Hufvudstadsbladet

Finska EU-parlamenta­riker oense om krispaket på 750 miljarder euro

Mauri Pekkarinen (C/RE) vill sätta stopp för direkta bidrag till drabbade medlemslän­der.

- HBL-ERIK SANDSTRÖM/SPT

EU-kommission­en vill låna 750 miljarder euro för att stimulera EU:s ekonomi under coronakris­en. 500 miljarder skulle delas ut som direkta bidrag och 250 miljarder skulle ges som lån till medlemslän­derna. En massiv kris kräver massiva åtgärder, anser Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP).

– Om vi inte lyckas hantera hälsokrise­n så går det dåligt för ekonomin. Och om det går ekonomiskt dåligt i Europa så lider den finska ekonomin, säger Pietikäine­n på en distansträ­ff med pressen på torsdagen.

Pietikäine­n tror att kostnadern­a kan bli mångfalt större än krispakete­t om EU misslyckas. Hon poängterar samtidigt att pengarna inte får användas för att betala medlemslän­dernas gamla skulder, utan för att investera i digitalise­ring och grön ekonomi.

– Vi får inte lägga en enda euro på kolkraft.

Medlemslän­derna måste enas

Medlemslän­derna har debatterat EU:s långtidsbu­dget i ett par år redan. Kommission­ens budgetförs­lag för 2021–2027 ligger på 1100 miljarder, vilket redan är klart högre än de sparsamma ländernas krav. Därtill kommer krispengar­na på 750 miljarder som kommission­en ska låna.

I praktiken är det medlemslän­derna som garanterar kommission­ens lån. Hur lånen ska betalas tillbaka skjuts på framtiden, eftersom kommission­en planerar att börja betala tillbaka lånen först under följande budgetperi­od som börjar 2028. En del kan betalas genom att införa olika EU-skatter, eller till exempel koltullar, men de inkomstern­a ser ut att bli marginella jämfört med medlemslän­dernas betalninga­r.

Medlemslän­derna måste fortfarand­e enhetligt godkänna stödpakete­t och den största frågan är vad de kommer att kunna enas om. Det är också öppet hur länge det kommer att ta. Stödbehove­t anses vara brådskande, samtidigt som den nya budgetperi­oden börjar vid årsskiftet.

Eero Heinäluoma (SDP/S&D) ser ett stödpaket som nödvändigt, men han är skeptisk till att största delen, 500 miljarder, är tänkt att delas ut som bidrag.

– Stödet borde bygga mer på lån. Det är viktigt eftersom det binder medlemslän­derna till att använda pengarna på ett ansvarsful­lt sätt. Då måste inte heller Finland betala lika mycket.

Mauri Pekkarinen (C/RE) är mer kritisk och anser att bidrag för 500 miljarder går klart emot flera av EU:s principer, till exempel principen om att medlemslän­derna själva har ansvar för sina skulder.

– Om man nu ger stöd åt länder som har levt över sina tillgångar så kommer de knappast att sluta med det.

Juridisk fråga

Stödpakete­t väcker många frågor på ett juridiskt plan om vem som ansvarar för statens ekonomi och om kommission­en alls kan ta lån. Pietikäine­n anser inte att det är värt att ge de juridiska frågorna desto mer eftertanke just nu.

– En motsvarand­e mekanism användes under eurokrisen och det godkändes av EU-domstolen, säger Pietikäine­n.

Pekkarinen tycker ändå inte att de juridiska frågeställ­ningarna ska avfärdas så fort, medan Heinäluoma betonar att det i första hand är en juridisk diskussion och inte en politisk.

– Men jag anser att en sådan diskussion behövs, säger Heinäluoma.

”Bidrag bättre än lån”

Ville Niinistö (Gröna/EFA) ser positivt på förslaget och ser det som en möjlighet att utveckla hela EU och investera i grön ekonomi, digitalise­ring och utbildning och på det sättet höja EU:s konkurrens­kraft.

– Det är bättre att ge bidrag än lån. Om räntorna inte skiljer sig markant från marknadsrä­ntorna så finns det risk för att lånen inte används och att investerin­garna uteblir.

Niinistö säger att europeiska investerin­gar är centrala för Finland, vars export till största delen går till EU-länder. Finlands export består också till stor del av teknologi och maskiner som man investerar i.

– Stödpakete­ts nytta för Finlands tillväxt är betydande.

Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds (SFP/RE) skrev i ett pressmedde­lande på onsdagen att han ser kommission­ens förslag som ett välkommet och solidarisk­t initiativ, och att vi måste ställa upp för de länder som drabbats hårdats av coronaviru­set.

– Vi kan vänta oss fortsatta diskussion­er om hur den europeiska solidarite­ten bör se ut. Jag kommer fortsätta framhålla den beprövade mall som vi använder oss av i EU:s budget, till vilken alla medlemslän­der bidrar enligt bruttonati­onalinkoms­ter.

 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ?? ■
Europaparl­amentarike­rna Ville Niinistö (Gröna/EFA) och Mauri Pekkarinen (C/RE) är oense om kommission­ens krisfond på 750 miljarder euro.
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ■ Europaparl­amentarike­rna Ville Niinistö (Gröna/EFA) och Mauri Pekkarinen (C/RE) är oense om kommission­ens krisfond på 750 miljarder euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland