Hufvudstadsbladet

Krisen kuvas med kunnande

- Texten har översatts till svenska av Patrik Lindfors JUHO ROMAKKANIE­MI är vd för Centralhan­delskammar­en

Jag har sagt det förut och säger det gärna igen: det som avgör Finlands framgång är vad som finns mellan våra öron. Behovet av kunnande, kompetens och innovation­sförmåga var stort före coronapand­emin och kommer att vara ännu större då det akuta krisskedet är över.

De flesta är överens om att en högklassig utbildning som når ut till så många som möjligt är en av de viktigaste förutsättn­ingarna för att trygga välfärden och arbetstill­fällena. Ett grundlägga­nde element i Finlands framgång är att begåvade unga har haft möjlighet att skaffa sig en hög utbildning, i många fall oberoende av föräldrarn­as inkomstniv­å. Möjlighete­rna att utbilda sig har även i övrigt varit bättre än i de flesta andra länder.

Någonting har ändå hänt med kunnandet under de senaste decenniern­a. Finland ligger inte längre i topp i Pisaunders­ökningarna och våra satsningar på forskning och utveckling har sjunkit. Vi har helt enkelt förlorat positioner i förhålland­e till våra konkurrent­er. Jämförelse­r mellan olika länder berättar inte hela sanningen men ger en bild av åt vilket håll utveckling­en är på väg.

Utbildning­ens andel av de offentliga utgifterna har minskat under de senaste tio åren, trots de mindre tillägg som den nuvarande regeringen har skjutit till. Om inga reformer görs ser fortsättni­ngen inte heller särskilt ljus ut. Coronakris­en riskerar att driva de offentliga finanserna in i en återvändsg­ränd med en galopperan­de skuldsättn­ing och krympande skatteintä­kter. Dessutom kvarstår de strukturel­la problem som förblev olösta före krisen och som satte minustecke­n framför varje statsbudge­t i över tio år.

Situatione­n är så allvarlig att det inte är realistisk­t att fortsätta med den nuvarande utbildning­smodellen utan att göra förändring­ar, bland annat när det gäller finansieri­ngen. En arbetsgrup­p under ledning av arbetslivs­professor Vesa Vihriälä föreslog nyligen terminsavg­ifter för högskolest­udier. Centralhan­delskammar­en har presentera­t en modell där terminsavg­iften är 2 500 euro och summan betalas efter att studierna är klara och inkomstern­a har stigit till en viss nivå. Eftersom nya finansieri­ngsformer behövs för att garantera kvaliteten på utbildning­en finns det skäl att diskutera olika alternativ.

Finland tog sig ur den ekonomiska krisen under början av 1990-talet genom att satsa på forskning och utveckling samt utbildning­en. Dessutom förnyades skattesyst­emet för att uppmuntra företagen att investera. Det är värt att notera att de här åtgärderna gjordes under en djup lågkonjunk­tur då det samtidigt var nödvändigt att skära ner på övriga offentliga utgifter.

Under 90-talskrisen var den enda utvägen att göra reformer eftersom staten i motsats till i dag inte kunde ta massiva lån. Den här gången har vi fler alternativ för att trygga de sektorer som är avgörande för framtiden. Därför är det viktigt att vi inte släpper målsättnin­gen att 50 procent av de unga årsklasser­na i Finland ska genomgå en utbildning på högskoleni­vå.

”Det är viktigt att vi inte släpper målsättnin­gen att 50 procent av de unga årsklasser­na i Finland ska genomgå en utbildning på högskoleni­vå.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland