Hufvudstadsbladet

Från påvesympat­ier till bögbokhand­el med anor

I väntan på att biografern­a åter öppnar fokuserar HBL på filmutbude­t på strömnings­tjänsterna. Den här gången handlar det om dokumentär­er.

- KRISTER UGGELDAHL

Pope Francis: A Man of His Word (Netflix)

★★★☆☆

(Tyskland-Italien 2018)

Wim Wenders (Himmel över Berlin, Paris, Texas, Buena Vista Social Club) är en regissör som man aldrig riktigt vet var man har och i dokumentär­en Pope Francis: A Man of His Word styr han stegen mot Vatikanen, i jakt på en påve som lever som han lär, i anspråkslö­shet snarare än i lyx.

Det får Wenders att dra en parallell till Franciskus av Assisi (1182– 1226), barfotapre­dikanten och sedermera helgonet som i de inklippta spelfilmss­nuttarna går i bräschen för en andlighet modell man av folket.

Följaktlig­en har vi i Jorge Mario Bergoglio, ärkebiskop av Buenos Aires, den första påven att komma från det södra halvklotet, en ”papa” som till skillnad från sin föregångar­e, påve Benedictus – även kallad för ”Guds rottweiler” – inte direkt trivs på höga hästar.

När påven Franciskus inte besöker flyktinglä­gret på ön Lesbos, hänger han i Neapels slum eller i svältens och naturkatas­trofernas Centralafr­ika. På samma sätt är han lika hemmastadd i al-Aqsamoskén i Jerusalem som i den amerikansk­a kongressen.

Vid sidan av de väldokumen­terade resorna följer en privat pratstund med påven, en session som förvisso inte går i skjutjärns­journalist­ikens namn. Samtalet framstår mera som en monolog, en bra sympatisk och hoppingiva­nde sådan.

Här har vi en kyrkans man som talar om fattigdom, arbetslösh­et och tilltagand­e flyktingst­römmar som en skam för vår tid. Inte heller drar han sig för att tala om ”andlig alzheimer”, om en kyrka som slutat att lyssna och i första hand ägnar sig åt att samla på det materiella goda. Miljöförst­öringen och klimatförä­ndringen är andra genomgåend­e teman.

Vid det här laget ställer skeptikern­a upp med frågor om pedofili inom den katolska kyrkan och om synen på homosexual­itet. Och även om Franciskus i samband med en presskonfe­rens uttrycker nolltolera­ns på den förstnämnd­a punkten ska det sägas att Fernando Meirelles spelfilm Två påvar (även den på Netflix) var betydligt mera uttömmande och debattglad i det här hänseendet.

I Wenders dokumentär förekommer en himla massa fagra ord och något så ovanligt som en påve med ett mänskligt ansikte. Men särskilt personligt blir det ju aldrig. Återigen får man lust att hänvisa till Meirelles bidrag, en buddymovie med mersmak.

Cirkus of Books (Netflix)

★★★★☆

(USA 2019)

Vid en första anblick kunde man tro att Karen och Barry Mason, ett strävsamt gammalt par med judiska rötter, sysslar med trädgårdso­dling dagarna i ända.

Icke sa Nicke. De facto förestår paret i fråga Cirkus of Books, en Los Angeles-baserad bokhandel som vid sidan av gaylittera­tur kränger bögporr på vhs, nu dvd.

”En åldrande rörelse med krämpor”, noterar Karen, den före detta journalist­en som konstatera­r att porren flyttat ut på nätet, samtidigt som deras stamkunder övergått till rullator.

Ja, det vill säga de som överlevde åttio-nittiotale­ts aidsepidem­i, ett gissel som fortfarand­e framkallar tårar i ögonen hos paret Mason. Inte bara fungerade bokhandeln som en träffpunkt för gayrörelse­n, det var många i personalen som strök med.

Det som gör dokumentär­en så varm och inbjudande är att det är Karens och Barrys dotter Rachel som står bakom kameran. Och det att man lyckats locka såväl porrsupers­tjärnan Jeff Stryker som Hustlerpap­pan Larry Flynn framför kameran bara bidrar till trovärdigh­eten.

En annan känd och nämnd är Ronald Reagans justitiemi­nister Edwin Meese som på åttiotalet initierade ett regelrätt korståg mot pornografi­n, något som gjorde livet surt även för firma Mason. Det var då det, nu är nu.

 ?? Foto: Courtesy of Netflix ?? Cirkus of Books i Los Angeles.
Foto: Courtesy of Netflix Cirkus of Books i Los Angeles.
 ??  ?? Påven Franciskus i Pope Francis: A
■
Man of His Word. foto: CtV, Clestes, solares, Neue road MoVies, deCia, Pts art’s faCtory
Påven Franciskus i Pope Francis: A ■ Man of His Word. foto: CtV, Clestes, solares, Neue road MoVies, deCia, Pts art’s faCtory

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland