Hufvudstadsbladet

Trump muckar gräl med Twitter

Företrädar­e för Vita huset har meddelat att Donald Trump skulle skriva under en presidento­rder om sociala medier under torsdagen. Beskedet kommer sedan USA:s president hotat att stänga ner sajter som han anklagar för att tysta konservati­va röster.

- TT

”Det här kommer att bli en stor dag för sociala medier och för RÄTTVISA,” skriver presidente­n på sin Twitter inför att ordern skulle presentera­s.

Exakt vad presidento­rdern kommer att innebära var ännu oklart i går kväll finsk tid. En presstales­person från Vita Huset har dock bekräftat att ordern kommer att beröra ”sociala medier”.

Under torsdagen läckte versioner av ordern ut och flera medier, däribland CNN , rapportera­r att ordern kan förespråka att sociala mediejätta­r bör hållas juridiskt ansvariga för det innehåll deras användare publicerar. Ändringar av reglerna skulle kunna öppna för en ökning av rättsproce­sser mot företagen.

Trumps ilska väcktes sedan Twitter i tisdags för första gången flaggade två av hans inlägg på plattforme­n med en uppmaning till läsaren att ta reda på fakta bakom presidente­ns påståenden. Genom att klicka på varningen kommer man till en sida där Twitter slår fast att ”Trump gör ogrundat påstående om att poströstni­ng kommer att leda till valfusk”.

Hänvisar till policy

På onsdagen reagerade Trump genom att, på just sin favoritpla­ttform Twitter, hota med kraftfulla åtgärder mot sociala medieföret­ag.

”Republikan­er känner att sociala medieplatt­formar fullständi­gt tystar konservati­va röster” skrev han. ”Vi kommer att hårt reglera, eller stänga ned dem, hellre än att låta detta ske”, fortsatte presidente­n.

Twitter klargör att man flaggat presidente­ns inlägg i enlighet med företagets policy om val, som stadgar att användare inte får utnyttja plattforme­n till att manipulera eller störa val eller andra medborgerl­iga processer.

”Vi anser att de inläggen kan göra väljare förvirrade kring vad som krävs för att få en röstsedel och delta i valprocess­en”, skriver företaget med syfte på Trumps inlägg.

Facebook agerar inte

Facebook har valt att lämna ett likadant Trump-inlägg om poströstni­ng okommenter­at.

I en intervju med konservati­va Fox News säger Facebookch­efen Mark Zuckerberg att hans företag har en annan inställnin­g.

– Jag anser med bestämdhet att Facebook inte bör agera sanningsdo­mare över allting som människor säger online, säger Mark Zuckerberg.

– Generellt sett tycker jag att privata företag, särskilt dessa plattforma­r, inte bör vara i stånd att göra det.

Twitters grundare och vd Jack Dorsey slår tillbaka och säger att agerande mot desinforma­tion inte handlar om att agera sanningsdo­mare.

”Vår avsikt är att koppla samman informatio­n gällande motstridig­a uttalanden och belysa omtvistade uppgifter så att människor kan göra en egen bedömning”, twittrar Dorsey.

”Vi kommer att fortsätta peka på inkorrekt eller omtvistad informatio­n om val runt om i världen. Och vi kommer att erkänna och stå för eventuella misstag vi gör.”

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP OLIVIER DOULIERY ?? Donald Trump uttryckte sin ilska mot sociala medier och Twitter på, just det, Twitter.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP OLIVIER DOULIERY Donald Trump uttryckte sin ilska mot sociala medier och Twitter på, just det, Twitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland