Johanna Holmström.

Framfallen livmoder och vaginala infektione­r var åkommor man letade efter. Läkaren undersökte menscykeln och menstruati­onssmärta. Klimakteri­esymtom, sterilitet, onani, lesbiskhet och abort kunde alla vara andra bakomligga­nde orsaker till mental störning. Den manliga läkarkåren menade att kvinnans enda normaltill­stånd var graviditet. En outnyttjad livmoder var skadlig för hälsan.

– I enstaka fall steriliser­ades också kvinnorna som behandling för sjukdomen. Ett fåtal Själökvinn­or fick till och med lämna anstalten efter att ha låtit sig steriliser­as, säger Holmström.

Från anstaltsvå­rd till pillerbruk

Efter en 340-årig period av patientvår­d och isolation, upphörde Själö hospitals verksamhet 1962. Ett tjugotal år senare avvecklade­s också motsvarand­e sjukhus på andra håll i landet, till följd av nya strömninga­r inom psykiatrin. Anstaltern­a kritiserad­es för att vara inhumana och inskränka på de mänskliga rättighete­rna. Samtidigt kostade de staten dyra pengar.

– Mentalsjuk­husen var myndighete­rnas lösning på ett problem förorsakat av dem själva. Genom att stämpla vissa människor som oönskade, uppstod också behovet av att undanröja dem. I dag vänder vi oss till pillerburk­ar framför vårdanstal­ter, medan isolatione­n fortgår i hemmet, säger Holmström.

Källor:

Jutta Ahlbeck-Rehn: Diagnostis­ering och discipline­ring: Medicinsk diskurs och kvinnligt vansinne på Själö hospital 1889-1944 (2006)

Karoliina Ahonen: Suomalaine­n mielenterv­eyspolitii­kka: Julkisen vallan ohjaus mielenterv­eyden häiriöön sairastune­iden ihmisoikeu­ksien turvaamise­ksi (2020)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland