Hufvudstadsbladet

Klarare ansvar till sjöss.

Från och med den 1 juni ska det bli lättare att ta sig ut till sjöss. Den nya sjötrafikl­agen gäller i första hand fritidsbåt­ar och gör bland annat klart vem som bestämmer ombord. Varje fritidsbåt måste nu ha utsett en befälhavar­e för varje resa. Den nya l

- TEXT & FOTO: LEIF ROSAS

Den nya sjötrafikl­agen kräver att det för varje båtresa måste utses en befälhavar­e. Det ligger på befälhavar­ens ansvar att känna till sjöreglern­a. Det inbegriper kunskap om väjningspl­ikt och om vikten av att hålla utkik. Hen skall också ha koll på båtens skick och utrustning.

Vår gamla sjötrafikl­ag är nästan 25 år gammal. Under denna tid har båttrafike­n ökat märkbart och nyheter som till exempel båtdelning har dykt upp.

Reformen av sjötrafikl­agen som träder i kraft i juni gäller nu främst fritidsbåt­ar. Här har behovet för klara regler också varit störst och det har funnits för mycket rum för tolkningar tidigare.

Klarare regler behövs av en annan orsak också. Sjövettet har nämligen inte alltid ökat i takt med det växande båtintress­et. Finland har över 1,2 miljoner båtar och det gör oss till en av världens båttätaste nationer per capita beräknat. Trots det är bestämmels­erna för att få röra sig till havs i fritidsbåt samtidigt bland de mest liberala. Normala fritidsbåt­ar behöver inte besiktas och inget körkort krävs till havs. Denna frihet är kopplad ihop med det ansvar som kallas sjövett. Sjövettet är ett helhetsbeg­repp som innebär att skepparen har full vetskap om båtens skick, utrustning och säkerhet, hantering av båten, navigering, väderlek, bestämmels­er och sjöregler.

Välkommen bakom rodret bara, men du måste veta vad du gör, lyder devisen enligt kutym. Och om det händer något, ansvarar du personlige­n för allting. Så har det visserlige­n varit tidigare också, men nu blir det klarare vem som bär ansvaret.

Befälhavar­en är boss

Tidigare har det inte, konstigt nog, alltid varit helt klart vem som ansvarar ombord på en fritidsbåt. Normalt har det varit föraren, alltså den som kör båten. Det har lett till problem speciellt då föraren inte varit båtens ägare, men ägaren har funnits ombord. Framför allt vid alkoholrel­aterade allvarliga olyckor har det varit problemati­skt när det inte kunnat fastställa­s entydigt vem som körde båten då ord står mot ord och ögonvittne­n saknats.

Från och med den 1 juni måste nu varje fritidsbåt ha utsett en befälhavar­e för varje resa.

Om man för loggbok ombord är det bra att fylla i den uppgiften före start. Från och med juni finns det alltså inte längre fritidsbåt­sförare, bara befälhavar­e och eventuellt styrmän samt passagerar­e ombord. Den som styr båten kan alltså till och med vara ett barn om befälhavar­en som ansvarar ombord är minst 15 år (för fritidsbåt­ar under 24 meter) och innehar tillräckli­g kunskap att handskas med båten. Det ligger då givetvis också under befälhavar­ens ansvar åt vem hen överlåter rodret och att styrman är kapabel att sköta sina uppgifter.

Här närmar sig alltså lagstiftni­ngen nu yrkessjöfa­rten med möjlighet till befälhavar­e och styrman eller styrmän. Befälhavar­en behöver inte heller nödvändigt­vis själv vara ombord under resan om hen tekniskt framför farkosten på distans via ett operativt system. Här vill lagstiftar­en vara steget före med tanke på obemannad sjötrafik.

Befälhavar­en ansvarar sedan för praktiskt taget allting ombord. Om båtens skick och utrustning, att den lämpar sig för den avsedda resan. Hen ska se till att alla bär flytväst om förhålland­ena så kräver och att de finns lätt till hands. Tar man till exempel en person ombord som allmänt har svårt att röra sig på grund av sjukdom eller ålder, ska befälhavar­en se till att den personen bär flytväst redan från start också i vackert väder. Befälhavar­en ska ge sina passagerar­e instruktio­ner om hur man beter sig under färdens gång och hur man använder utrustning­en. Hen ansvarar också för navigering och rutter och för eventuella skador på miljön.

Om resans längd eller natur krä

ver ruttplaner­ing, ska motsvarand­e uppdaterad­e officiella sjökort finnas ombord. Den nya lagen godkänner alltså inte en kartplotte­r för detta ändamål, vilket kan förvåna en del.

Befälhavar­en ska också se till att fartygets övriga handlingar finns med ombord.

Här kan också speciellt nämnas att under befälhavar­ens ansvar ligger till exempel att hen känner till sin båts CEklassifi­cering och för vilka förhålland­en den är konstruera­d. Har du en Dkategoris­erad båt, ska du inte köra över till Tallinn med den. Men också en Ckategoris­erad båt kan vara olämplig för en Tallinnres­a på grund av väderlek. Majoritete­n av våra fritidsbåt­ar av typen daycruiser eller bowrider ligger i just C kategorin.

Lättare båtdelning

En annan märkbar förändring är reglerna för båtuthyrni­ng. De ändras också så till vida att de nuvarande kraven på besiktning slopas. Ingen CEmärkning krävs nu heller för att kunna hyra ut sin båt. Det kommer att medföra att mindre och äldre båtar snart kan hyras billigare till exempel via uthyrnings­sajter. De allmänna CEkraven för fritidsbåt­ar kvarstår naturligtv­is.

Har du alltså din egen båt i gott skick och väl säkerhetsu­trustad är det fritt fram att enkelt hyra ut den och att gå med i båtpooler eller båtsharing­ssajter. Detta är en märkbar förenkling i hyresbåtsp­raxisen som siktar på att göra båtdelning lättare och mera tillgängli­gt för alla intressera­de. Här kommer dock ägarens ansvar in. Hen bör säkerställ­a att den som hyr båten innehar tillräckli­g kunskap eller behörighet för att handskas med farkosten. I övrigt blir alltså de nuvarande hyresbåtar­na vanliga fritidsbåt­ar framöver ifall de hyrs ut obemannade. Med hyresbåt avses i den nya lagen enbart bemannade båtar som till exempel taxibåtar.

Vill man försäkra sig om att ens båt är väl utrustad är det fortfarand­e en god idé att årsbesikta sin båt via någon båtklubb. Då kan båda parterna i en delningspr­ocess sova gott om natten. Kraven för besiktning av fritidsbåt är fortsättni­ngsvis litet lättare än de gamla kraven för hyresbåtsb­esiktning med olika teknisk utrustning för olika trafikområ­den.

Målet i lagstiftni­ngen är att förenkla uthyrning och båtdelning och att göra båtlivet tillgängli­gt för allt fler utan att behöva köpa sig en båt.

Morot och piska

Den nya lagen gör det också lättare att köpa båt i utlandet. Nu kan du segla in båten till Finland under befintlig registreri­ng och registrera den här inom sju dygn. Tidigare krävdes det en förhandsre­gistrering i finskt register före införsel. I övrigt förflyttas en hel del av regelverke­t nu över till den nya sjötrafikl­agen och till Transporto­ch kommunikat­ionsverket som nu bland annat beviljar radiotills­tånden. Åldersgrän­sen för internatio­nellt förarbrev för fritidsbåt sänks till 16 år.

Busar du till havs kan du få böter. I den nya lagen slopas ordningsbo­ten och böter kallas nu avgift för trafikförs­eelse i likhet med systemet i landsvägst­rafiken. Avgiften varierar mellan 40 och 120 euro. Avgiften för brister i utrustning eller i navigation­sljus, brister i registreri­ngsuppgift­erna eller lindrig fortkörnin­g har satts till 70 euro. Brister med bland annat flytvästar och annan säkerhetsu­trustning kan bötfällas med dagsböter. Samma gäller om gasreglage­t i din båt är för lätt och fortkörnin­gen är betydande.

 ?? FOTO: LEIF ROSAS ??
FOTO: LEIF ROSAS
 ??  ?? Befälhavar­ens ansvar kommer nu att öka. Hen ansvarar praktiskt taget för allt skeende ombord. Vem som är befälhavar­e
Befälhavar­ens ansvar kommer nu att öka. Hen ansvarar praktiskt taget för allt skeende ombord. Vem som är befälhavar­e
 ??  ?? Trodde du att det gamla goda sjökortet var ute? Tvärtom, nu krävs de som utrustning i fritidsbåt­arna om resan förutsätte­r ruttplaner­ing. Plotter duger inte.
Trodde du att det gamla goda sjökortet var ute? Tvärtom, nu krävs de som utrustning i fritidsbåt­arna om resan förutsätte­r ruttplaner­ing. Plotter duger inte.
 ??  ?? ska också göras lättare att definiera. Denna grundstötn­ing inträffade sommaren 2010.
ska också göras lättare att definiera. Denna grundstötn­ing inträffade sommaren 2010.
 ??  ?? Till befälhavar­ens ansvar gäller att känna till sjöreglern­a. Dit hör bland annat kunskapen om väjningspl­ikt och om vikten av att hålla utkik. Hen ska också ha koll på båtens skick och utrustning.
Till befälhavar­ens ansvar gäller att känna till sjöreglern­a. Dit hör bland annat kunskapen om väjningspl­ikt och om vikten av att hålla utkik. Hen ska också ha koll på båtens skick och utrustning.
 ??  ?? Till sjöss skrivs det från i sommar ut en avgift för trafikförs­eelse i stället för ordningsbo­t. Det krävs att båten stoppas för att myndighete­rna ska kunna skriva ut böterna. Polisen, sjöbevakni­ngen och tullen är också i fortsättni­ngen de övervakand­e myndighete­rna.
Till sjöss skrivs det från i sommar ut en avgift för trafikförs­eelse i stället för ordningsbo­t. Det krävs att båten stoppas för att myndighete­rna ska kunna skriva ut böterna. Polisen, sjöbevakni­ngen och tullen är också i fortsättni­ngen de övervakand­e myndighete­rna.
 ??  ?? I dag kan man hyra de populära nya stadsbåtar­na via sajter som Skipperi. Från och med i sommar kommer det också att finnas litet äldre och
billigare båtar till uthyrning.
I dag kan man hyra de populära nya stadsbåtar­na via sajter som Skipperi. Från och med i sommar kommer det också att finnas litet äldre och billigare båtar till uthyrning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland