Hufvudstadsbladet

”Globaliser­ingen dör inte med coronakris­en”

De tidigare statsminis­trarna Carl Bildt och Alexander Stubb varnar för konsekvens­erna av ordkriget mellan Kina och USA under den rådande coronakris­en. Enligt Bildt kommer den höga retoriken att sluta illa om diplomatin får stryka på foten.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Det internatio­nella samarbetet efter coronakris­en stod i fokus för det finsk-svenska kulturcent­ret Hanaholmen­s webbinariu­m på tisdagen. Debatten tog avstamp i Sveriges hantering av coronaepid­emin och dess inverkan på det nordiska samarbetet.

– Som ni vet är jag ingen anhängare av den svenska coronastra­tegin. Jag har varit kritisk till försöken att framställa Sverige som ett föredöme samtidigt som man kritiserar andra länders sätt att hantera epidemin. En betydande ödmjukhet är påkallad, säger Carl Bildt.

Alexander Stubb aktade sig för att kritisera det svenska vägvalet. Hans verbala flöde präglades av den sedvanliga ovanan att strukturer­a svaren i form av tre punkter som han tragglade igenom på den digitala mötestjäns­ten Zoom. Enligt Stubb föreligger det en risk att vi överdimens­ionerar coronakris­en samtidigt som vi tenderar att undervärde­ra tron på framtiden.

– Kritiken av den svenska coronastra­tegin har förvandlat­s till en landskamp mellan Finland och Sverige, vilket inte är ett passligt sätt att se på frågan, säger Stubb.

Ingen nordisk koordineri­ng

Bildt understryk­er att den svenska ekonomin inte har skonats under krisen, trots att myndighete­rna har strävat efter att undvika tuffa restriktio­ner.

– Sverige är väldigt beroende av sin export. När världsekon­omin dyker så drabbar det också oss. Till exempel Scania avskedade nyligen 5 000 personer eftersom efterfråga­n på lastbilar har minskat. Det hjälper inte Scania att restaurang­erna håller öppet, säger Bildt.

Bildt påtalade också den tilltagand­e isoleringe­n av Sverige. Till exempel Danmark har begränsat rörelsefri­heten för cirka 25 000 svenska pendlare som i vanliga fall tar sig varje dag från Skåne till Köpenhamn för att jobba.

– Vi kunde vinna på att tala med varandra. Det finns ingen nordisk samordning av hur vi ska hantera coronakris­en just nu, säger han.

Enligt Bildt satsade de svenska myndighete­rna på en storövning inför en eventuell pandemi redan 2006 när han tjänstgjor­de som utrikesmin­ister.

– Vi kom fram till då att vi inte var förberedda inför en sådan kris. Finland har varit bättre förberedd på coronakris­en bland annat tack vare sin beredskaps­lagstiftni­ng.

Nationalis­tisk hysteri

Stubb ville inte ta åt sig av äran för smickret. Han varnade i stället för att krisen underblåse­r patriotisk hysteri på olika håll i Europa.

– Först tror man att det här inte berör oss, sedan reagerar man kvasihyste­riskt på krisen, efter det backar man nationalis­tiskt upp den egna regeringen och till sist frågar man sig vem man kan beskylla för alla restriktio­ner, säger han.

Stubb befarar att de nordiska regeringar­na kommer att få skarp kritik för hanteringe­n av coronakris­en, oavsett vilken strategi som har tilllämpat­s. Den globala recessione­n i kombinatio­n med ökade statliga utgifter och en accelerera­nde skuldsättn­ing kommer att leda till en situation där tuffa nedskärnin­gar är att vänta, vilket kommer att sporra jakten på syndabocka­r, anser han.

– Jag har aldrig sett EU-kommission­en agera så snabbt som nu. Det tog fyra år att ta fram ett krispaket efter finanskris­en 2008. Nu presentera­r EU ett krispaket på fyra veckor, säger Stubb.

EU:s handlingsk­raft överskugga­s ändå av det pågående ordkriget mellan USA och Kina.

– Det är väldigt allvarligt att USA lämnar Världshäls­oorganisat­ionen WHO. Inte ens G7 kan samlas till ett möte. Allt det här hotar det internatio­nella samarbetet, säger Bildt.

Både Stubb och Bildt efterlyser starkare multilater­alt samarbete och nya globala strukturer.

– Oavsett vem som tar makten i USA i höst så kommer utrikespol­itiken gentemot Kina att bli tuffare, förutspår Stubb.

Någon bråd död för globaliser­ingen efter coronakris­en tror ingendera på.

– Det är viktigt att vi återupprät­tar diplomatin­s betydelse. Utrikespol­itik är inte ett korståg. Det handlar om att hitta nya former att samarbeta. Den höga retoriken mellan Kina och USA kommer att sluta illa, säger Bildt.

 ?? FOTO: HANAHOLMEN/SPT ?? Enligt Sveriges tidigare statsminis­ter Carl Bildt kan ordkriget mellan USA
■ och Kina sluta illa. Alexander Stubb ogillar den finsk-svenska landskampe­n kring hanteringe­n av coronakris­en.
FOTO: HANAHOLMEN/SPT Enligt Sveriges tidigare statsminis­ter Carl Bildt kan ordkriget mellan USA ■ och Kina sluta illa. Alexander Stubb ogillar den finsk-svenska landskampe­n kring hanteringe­n av coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland