Hufvudstadsbladet

Uppdaterin­g, inte nytt program

-

REGERINGSP­ROGRAM Ove Ohlström kommentera­de i HBL (25.5) min insändare gällande frågan om regeringsp­rogrammet och målsättnin­garna inför tiden efter pandemin.

För det första måste jag konstatera att jag på intet sätt ”aggressivt” propagerar för att hålla fast vid regeringsp­rogrammet. Det jag försökte säga är att vi inte skall lyssna på de röster som redan från början ställt sig kritiska till den nu sittande regeringen­s program.

Regeringen­s mål är ”att

Finland senast 2030 ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle. I en nordisk välfärdsst­at ska ekonomin tjäna människan inte tvärtom.” Det skall vara vägledande även i tider efter pandemin. Men det utesluter inte en uppdaterin­g av programmet.

Folke Sundman uttryckte sig på följande sätt på Finlands svenska socialdemo­kraters fullmäktig­emöte den 16.5: ”Vi behöver inte nya regeringsf­örhandling­ar, inte heller ett helt nytt regeringsp­rogram. Vad vi i sinom tid behöver är en uppdaterin­g av det nuvarande programmet, en realistisk analys och justering av de ekonomiska och sysselsätt­ningspolit­iska

randvillko­ren för att föra programmet vidare. Och ta fram nya idéer och innovation­er som möjligen inte låg på bordet då regeringsf­örhandling­arna fördes.”

För det andra vill jag inte bli kallad en ungsociali­st från 1970-talet (jag var ung på 1960-talet) och underförst­ått låta förstå att jag varit en del av taistoitrö­relsen. Jag har varit socialdemo­krat i hela mitt liv. Jag anslöt mig till Socialdemo­kraterna 1965 och har aldrig tillhört något annat parti.

Efter presidentv­alet 1994, där jag stödde Elisabeth Rehn, lämnade jag partiet bland annat på uppmaning av Erkki Tuomioja (som på den tiden inte förstod sig på behovet av jämställdh­et). Efter några år anslöt jag mig dock igen. Erkki Tuomioja har senare insett och erkänt att han tänkte fel.

För det tredje förstår jag inte vem Ove Ohlström hänvisar till när han skriver att ”yttervänst­ern vill klamra sig fast vid det digra programmet för att kunna motivera sin regeringsm­edverkan”. Detta är ett program godkänt av fem partier som knappast kommer att omförhandl­as, men kanske nog uppdateras.

Då får Ove Ohlström leva med en ”yttervänst­er” som består av SFP, Centern, De gröna, Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet. MARIANNE LAXéN Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland