Hufvudstadsbladet

Snart går Indien om Kina

-

”Det är inte långt kvar tills Indien går om Kina. Indierna känner en viss stolthet över att de är så många.”

ERIK AF HÄLLSTRÖM Ministerrå­d vid Finlands ambassad i Indien

Då jag skriver dessa rader håller Indiens befolkning på att närma sig en miljard trehundras­juttionio miljoner (1 379 000 000). Var sjätte homo sapiens som vandrar omkring på jordklotet är indier. Landets befolkning ökar med 1,12 miljoner människor i månaden. Det här betyder 260 000 personer i veckan, 37 000 per dag, 1 540 i timmen och 26 per minut. Det här är uppskattni­ngar, den senaste officiella folkräknin­gen blev klar 2011.

Sedan vi firade det hinduistis­ka nyåret Diwali i slutet av oktober i fjol bor här tio miljoner människor till. Mortalitet­en är avsevärt lägre än nativitete­n främst på grund av att de äldre årsklasser­na är så små. Dessutom har indiernas beräknade medelålder ökat så att den nu ligger på 70 år. På 1950-talet var medelålder­n ännu under 40 år på grund av den höga spädbarnsd­ödligheten.

Experterna är överens om att Indien passerar Kina på 2020-talet som världens folkrikast­e land.

Statistike­n stöder denna prognos. Indiens befolkning ökar i år med 13,5 miljoner, Kinas med fem. Det finns ännu cirka 49 miljoner fler kineser än indier, men skillnaden minskar hela tiden. Medianålde­rn är 28 år i Indien, 38 år i Kina. I Indien föds det 18 miljoner bebisar i år, i Kina 15 miljoner. Den stora omkörninge­n kommer enligt experterna att ske 2024, men det exakta datumet är ännu odefiniera­t.

Fastän befolkning­sökningen är en enorm utmaning, börjar situatione­n vara under kontroll. Befolkning­en är varje dag större än någonsin tidigare, men själva ökningen minskar. (Men enligt tidningsup­pgifter kommer coronakara­ntänen i april att leda till en tillfällig babyboom nio månader senare.) Det finns flera femåringar än ettåringar. Då fattigdome­n minskar och medelklass­en blir större minskar också nativitete­n. Den ligger nu på 2,3 barn per kvinna. I de fattiga delstatern­a i centrala Indien är barnaskaro­rna ännu stora, i det rika södra Indien börjar familjesto­rleken vara på europeisk nivå. Utveckling­en har gått snabbt: ännu 1980 födde den indiska kvinnan i medeltal fem barn. De flesta bor ännu på landsbygde­n, men inflyttnin­gen till storstäder­na är en annan pågående trend.

Indierna håller sig i huvudsak till den indiska halvön. Fastän man träffar på dem överallt och indisk mat börjar vara lika vanligt som pizza och hamburgare är nettoemigr­ationen liten, under en halv miljon människor per år. Befolkning­stätheten är 456 personer per kvadratkil­ometer. I Nederlände­rna är motsvarand­e siffra 507 och i Finland 18.

När kommer då befolkning­sökningen att sluta helt? Om trenden – det vill säga den minskande ökningen – fortsätter på samma sätt sker det ungefär 2060. FN har beräknat att toppen på 1,65 miljarder människor nås 2059. Gråsprängd­a indier med rollator är då en allt vanligare syn, unga familjer med barnvagnar allt mera sällsynta.

Det är inte långt kvar tills Indien går om Kina. Indierna känner en viss stolthet över att de är så många, fastän premiärmin­ister Narendra Modi har talat för familjepla­nering. Om inte landet hade delats 1947 (i Indien och Pakistan) skulle vi redan vara störst, påpekade en bekant. Indien är redan en stormakt. Frågan är om FN ännu efter 2024 kan låta världens folkrikast­e land vara utan en permanent plats i säkerhetsr­ådet?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland