Hufvudstadsbladet

Odlingsväx­terna som hjortdjur (oftast) lämnar i fred

Dessa växter lämnar hjortdjur ifred ifall det finns annat för dem att mumsa i sig.

-

Potatis I sin vanlighet är potatisen en fantastisk växt. Med väldigt lite skötsel ger den riklig skörd. Potatisen är värd att odla själv även om den är billig i butiken – tänk på den egenhändig­t odlade potatisen som en helt annan produkt än butikspota­tisen! Det finns olika sorter att välja mellan om man tycker vanlig potatis är för tråkigt.

Odling: Sätt i rader och mylla ett par gånger under sommaren för att hindra knölarna från att bli gröna. Ett alternativ till de traditione­lla upphöjda potatisrad­erna är att odla i täckodling. Då sätter man potatisarn­a i små gropar och lägger täckande material, som halm eller tång runt. Fyll på med täckning under sommaren. Potatisen sätts tidigt på våren, men kan även sättas lite senare för skörd sent på hösten.

Användning: kokt, som mos, fritterad, i soppor, i spansk tortilla, i varm eller kall potatissal­lad. Rabarber Trädgårdsl­andets tidiga hjälte ger riklig skörd år ut och år in.

Odling: Rabarbern är flerårig, och finns i de flesta trädgårdar. Om du planterar en ny planta får du ordentlig skörd först nästa år. Rotsysteme­t är stort, och plantan kan ta skada om du tar bort en del av den. Rabarberst­jälken lossnar lätt om man tar tag i stjälken längst ner och vrider till. Rabarberbl­adet kan användas som täckningsm­aterial i trädgårdsl­andet: bladet är stort och blockerar effektivt ljuset, vilket hindrar ogräs från att gro.

Användning: paj, kräm, sylt, saft, chutney. Lök Olika lökar, t.ex. gul lök, rödlök, shalottenl­ök, vitlök, gräslök, purjolök. Löken skyddar också andra växter som planteras mellan raderna, t.ex. smultron i löklandet är mindre lockande än smultron i en egen bänk. Hjortdjure­n kan smaka på lökstjälka­rna, men lämnar dem oftast i fred. Mest avskyr de vitlök.

Odling: Gräslöken är flerårig. En stor tuva kan delas upp på flera mindre. Vitlök sätts på hösten och skördas nästa höst. Gul lök, rödlök och shalottenl­ök sätter man på våren så att en del av löken lämnas synlig. Purjo är bäst förodlad. Den lilla plantan kan planteras i en grop, som så småningom fylls igen när man vattnar. Då blir den vita delen längre.

Användning: månsidigt som krydda, i soppor, stekt eller inlagd.

Örter Dillen behöver skydd från hjortdjur och kanin, men de flesta andra örter får vara i fred.

Odling: Fleråriga plantor av t.ex. salvia, timjan, oregano och mynta kan planteras i ett eget kryddland eller mellan andra växter för att skydda dem. Skyddet är inte hundraproc­entigt, men det är bättre än att erbjuda hjortdjure­n en buffet av endast sallat.

Användning: mångsidigt som kryddor i olika maträtter. Av mynta kan man göra te eller gelé.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland