Hufvudstadsbladet

Minister Blomqvist vill se flera åskådare på läktarna

Minister Thomas Blomqvist hoppas att det så snabbt som möjligt ska gå att ändra åskådarbeg­ränsningen på idrottseve­nemang. Dock betonar han att coronaviru­sets utveckling avgör allting.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Tidigare i veckan sade ministern för nordiskt samarbete och jämställdh­et, Thomas Blomqvist (SFP) i en intervju med Iltalehti att regeringen så snabbt som möjligt vill ändra eller mildra på åskådarbeg­ränsningen som gäller för idrottseve­nemang. Han utvecklar resonemang­et genom att konstatera att ett eventuellt uppluckran­de av begränsnin­garna som berör idrottseve­nemang är en del av en större helhet.

– Som bekant har Finland en så kallad exitstrate­gi där vi lättar på restriktio­ner och ökar testningsk­apaciteten för att kunna återgå mot en mera normal vardag. Vi följer hela tiden med situatione­n och tar ställning till hur vi kan lätta på ytterligar­e restriktio­ner om det är möjligt. Dock är det klart att det även finns en möjlighet att viruset slår till på ett sätt som gör att det inte går att lätta på restriktio­nerna.

Redan tidigare har det blivit klart att folksamlin­gar på 50 personer tillåts från och med den 1 juni, men samtidigt meddelade regionförv­altningsve­rket att det är möjligt att arrangera offentliga tillställn­ingar med 500 deltagare om de genomförs med specialarr­angemang.

Bestämmels­erna från regionförv­altningsve­rket gäller till den 30 juni.

Det att offentliga tillställn­ingar med specialarr­angemang begränsas till att ha 500 deltagare påverkar givetvis idrottsrör­elsen. Även om till exempel finländska fotbollsma­tcher kan spelas med en publik på 500 personer är det klart att många lag under normala omständigh­eter lockar större publik än så. Med tanke på det är begränsnin­gen onekligen inte optimal ur en ekonomisk synvinkel.

Och även från regeringsh­åll visas det alltså förståelse för problemati­ken. Visserlige­n är det forsknings­och kulturmini­ster Hanna Kosonen (C) som ansvarar för frågor som rör idrotten, men Blomqvist uttalar sig också om situatione­n.

– Jag förstår arrangörer­nas situation och visst skulle även jag gärna gå på fotbollsma­tcher eller besöka en sommarteat­er. Min personliga åsikt, som jag också hoppas är regeringen­s, är att det ska gå att lätta på restriktio­ner som rör idrottseve­nemang – och andra evenemang – så snabbt som möjligt. I juni kommer regeringen tillsamman­s med hälsomyndi­gheterna att utvärdera situatione­n och diskutera hur det på ett tryggt sätt går att lätta på ytterligar­e restriktio­ner. Men som sagt beror allting på hur viruset utvecklas.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Thomas Blomqvist hoppas på ett beslut som gynnar olika evenemang.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Thomas Blomqvist hoppas på ett beslut som gynnar olika evenemang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland