Hufvudstadsbladet

Upp till bevis för svensknors­k thriller

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Redan efter de två första timmarna målar sig thrillerse­rien Maskinerie­t in i ett hörn av logiska luckor och föga trovärdiga vändningar. Inlednings­vis är frågorna fler än svaren.

THRILLERSE­RIE Maskinerie­t ★★☆☆☆

8 delar på Viaplay (recensione­n baserar sig på 2 delar). regi: richard Holm. Manus: Peter arrhenius, Niclas ekström, Kjersti ugelstad. i rollerna: Kristoffer Joner, Julia schacht, anastasios soulis, antti reini, sampo sarkola.

Vem har inte vaknat upp på en bilfärja med lätt suddiga minnen av i går? Men när Olle Hultén (norska fixstjärna­n Kristoffer Joner) vaknar upp på bildäck på färjan mellan Strömstad och Sandefjord är det inte fråga om vilken krabyl som helst.

Killen sitter på en väska med en himla massa pengar och en laddad pistol! Inte nog med det: på förekommen anledning letar polisen igenom färjan på jakt efter en av de rånare som slagit till mot en valutadepå i norska Sandefjord.

Själv har Hultén mer än lovligt vaga minnesbild­er av gårdagen, kanske för att det byggföreta­g som han jobbar för åkt till Sandefjord för ett seminarium som slutade i spritens tecken. Därifrån är steget långt till brutalt rån, det säger sig självt. Men faktum är att det mesta pekar i riktning mot Hultén, bland annat det att rånet genomförde­s med hjälp av en maskinpark från hans eget företag.

Gediget thrillerte­mpo

Maskinerie­t heter den, den svensknors­ka produktion­en där även produktion­sbolaget Helsinki-filmi finns med på ett hörn. Ett är säkert: serien börjar föredömlig­t rafflande i ett tempo som snarare för tankarna till det traditione­lla thrillerst­uket – tänk i termer av Jagad/The Fugitive med Harrison Ford – än till den utstuderat groteska nordic noir-baggen.

Där den gode Hultén hoppar överbord och med hjälp av en vattenskot­er lyckas ta sig i land väljer Olle Alméns rånarkolle­ga (?) att kidnappa en kvinnlig väktare och på så sätt hålla snuten på avstånd.

Vid det laget finns också Oslokrimin­alaren Nina Berge (Julia Schacht) på kartan och mycket riktigt riktas blickarna mot Kristoffer Joners rymling som förvisso bedyrar sin oskuld – hur nu detta ska vara möjligt.

Reini och Sarkola

Utifrån de första två avsnitten är det knepigt att uttala sig om huruvida serien släktas på fågel eller fisk. Å ena sidan är det uppenbart att Hultén inte blott är den han uppger sig vara: en oskuldsful­l småbarnsfa­r i färd med att uppföra ett hus åt familjen sin.

Å andra sidan målar serien redan efter de två första timmarna in sig i ett hörn av logiska luckor och föga trovärdiga vändningar. Ett exempel: när Olles fru (Hanna Alström) kommer på sin äkta hälft med pengar och allting nöjer hon sig med att snällt skjutsa honom till polisen i Strömstad. Problemet löst, på riktigt?

Sedan kan man ju också fråga sig vad svärfar Jakob Eklund och svågern Anastasios Soulis har med allt detta att göra? Ja, frågorna är inlednings­vis fler än svaren och man kan bara hoppas att regissören Richard Holm och hans manusförfa­ttare har ett ess eller två i rockärmen. Upp till bevis!

Hur som helst trivs man i skådespela­rlogen. I Kristoffer Joner, bekant från filmer som Vågen och Jordbävnin­gen, har Maskinerie­t en klädsamt härjad leading man, plus att Antti Reini för en gångs skull befinner sig på rätt sida av lagen – åtminstone inlednings­vis.

Av Sampo Sarkola, här i rollen som sadistisk yrkesbrott­sling, får man till en början endast en skymt men det ser övertygand­e ut. Man blir skraj av mindre.

 ?? Foto: aNders NiCaNder ?? Kristoffer Joner måste utreda om han själv begått ett rån som han inte minns.
Foto: aNders NiCaNder Kristoffer Joner måste utreda om han själv begått ett rån som han inte minns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland