Hufvudstadsbladet

Jakob Holm får SLS:s pris

Jakob Holm från Topeliusgy­mnasiet i Nykarleby fick fulla poäng i årets studentexa­mensprov i modersmål och litteratur. Han ska få Svenska litteratur­sällskapet­s pris och håller tal under fredagens virtuella vårfest.

- TEXT & FOTO: JEANETTE öSTMAN/SPT

– Ja, det blev lite mycket på en gång, konstatera­r Jakob Holm modest när SPT ringer upp för att boka en intervju.

Bragderna han hänvisar till är följande: Holm fick 120 av 120 möjliga poäng i årets studentexa­mensprov i modersmål och litteratur.

Därmed ska han få Svenska litteratur­sällskapet­s pris på 1 000 euro, som går till studenter som fått högsta poäng bland annat i modersmåle­t i de svensksprå­kiga skolorna. Dessutom blev han tillfrågad att hålla tal under den nationella, virtuella vårfesten som sänds på fredag.

– Jag är glad över resultatet och priset. Jag gjorde vad man ska göra i studentexa­men, men vad gäller text så har jag skrivit bättre texter än det här, säger Holm.

Analyserad­e Knausgård

Studentexa­mensprovet, som består av två sittningar à sex timmar, beskriver Holm som krävande.

– I läskompete­nsen skulle man välja en fack- eller medietext och en skönlitter­är text, och skriva analytiskt och källkritis­kt kring temat. Jag valde bland annat en essä av Karl Ove Knausgård och frågan hur han utvecklar sitt resonemang i texten.

I den andra delen, skrivkompe­tensen, förväntas examinande­n skriva en subjektiv essä om ett övergripan­de tema indelat i olika ämnen.

– Har du inte en åsikt så blir du underkänd. I år var temat berättelse­r och jag besvarade frågan vad berättelse­r spelar för roll, utifrån en text av Lars Sund och en faktatext om folksagor. Jag drev tesen att berättande och konsumtion av berättelse­r ska lära oss något om livets villkor. Texten var ett ställnings­tagande mot urvattnade skräpberät­telser utan substans.

Med Holms ord: det blir mycket text på kort tid.

– Den enda jag är nöjd med är Knausgårdt­exten. Där behövde jag inte forcera en åsikt utan fick fokusera på det analytiska greppet, vilket omvänt gjorde den texten mer personlig för mig.

Rekommende­rar Gösta Ågren

Läsning är ett stort intresse. Av de lokala författarn­a rekommende­rar Holm, utan att blinka, Gösta Ågren.

– Jär var bland de första diktsamlin­garna jag läste. Ågren gjorde mer än använde miljön i Nykarleby, om än all heder till det – han skrev djupt allvarliga, existentie­lla texter.

Nu väntar militärtjä­nstgöring och därefter studier i litteratur­vetenskap vid Helsingfor­s universite­t.

Men innan dess ska Jakob Holm hålla ett par studenttal.

På onsdagen hade cirka 12 700 elever och lärare från 140 grundskolo­r, gymnasier och yrkesskolo­r i Finland anmält sig till Barn- och ungdomssti­ftelsens virtuella vårfest som sänds på fredag. Holm ska hålla ett tal på svenska.

– Det blir ett utdrag ur mitt tal till studentern­a i Nykarleby på lördag. Talet handlar om mina upplevelse­r av gymnasieti­den, och vad den kan lära oss om att bygga en gemenskap. Kort sagt var vi väldigt olika när vi kom hit men svetsades samman till en klass. Det är viktigt att vi, i dessa tider av ”bubblor” med meningsfrä­nder på exempelvis internet, också utsätter oss för varandras olikheter.

 ??  ?? Jakob Holm håller studentern­as tal under dimissions­festen vid Topeliusgy­mnasiet i Nykarleby på lördag. Redan på fredag kan man höra en del av talet under den virtuella vårfesten som sänds på webben.
Jakob Holm håller studentern­as tal under dimissions­festen vid Topeliusgy­mnasiet i Nykarleby på lördag. Redan på fredag kan man höra en del av talet under den virtuella vårfesten som sänds på webben.
 ??  ?? Jakob Holm och hans käraste
■ ägodel: en Mercedes 190 E årsmodell -91. – Jag satt i bilen många kvällar redan innan jag fick körkortet. Den låter som en bil ska låta, säger Holm och demonstrer­ar med att smälla igen bildörren.
Jakob Holm och hans käraste ■ ägodel: en Mercedes 190 E årsmodell -91. – Jag satt i bilen många kvällar redan innan jag fick körkortet. Den låter som en bil ska låta, säger Holm och demonstrer­ar med att smälla igen bildörren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland