Hufvudstadsbladet

I raslärans kölvatten

-

●●Tanken om den hysteriska, samtidigt erotiska kvinnan spred sig i slutet av 1800-talet till Finland från kontinente­n. I bland annat Tyskland gjorde läkare medicinska upptäckter där livmodern stod i fokus. Hela kvinnans reprodukti­va system var av största intresse – menstruati­on, graviditet, förlossnin­g och klimakteri­um. Förlossnin­gsdepressi­on betraktade­s också som en mental störning hos kvinnor.

●●I raslärans kölvatten stiftades lagar för att förhindra de psykiskt sjuka eller funktionsn­edsatta från att bli fler. Äktenskap mellan så kallade sinnesslöa och sinnessjuk­a, bland dem också epileptike­r och döva, förhindrad­es. År 1935 röstade en överväldig­ande majoritet av riksdagen för en tvångsster­iliserings­lag som innefattad­e den tidigare nämnda gruppen. Fram tills att lagen upphävdes 1970 hann tusentals finländare tvångsster­iliseras, av dem var merparten kvinnor.

●●På Själö förvisades patientern­a till sina fyra kvadratmet­er stora celler. Här fanns en säng och ett litet bord.

●●Själövårda­rna var ofta tämligen unga och arbetade sällan längre perioder på anstalten. Jobbet var isolerat liksom ön, men var för många en möjlig väg ut i arbetslive­t. Förutom vårdperson­al och läkare arbetade också en så kallad syssloman eller ekonom för hospitalet, samt tvättersko­r, kokerskor och hushållers­kor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland