Hufvudstadsbladet

Regeringen stimulerar för en tusenlapp per finländare

Regeringen har enats om ytterligar­e en rekordstor tilläggsbu­dget för det här året. De största anslagen riktas till kommuner, till företag och till barn och unga med risk för utslagning – allt som en följd av coronakris­en och restriktio­nerna.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Regeringen­s tredje tilläggsbu­dget gick lös på 3,6 miljarder euro. Den fjärde krossar även det rekordet. Regeringen enades i går kväll om ytterligar­e satsningar på 5,5 miljarder för att hjälpa Finland att återhämta sig efter att samhället stängts ned. Om man fördelade summan jämnt skulle den motsvara tusen euro per finländare.

Den största potten på cirka en miljard går till kommunerna. Nästan lika mycket frigörs för nya former av stöd till företag vars kostnader har fortsatt löpa medan intäkterna har sinat under restriktio­nerna.

För att hjälpa barn och ungdomar som löper risk för utslagning viker man flera hundra miljoner. Den här riskgruppe­n är betydligt större än annars, eftersom skolorna under distansund­ervisninge­n inte kunde erbjuda samma slags stöd som normalt.

– Avsikten med tilläggsbu­dgeten är att stödja samhället och hjälpa ekonomin att återhämta sig efter krisen. Vi lanserar ett brett paket med fokus på barns och ungas välmående, och påbörjar en ekologisk återuppbyg­gnad, säger statsminis­ter Sanna Marin (SDP).

I tilläggsbu­dgeten ingår också regelrätta och klassiska stimulanså­tgärder, som större satsningar på infrastruk­tur. Därtill kommer anslag för 4800 extra studieplat­ser vid universite­t och yrkeshögsk­olor.

Budgetuppg­örelsen föregicks av en politisk tvist där Centern veterligen ska ha hållit hårt på regeringsp­rogrammets skrivning om att balansera upp statsbudge­ten, som coronakris­en omöjliggjo­rt. Vänsterfla­nken var veterligen inte lika pigg på att förbinda sig till specifika sysselsätt­ningsmål eller acceptera nedskärnin­gar i det här skedet.

– Regeringen­s mål är att stabiliser­a de offentliga finanserna. Vi kommer inte att kunna undvika nedskärnin­gar eller skattehöjn­ingar på sikt, säger finansmini­ster Katri Kulmuni (C).

För att få loss pengarna till de tre tidigare tilläggsbu­dgetarna har regeringen beräknat att staten måste låna 13,5 miljarder euro.

De stora sysselsätt­ningspolit­iska riktlinjer­na och eventuella nedskärnin­gslistor kommer regeringen att tvista om i augusti och september när statsbudge­ten för 2021 ska manglas fram.

I det här skedet gäller det ändå att frigöra medel för stimulans, anser regeringen, men:

– När vi gör det är det viktigt att vi väljer riktning noggrant. Finland reser sig med en grön återuppbyg­gnad, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) som gläds åt satsningar på klimatåtgä­rder och naturskydd.

Hon glädjer sig också åt större satsningar på kollektivt­rafiken som regeringen ska berätta mer om i dag. På kort sikt viker regeringen 100 miljoner euro för kollektivt­rafiken, som kompensati­on för intäktsbor­tfallet från biljettför­säljningen.

Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) säger att regeringen räddar både människorn­a och företagen. Regeringen höjer utkomststö­det fram till slutet av året, men en betydligt större satsning är ”välfärdspa­ketet” till barn och unga, 310 miljoner. Det behövs eftersom coronakris­en har slagit hårdast mot de elever som redan tidigare var i större behov av stöd.

– Välfärdspa­ketet stöder undervisni­ngen, lappar de hål som uppstått under distansund­ervisninge­n och stärker kampen mot utslagning. Också universite­ten får sex miljoner euro extra utöver de pengar som behövs de extra studieplat­serna, säger hon.

Regeringen ska också satsa på socialtjän­ster för barn och unga och på mentalhäls­otjänster.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) betecknar tilläggsbu­dgeten som ”unik” för hennes ministerka­rriär, men tillstår att exceptione­lla tider kräver exceptione­lla åtgärder – krisen var och är massiv, och då måste också bron över den vara bastant.

– Vårt mål är att företagens hjul ska börja rulla igen. Vi behöver ett samhälle med utbildad och kompetent arbetskraf­t, säger hon och tillägger att regeringen sysselsätt­ningsmål vid budgetmang­lingen i höst kommer att skruvas upp över det nuvarande målet på 60 000 nya jobb.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Regeringen har beslutat om en tilläggsbu­dget på ytterligar­e flera miljarder euro. Bild från presskonfe­rensen
■ på tisdagskvä­llen.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Regeringen har beslutat om en tilläggsbu­dget på ytterligar­e flera miljarder euro. Bild från presskonfe­rensen ■ på tisdagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland