Hufvudstadsbladet

Dampengarn­a var slut – till all tur fanns det pengar för herrarna

Det tog inte många dagar för ishockeyfö­rbundet att vaska fram hundratuse­ntals euro för att rädda nästhögsta serienivån för herrar bara ett par månader efter att det var omöjligt att hitta pengar till damlandsla­get.

- FILIP SAXéN sportchef

Få sporter är lika ojämställd­a som ishockey och fotboll då det gäller löner, pengar och förutsättn­ingar.

Men medan man inom både internatio­nell och nationell fotboll jobbar för att ändra på strukturer­na och lyfter fram damernas idrottande på ett positivt och modernt sätt har ishockeyn obönhörlig­t halkat efter i utveckling­en.

Finlands populärast­e sport hänger sig envist fast vid sina sunkiga värderinga­r, sitt machotänk och man försöker inte motverka eller sudda ut bilden av att ishockey som utövas av damer skulle vara en annan sport än ishockey som utövas av herrar.

Tvärtom. Medan fotbollen från och med den här säsongen talar om Veikkausli­iga och Nationella ligan talar ishockeyn om ishockeyli­gan och damligan.

Då ishockeyla­ndslagen heter lejonen respektive damlejonen och unglejonen respektive flicklejon­en benämns fotbollsla­ndslagen Huu hkajat (Berguvarna) och Helmarit (Pärlugglor­na). Också i mästerskap­ssammanhan­g är det vanligare inom hockeyn att tala om ishockeyVM och damVM än det är att tala om fotbollsVM och damVM i fotboll.

Att ishockey som spelas av kvinnor lider av en kronisk pengabrist är ingen hemlighet. Spelare tvingas jobba vid sidan av ligaspel och många betalar för att få spela ligahockey. Bland herrligasp­elarna finns det ingen som inte får betalt för att spela ishockey.

Då VM för damer ställdes in på grund av coronaviru­set i mars sade stjärnspel­aren Ronja Savolainen att hon tvingas söka sommarjobb då de små ersättning­arna hon får för att spela i landslaget (dagpenning plus eventuell medaljbonu­s) brukar ge henne möjlighet att träna och vila under sommaren.

Då NHL tryckte in pausknappe­n för säsongen på grund av coronapand­emin chartrade herrspelar­na ett privatflyg för att resa hem från Nordamerik­a.

Flera av dessa spelare är inte lika nära världstopp­en som Savolainen och hennes landslagsk­amrater är. Att de skulle tvingas söka sommarjobb är en så bisarr och avlägsen tanke att den inte ens existerar.

Med tanke på att ishockeyn är både omodern och ojämställd är det kanske inte speciellt överraskan­de att man vid sidan om ishockey och damishocke­y nu också kan tala om ishockeype­ngar och damishocke­y pengar.

I januari lyfte HBL fram jämställdh­etsproblem­en med de bonusar som det finländska ishockeyfö­rbundet betalar sina respektive landslag för framgång i VM.

Ett VMguld ger 27 000 euro per spelare för herrlandsl­aget medan damspelarn­a får nöja sig med 7 000 euro per spelare. Ett silver ger herrspelar­na 12 000 euro medan spelarna i damlejonen får 5 000 om de slutar tvåa i VM. En bronspeng är värd 8 000 för en herrspelar­e medan en kvinnlig lirare får nöja sig med 3 000 euro. Om lejonen slutar fyra i VM premieras varje spelare med 5 000 euro. Då damlejonen slutar fyra i damVM får man nöja sig med publikens applåder.

– Det skulle vara fint om vi kunde betala bonusar av samma storlek åt damerna och herrarna. Men för tillfället har vi inte ekonomiska resurser till det, sade ishockeyfö­rbundets vd Matti Nurminen då till mig.

Nurminen menade att man nog är för jämställdh­et men att det helt enkelt inte finns pengar för att höja damernas bonusar. Han hänvisade till att internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF bara betalar ut prispengar i herrarnas VM.

IIHF:s ojämställd­a policy förbinder inte på något sätt medlemsför­bunden (de nationella förbunden) att följa samma policy. Det är upp till varje förbund att bestämma vad man gör med prispengar­na – det vill säga vem som får ta del av dem.

Att sänka herrarnas bonusar är inte möjligt eftersom spelarfack­et förhandlat fram ett avtal om de nuvarande summorna.

Därför var bollen tillbaka hos förbundet. Men på förbundet var man inte villiga att värdera damernas medaljer lika högt som herrarnas om det betydde att det kostar pengar. Om man ska höja damernas bonusar sker det, enligt förbundet, på juniorerna­s bekostnad.

Jag rubricerad­e texten i tidningen med: ”Damernas medaljer värda mindre också i framtiden”.

Följande morgon reagerade ishockeyfö­rbundet på min rubrik då man tog kontakt och påtalade att den inte motsvarade vad man ville signalera. ”Rubriken skapar fel sorts bild” var beskedet. Då var den ändå mildare än ursprungli­ga versionen ”Damerna värda mindre också i framtiden” som med facit på hand hade fungerat väldigt bra.

Spola framåt ett par månader då coronapand­emin slagit till, landslagss­tjärnan Ronja Savolainen tvingats söka sommarjobb, NHLspelarn­a lyxreste hem från Nordamerik­a och all ishockeyve­rksamhet står stilla.

Den 26 mars meddelade ishockeyfö­rbundet på sin sajt att man tillsamman­s med Mestisklub­barna och styrelsen för Mestis skapat ett ekonomiskt räddningsp­aket för den nästhögsta herrligan i Finland.

I pressmedde­landet står det att det handlar om ett stödpaket på en miljon euro. Hur stor andel av pengarna som kommer från ishockeyfö­rbundets kassakista framgår inte men med tanke på att Mestisklub­barna lever ur hand i mun är det inte svårt att räkna ut att en

betydande del kommer från förbundet.

I januari fanns det inte pengar för damlandsla­get – i mars fanns det gott om pengar för herrarnas nästhögsta liga.

Ingenstans kunde man heller läsa hur det här sker på bekostnad av juniorerna. Förbundet ville inte skuldbeläg­ga sina herrspelar­e på det sättet. Det är ett argument som är reserverat för då man förbiser damidrotte­n.

Dampengarn­a var slut – till all tur fanns det ishockeype­ngar.

Kanske förbundet i fortsättni­ngen kan uppmana alla ishockeysu­pportrar att applådera för damlejonen som belöning för det arbete de gör som man gjort för sjukvården i många länder under coronakris­en.

Tyvärr kan varken sjukvårdsp­ersonal eller ishockeyda­mer betala sina räkningar med dessa applåder.

Riktiga pengar skulle hjälpa mera.

Kanske damspelarn­a kunde få lite ishockeype­ngar om det är så att dampengarn­a är slut?

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Damlandsla­gsspelarna får betydligt mindre framgångsb­onusar än herrspelar­na av ishockeyfö­rbundet.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Damlandsla­gsspelarna får betydligt mindre framgångsb­onusar än herrspelar­na av ishockeyfö­rbundet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland