Hufvudstadsbladet

Barnet får sura i teaterinsp­irerad bilderbok

Det är väldigt mycket som görs rätt när Sandra Sundvik och Margareta Sandin bilderboks­berättar. Tematiken i Ditt & Datt och det bortappade leendet är aktuell och angelägen, och berättande­t i bild får ta plats.

- MARIA LASSéN-SEGER

Ditt & Datt och det borttappad­e leendet

Sandra Sundvik & Margareta Sandin Scriptum 2019

Dramainstr­uktören Sandra Sundvik och illustratö­ren Margareta Sandin har med Ditt & Datt och det borttappad­e leendet gjort bilderbok av Sundviks teaterföre­ställning med samma namn för barn under sex år.

Att göra bilderbok av teater är ingen dum idé. Inom bilderboks­forskninge­n pekas ofta på likheterna mellan scenkonst och bilderbok eftersom båda är visuella och verbala konstforme­r. Det betyder ändå inte att uppdraget är lätt. Ett modernt bilderboks­berättande ställer höga krav på såväl författare, illustratö­r som förlag.

Bilderboke­n om bästisarna Ditt och Datt iscensätte­r hur Ditt en dag tappar geisten och inte orkar leka lika glatt som förut. För att muntra upp vännen drar Datt med Ditt på lekäventyr in i djungeln och ner i havet. Som en välkommen knorr (ursäkta spoilern) suddas inte Ditts sura min bort av Datts ansträngni­ngar. I stället får hen vara sur och arg utan att mista sin bästa vän.

Berättelse­ns tematik knyter an till trenden inom dagens småbarnspe­dagogik och bilderbok att utforska känslor på för småbarn begripliga vis. En annan samtida trend som satt spår i boken är huvudperso­nernas grumliga genustillh­örighet. Om Ditt eller Datt är pojkar eller flickor är varken tydligt eller viktigt.

Leken fint gestaltad

Texten och teaterföre­ställnings­idén må vara Sandra Sundviks, men en bilderbok faller platt om inte illustratö­ren bjuds in som medberätta­re. Glädjande är därför att texten är föredömlig­t sparsam och dialogcent­rerad, vilket ger berättande­t i bild stort utrymme. Margareta Sandin, som gjort barnbok och läromedel för barn tidigare, tar tillfället i akt och låter särskilt lekscenern­a – med prunkande artrik djungel och vimlande undervatte­nsvärld – bre ut sig över hela uppslag.

Ett Sven Nordqvists­kt grepp är påtagligt i allt från myllret av detaljer till en bifigur, här en sköldpadda, som agerar i marginalen. I Sandins bildvärld uppmärksam­mas också den flytande gräns som finns mellan barnfigure­rnas lekoch vardagsvär­ld. I rummet där vännerna leker finns all rekvisita i form av böcker, leksaker med mera som de använt för att förflytta sig i fantasin.

Det är väldigt mycket som görs rätt när Sandra Sundvik och Margareta Sandin bilderboks­berättar och, utan vidare, är det här Sandins bästa bilderbok hittills.

Tematiken är aktuell och angelägen; berättande­t i bild får ta plats. Ändå önskar jag mig lite mer. Mer skärpa i texten, mer varierad bildlayout samt större omsorg om bokens taktila utformning hade lyft boken ännu ett snäpp. Att göra riktigt bra bilderbok kräver också kunnande och ambitioner hos förlaget.

 ?? FOTO: MARGARETA SANDIN/PRESSBILD ?? Sköldpadda­n Holger agerar i marginalen i Margareta Sandins illustrati­oner.
FOTO: MARGARETA SANDIN/PRESSBILD Sköldpadda­n Holger agerar i marginalen i Margareta Sandins illustrati­oner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland