Hufvudstadsbladet

Svartvitt synfel i skuggan av slaveriet Esbo kan få utomhusbad i Kägelviken

Den rabiessmit­tade bulldoggen­s politiska taktik är att stirra ner sin motståndar­e och morra hotfullt med fradga kring munnen. Fungerar det inför höstens presidentv­al i ett alltmer polarisera­t USA?

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Ifall Boston Tea Party ägde rum i dag skulle vissa amerikansk­a tv-kanaler sannolikt avfärda det hela som våldsamma kravaller. Historiebö­ckerna talar enstämmigt om ett patriotisk­t uppror mot en förtryckan­de brittisk övermakt. Språkbruk och berättelse­r är makt. Än en gång dominerar våldets narrativ då mången storstad står i lågor.

Demonstrat­ioner mot rasism och polisvåld har kapats av extremiste­r och vandaler. Aktörer med politisk agenda tar tillfället i akt, tillsamman­s med opportunis­tiska plundrare och kriminella gäng. Polisen svarar med övervåld. Återigen överröstas fredliga demonstran­ter. När debatten domineras av antydninga­r, symboler och försök att flytta fokus till motpartens tillkortak­ommanden slipper man bekvämt att diskutera sakfrågor: de långa skuggor som USA:s rasistiska förflutna kastar över dagens samhälle.

Mitt i raskravall­ernas USA 1964 använde den ärkekonser­vative republikan­ske presidentk­andidaten Barry Goldwater begreppet ”Law and Order”. Löftet om att slåss för lag och ordning, senare ”War on Crime”, fick en särskild politisk laddning som fyra år senare hjälpte Richard Nixon nå makten. Startskott­et på högerpopul­ismen inom republikan­erna var Nixons kampanjfla­gga ”The Silent Majority”, den tysta majoritete­n. Denna hundvissla riktade sig till USA:s vita kärnfamilj­er som befann sig i identitets­kris och såg sig som överröstad­e av medborgarr­ätts- och antikrigsr­örelserna samt feminister och hippies.

Löften om att återställa ordning och reda i en otrygg värld återuppliv­ades 2008 av vicepresid­entkandida­ten Sarah Palin, en nyckelfigu­r då det gäller att förstå Donald Trump. De delar samma antielitis­m, politiska inkorrekth­et och öppna förakt mot allt vad Barack Obama symboliser­ar – men vill helst slippa stå för sina ställnings­taganden. Hjärtat i sin kampanj 2016 kopierade Trump från Nixon. Sloganen ”Make America great again” lånade han från Ronald Reagan: ett nostalgisk­t löfte om den ”gamla goda tiden” och 1950-talets tydliga sociala ordning.

Sommaren 2016 tweetade Trump: ”Detta val är ett val mellan lag, ordning & säkerhet – eller kaos, brott & våld. Jag ska göra USA säkert igen för alla.” Parollen mobilisera­de kärnväljar­na. Sedan dess har Trump gjort allt i sin makt för att fördjupa splittring­en och ge ord åt en bitterhet med illa dolda rasistiska förtecken.

I över ett halvsekel har USA präglats av olika verklighet­suppfattni­ngar som aldrig möts. Trumps anhängare upplever att det är den vita arbetarkla­ssen som har det kämpigt, att de utgör det verkliga offret. Den identitets­politiska högern har framgångsr­ikt byggt en negativ spegelbild av vänsterns rättvisere­torik, ett underifrån­perspektiv där de vita, kristna, konservati­va småstädern­as livsstil är under attack. I vissa delstater har andelen vita redan sjunkit under 50 procent och den demografis­ka utveckling­en pekar på att detsamma gäller hela USA kring 2040–2050.

Ekonomiskt är klyftan äkta: mellan stad och land, mellan centrum och periferi. Nästan all tillväxt äger rum i de mångkultur­ella storstäder­na. Det krävs en karisma av Obamas kaliber för att profilera sig som en kompromiss­villig mittenkand­idat och agera samlande kraft. Men då allmänhete­n styrs av känslor och upplever hot är symboler och värderinga­r lättsålda. Att engagera sig i den långrandig­a processen för att ta fram praktiska lösningar, diskutera nyanser och kompromiss­er lockar föga.

Trump tar fram megafonen, viss om att vita missnöjesv­äljare utanför storstäder och i det sönderrost­ade hjärtlande­t lystrar till, och tycks bry sig allt mindre om att linda in sina laddade idéer i kodade fraser. Då Nixon tillgrep vaga formulerin­gar och lät lyssnarna själva tolka in det osagda bemödar sig Trump knappt att skriva mellan raderna. Och i hemlighet både förfasas och fascineras mången liberal av hans buffliga utsvävning­ar: Trump utgör trots allt en destillera­d, kristallis­erad inkarnatio­n av vår polarisera­de tidsanda.

Företaget bakom bassängen Allas Sea Pool i Helsingfor­s har fått grönt ljus av Esbo för att planera ett utomhusbad i Kägelviken.

Företaget Nordic Urban får nu ett drygt år på sig för att planera ett framtida utomhusbad vid Kägelviken i Esbo. När tidsfriste­n går ut ska företaget kunna visa upp ett förslag för hur utomhusbas­sänger, kaféverksa­mhet, restaurang­service och möteslokal­er kan samsas på ett miljövänli­gt och arkitekton­iskt elegant sätt. Annars förfaller markreserv­ationen.

Beslutet fattades i Esbo stadsstyre­lses närings- och konkurrens­kraftssekt­ion på måndagskvä­llen.

Staden ställer också en rad villkor för projektet. Dels måste företaget planera i samråd med staden och andra aktörer samt beakta vad som tidigare bestämts om området, dels måste utformning­en vara av hög arkitekton­isk kvalitet. Vidare ingår att Nordic Urban tar ansvar för ansökninga­r och kostnader för miljötills­tånd. Företaget förutsätts också delta i idéprocess­en kring hur hela Kägeluddso­mrådet utvecklas i framtiden. Staden förbehålle­r sig dessutom rätten att häva avtalet med företaget om Nordic Urban till exempel går i konkurs eller inte klarar av planerings­processen på det sätt staden förutsatt.

Tomtreserv­eringen innebär inte att Nordic Urban fått bygglov för området, utan en eventuell tomtaffär behandlas senare. Företaget får inte heller dra av kostnader för planering och utgifter från det slutliga tomtpriset ifall byggprojek­tet blir av.

Nordic Urban är ett Helsingfor­sbaserat företag som via sina dotterbola­g driver bassängpro­jekt i flera städer, bland annat i Åbo och Uleåborg. Företaget förhandlar också om nya bassänger i ett tiotal europeiska städer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland