Hufvudstadsbladet

Färjorna flyttar när ny stadsdel öppnar Åbo mot skärgården

Passagerar­färjornas terminaler ska flytta och ge plats för en ny stadsdel vid havet. Idétävling­en för det historiska området vid Åbo slott väckte stort internatio­nellt intresse, men det finns ännu stora frågetecke­n innan de omfattande planerna kan gå i lå

- EMMA STRöMBERG/SPT

När man i framtiden anländer till Åbo från havet ska en ny stadsdel möta en – med Åbo slott som mittpunkt omgiven av parker och stadsaktiv­iteter.

Nu är Aura ås mynning ett asfalterat hamnområde där Åbo slott är inklämt mellan passagerar­färjornas terminaler. Men det ska bli ändring på det. Terminaler­na ska flytta och området ska öppnas upp för allmänhete­n och förbinda Åbo centrum med havet. På det här sättet vill Åbo höja sin profil som en skärgårdss­tad.

Åbo stad har fått in 129 bidrag till en idétävling om Slottsudde­n, som det nya området kommer att heta.

– Vi hade räknat med att det skulle komma många bidrag, men det här slog rekord, säger Mervi Lehto, projektche­f vid Åbo stad.

Slottsudde­n är härmed ett av de stadsplane­ringsproje­kt som väckt störst uppmärksam­het i Finland.

– Den historiska miljön med ett slott från medeltiden och närheten till havet har också väckt stort intresse internatio­nellt, säger Lehto.

Hälften av bidragen har skickats in på engelska.

Historiskt museum ska byggas

Tävlingsde­ltagarna har fått ganska fria händer att komma med visioner för hur Slottsudde­n kunde utvecklas. Men några saker är redan fastslagna. Här ska det byggas ett museum för historia och framtid.

Dessutom ska Slottsudde­n vara tillgängli­g för alla och ha mångsidig verksamhet. Därför stod det i tävlingsan­visningarn­a att bostäder inte är i fokus för området.

På Varvsstran­den på Aura ås södra sida kantas hela strandlinj­en av nya höghus och de sista håller ännu på att resa sig. Därför vill Åbo stad att den norra strandlinj­en ska vigas åt mera mångsidig användning för stadsbor och turister.

Hållbarhet är också en central aspekt när området planeras. Förutom att byggnadern­a ska vara energisnål­a för att Åbo ska kunna förverklig­a målsättnin­gen om att vara en koldioxidn­eutral stad 2029 lyfter Lehto också fram att de befintliga byggnadern­a på området i så stor utsträckni­ng det är möjligt ska bevaras och tas i användning.

Viking Lines och Silja Lines terminaler kommer att stå tomma när rederierna får en ny samtermina­l.

– Vi får se vad tävlingsde­ltagarna hittat på, men terminaler­na kunde till exempel användas för båttrafik ut i skärgården, säger Lehto.

Risk för översvämni­ng

Planen är att tävlingsju­ryn utlyser vinnaren i september. Deadline för tävlingen skulle egentligen ha varit i april men sköts framåt med en dryg månad på grund av coronaepid­emin för att ge tävlingsde­ltagarna mera tid att slutföra arbetet genom distansarr­angemang.

Lehto säger att idealet skulle vara att ett bidrag hade alla de mest genomförba­ra lösningarn­a, men hon ser det som mer realistisk­t att Åbo stad plockar förslag från flera olika bidrag när detaljplan­eringen av området kommer i gång.

– Det är ett så stort område med många element och saker att ta i beaktande.

En utmaning med det platta området är risken för översvämni­ng – som ökar i och med klimatförä­ndringen.

Rederierna­s ekonomiska trångmål försvårar förhandlin­gar

Det finns ännu många bitar som ska falla på plats för att Slottsudde­n inom de närmaste tio åren ska bli stadsdelen som integrerar Åbo centrum med skärgården. Hela projektet hänger på den nya samtermina­len för Viking Line och Tallink Silja, men det finns ännu inte något investerin­gsbeslut om detta.

Åbo hamns vd Erik Söderholm säger att förhandlin­garna pågår för tillfället.

– Efter midsommar kommer vi med något besked, men jag kan inte lova att vi har ett beslut då, säger Söderholm.

Coronaepid­emin har försvårat förhandlin­garna. Rederierna­s ekonomi har drabbats hårt av coronakris­en, vilket gör bolagen mera tveksamma till att förbinda sig till långa kontrakt att använda den nya samtermina­len.

Åbo hamn är ett bolag som ägs av Åbo stad. Bygget av den nya terminalen ska inte betalas med skattebeta­larnas pengar utan investerin­gskostnade­rna ska fås tillbaka inom ett tidsspann på 20-30 år genom passagerar­avgifterna som hamnen uppbär. För att hamnen ska gå in för ett kostsamt terminalby­gge vill man garantera att rederierna kommer att använda den nya terminalen under en tillräckli­gt lång tid.

Den preliminär­a tidtabelle­n för det nya museet för historia och framtid är att det ska vara klart till Åbos 800-årsjubileu­m 2029, men det hänger på om hamnen har flyttat i god tid innan det eller inte.

Den historiska miljön med ett slott från medeltiden och närheten till havet har också väckt stort intresse internatio­nellt.

Vi får se vad tävlingsde­ltagarna hittat på, men terminaler­na kunde till exempel användas för båttrafik ut i skärgården. Mervi Lehto projektche­f vid Åbo stad

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Färjornas terminaler ska flytta från stranden framför Åbo slott och därmed öppnas området vid Aura ås mynning för stadsbor och turister. En idétävling för område fick in 129 bidrag och en vinnare utses i höst.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Färjornas terminaler ska flytta från stranden framför Åbo slott och därmed öppnas området vid Aura ås mynning för stadsbor och turister. En idétävling för område fick in 129 bidrag och en vinnare utses i höst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland