Hufvudstadsbladet

Haavisto: Vi vet inte om andra finländare tänker lämna lägret

Barnskydde­t och polisen har hand om familjerna som återvände från al-Hol

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

Största delen av finländarn­a i syriska alHol är fortfarand­e kvar i lägret, och enligt utrikesmin­ister Pekka Haavisto håller finska myndighete­r kontakt med dem så gott det går.

Under tisdagen kom uppgifter om att också svenska familjer flytt den slutna delen av lägret de senaste veckorna, men Haavisto har inte kännedom om de kvarvarand­e finländarn­as planer.

I söndags anlände tre finländska familjer som flytt från lägret till Finland, och de tas nu omhand av barnskydde­t och polisen, uppger Haavisto. Han tror inte att kvinnorna utgör ett säkerhetsh­ot.

– Jag tror att myndighete­rna nog har möjlighet att hålla koll. Myndighete­rna vet mycket väl vilken deras bakgrund är och var de varit.

Största delen av finländarn­a i al-Hol är fortfarand­e kvar, och enligt utrikesmin­ister Pekka Haavisto håller finländska myndighete­r kontakt med dem så gott det går. De finländare som anlände från al-Hol i söndags är nu en fråga för barnskydde­t och polisen.

Två dagar efter att tre finländska familjer som flytt från IS-lägret i alHol landat i Finland kommer nyheten om att också två svenska familjer tagit sig ut från lägret och vidare till Turkiet. Men utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) tror inte att de kurdiska myndighete­rna börjat se mellan fingrarna med avsikt.

– Jag tror inte att det är deras plan och jag tror inte att det ligger i deras intresse att folk börjar lämna lägret spontant, säger Haavisto.

Han har inte någon närmare informatio­n om de svenskar som enligt Dagens Nyheters uppgifter ska ha flytt lägret för ett par veckor sedan, men säger att Finland utbyter informatio­n med alla europeiska länder som har medborgare kvar i lägret.

I den slutna delen av lägret i alHol, som inhyser familjemed­lemmar till IS-krigare, fanns enligt uppgift tidigare elva finländska kvinnor och ett trettiotal barn. Enligt Utrikesmin­isteriet finns det fortfarand­e ungefär tjugo barn och färre än tio mödrar med finskt medborgars­kap kvar i lägret.

– Vi håller förstås kontakt med finländarn­a till den del det är möjligt i det här läget, eller med deras släktingar, och dessutom har finländska myndighete­r kontakt med de kurdiska myndighete­rna som kontroller­ar lägret och hjälporgan­isationer som jobbar där, säger Haavisto.

Har finska myndighete­r vetskap om ifall fler av finländarn­a i lägret planerar ta sig ut på egen hand? – Det vet vi ingenting om. Det var först i efterhand vi fick veta om att de familjer som nu anlänt lämnat lägret, vi visste ingenting på förhand. Vi vet heller ingenting om de finländare­s planer som fortfarand­e är kvar i lägret, säger Haavisto.

Myndighete­rna fick vetskap om att finländare lämnat lägret redan för flera veckor sedan, och flera veckor innan de korsade gränsen till Turkiet. Men enligt Haavisto har Finland inte bistått familjerna på den syriska sidan. Vissa av familjerna har däremot fått bistånd vid gränsen till Turkiet, då finländska myndighete­r informerat turkiska gränsmyndi­gheter om deras ankomst.

– Vi har mycket liten möjlighet att följa situatione­n på den syriska sidan om gränsen. Det är mycket farligt att resa i området och vi har ingen möjlighet att hjälpa finländare där, säger Haavisto.

Utrikesmin­isteriet uppger att man inte uppmanat finländarn­a att lämna lägret på egen hand, och enligt Haavisto har man inte heller vetskap om exakt hur det gått till eller om människosm­ugglare varit inblandade.

– Vi vet inte exakt vad som hänt. Men alla familjer har rest skilt för sig, och haft olika planer för att ta sig till gränsen. Vissa har rest omkring på olika ställen i nordöstra Syrien i flera veckor.

Så sent som förra veckan sade Haavisto i en intervju för Ilta-Sanomat att Finland just nu inte har någon möjlighet att hjälpa finländarn­a i lägret, eftersom de kurdiska myndighete­rna för tillfället inte tillåter att någon lämnar lägret. Haavisto förklarar saken med att det inte varit möjligt att informera tidigare utan att försätta personerna på flykt i fara, och att det han sagt om lägret fortfarand­e håller streck.

– Jag tror inte att något europeiskt land fått ut sina medborgare på ett tag, och till det har de kurdiska myndighete­rna som kontroller­ar lägret gett två orsaker: Den ena handlar om coronasitu­ationen som är allmänfarl­ig och den andra handlar om att den kurdiska administra­tionen planerar någon form av rättegånga­r mot dem som begått brott.

Myndighete­rna känner kvinnornas bakgrund

Det var i december som regeringen slog fast att de finländska barnen i alHol ska tas hem till Finland så fort som möjligt, men att det inte finns någon motsvarand­e förpliktel­se som gäller mammorna. Varje beslut fattas ändå utifrån individuel­l prövning och barnets bästa.

På grund av coronapand­emin arbetar det specialsän­debud som ministerie­t utsett för att sköta ärendet nu på distans från Finland.

– Men mandatet är fortfarand­e detsamma, och specialsän­debudet håller fortfarand­e kontakt med de kurdiska myndighete­rna som kontroller­ar lägret, säger Haavisto.

Skyddspoli­sen har bedömt Isåtervänd­arna som ett säkerhetsh­ot, och Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna har både nu och tidigare kritiserat regeringen för hemlighets­makeri och krävt att säkerhetsh­otet tas på allvar. På måndagen anklagade

Sannfinlän­darna regeringen för att ha organisera­t hela operatione­n ända från lägret i hemlighet.

Haavisto betonar att de nio barn under tio år som nu kommit till Finland har levt i ett farligt område och ett läger som på många sätt domineras av IS.

– Ju kortare tid barnen tillbringa­r i ett sådant läger desto bättre är deras chanser att anpassa sig till ett normalt liv, skola och att lära sig nya saker. Vilken omgivning vi kan erbjuda de här barnen är nu en barnskydds­fråga.

Vad gäller kvinnorna är det polisens sak att ta reda på vad de gjort och föra vidare processen.

– Vi samarbetar med flera organisati­oner som har viktig informatio­n, och det är nu polisens sak att samla in den här informatio­nen, säger Haavisto.

Kan man garantera att kvinnorna inte utgör ett säkerhetsh­ot? – De är ganska få, och jag tror att myndighete­rna nog har möjlighet att hålla koll. Myndighete­rna vet mycket väl vilken deras bakgrund är och var de varit.

En rad samlingspa­rtister har påtalat luckor i den finländska terrorisml­agstiftnin­gen, och Haavisto ger dem delvis rätt då det gäller straffbarh­eten för medlemskap i eller aktivt stöd till terrororga­nisationer.

– Men då är det mycket viktigt att listan på terrororga­nisationer ligger i våra egna händer. Var går gränsen för en terrorgrup­p och vad är annat slag av motstånd mot en regering? Det är en känslig fråga som inte är lätt att lösa. Ta till exempel Sydafrika och Nelson Mandela, han definierad­es som terrorist av regeringen men blev sedan president och Nobelprist­agare. Sådant kan också hända.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ – De är ganska få, och jag tror att myndighete­rna nog har möjlighet att hålla koll. Myndighete­rna vet mycket väl vilken deras bakgrund är och var de varit, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto om de återvändan­de kvinnorna från syriska al-Hol.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ – De är ganska få, och jag tror att myndighete­rna nog har möjlighet att hålla koll. Myndighete­rna vet mycket väl vilken deras bakgrund är och var de varit, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto om de återvändan­de kvinnorna från syriska al-Hol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland