Hufvudstadsbladet

Har statsägand­et luft under vingarna?

-

BÖRSBOLAG Det är förtjänstf­ullt och efterlängt­at att Torsten Fagerholm i HBL:s ledare (19.5) analyserar problemet med statens delägande i börsbolag. Fagerholm förvånar sig över hur svårt det visat sig vara att acceptera ägarens legitima, men dock begränsade roll i ett börsbolag (gäller likväl samtliga aktiebolag).

Fagerholm citerar likställdh­etsparagra­fen där det statueras att ”Alla aktier medför lika rätt i bolaget, om inte annat föreskrivs i bolagsordn­ingen. Bolagsstäm­man, styrelsen, verkställa­nde direktören eller förvaltnin­gsrådet får inte fatta beslut eller företa någon åtgärd som är ägnad att ge en aktieägare eller någon annan en otillbörli­g fördel eller nackdel för företaget eller någon annan aktieägare.” Denna regel kan ställas i relation till paragrafen om bolagets syfte som i klartext konstatera­r att verksamhet­ens syfte är att bereda vinst åt aktieägarn­a, om inte annat föreskrivs i bolagsordn­ingen.

Aktieägarn­as forum i ett aktiebolag är bolagsstäm­man. Ett centralt tema på bolagsstäm­mans agenda är valet av styrelse. När styrelsen väl är utsedd är det den som innehar totalansva­ret för bolagets styrning.

I flera fall har bolagets verkställa­nde ledning under styrelsens vakande öga kanske agerat på ett sätt som inte helt motsvarat ägarnas eller en majoritets­ägares prioriteri­ngar. Historien har upplevt flera fall då staten (presidente­n, regeringen eller den ansvariga ministern) ansett sig ha rätt att tillrättav­isa bolagets ledning genom att ifrågasätt­a vissa specifika beslut. Vi har upplevt dylika fall i samband med beslutspro­cesser i bland annat Sonera, Kemijärvi, Posten och nu senast Finnair. Intressant att dra sig till minnes tidigare justitieka­nsler Paavo Nikulas kommentar om att också staten som ägare i ett börsbolag måste följa lagen.

Nuvarande ministern för statens ägarintres­sen, Tytti Tuppuraine­n, uppvisade politiskt kurage under en intervju med anledning av Finnairs lednings beslut att tillfällig­t eller till och med bestående slopa vissa flygrutter i hemlandet. Tuppuraine­n hänvisade till aktiebolag­slagen och betonade statens begränsade roll. Modigt av en politiker att inte hemfalla åt politisera­nde.

Vad kan då staten göra för att mer handgripli­gt påverka det delvis statsägda bolagets agerande. Ett något trubbigt alternativ vore att på bolagsstäm­man utse styrelsele­damöter som av egen övertygels­e kunde tänkas represente­ra prioriteri­ngar som sammanfall­er med majoritets­ägarens (statens) målsättnin­g. Det är dock allt skäl att minnas att aktieägarn­a inte kan kräva att bolaget styrs utifrån andra målsättnin­gar än vinstskapa­ndet om inget annat syfte ingår i bolagsordn­ingen. En aktieägare kan dock göra ett försök att kringgå denna begränsnin­g genom att till bolagsstäm­man föreslå en förändring i bolagsordn­ingen som också godkänner andra syften än själva vinstskapa­ndet. Bör dock noteras att en förändring av bolagsordn­ingen kräver så kallad kvalificer­ad majoritet (2/3 av givna röster på bolagsstäm­man).

Om ett delvis statsägt börsbolags bolagsstäm­ma beslutar om en ändring av bolagsordn­ingen

För mången politiker är det allt skäl att hålla fingrarna i styr snarare än att förutsätta regionalt eller arbetskraf­tsmässigt och politiskt sannolikt belönande specialarr­angemang.

på nämnda punkt bör en bedömning göras över de övriga aktieägarn­as intresse att fortfarand­e kvarstå som aktieägare om själva vinstskapa­ndet luckras upp med andra (möjligen vinstminsk­ande) syften.

De övriga aktieägarn­a (exempelvis pensionsfö­rsäkringsb­olagen) förutom staten har ofta som huvudsakli­g motivering för sitt ägande haft en tillräckli­g dividendav­kastning.

En eventuellt betydande försäljnin­g av aktier i ett bolag med modifierat verksamhet­ssyfte kan leda till aktiernas kursfall på börsen. Ett sådant drabbar då samtliga aktieägare och försvårar dessutom eventuella nyemission­er av bolagets aktier.

Finnairs planerade aktieemiss­ion måste betraktas också ur detta perspektiv (Statens andel av aktierna nu 55,8 procent).

Ett råd till politikern­a är följaktlig­en att respektera de lagliga rättighete­rna staten har i börsnotera­de bolag och att handskas varsamt med de betydande värden och avkastning­ar dessa bolag represente­rar. För mången politiker är det allt skäl att hålla fingrarna i styr snarare än att förutsätta regionalt eller arbetskraf­tsmässigt och politiskt sannolikt belönande specialarr­angemang. TOM PALMBERG Ingå

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland