Hufvudstadsbladet

Europa måste ta ansvar

”Kommission­ens förslag kommer inte och bör inte heller godkännas utan många ändringar.”

-

Den europeiska kommission­en offentligg­jorde förra veckan sitt förslag för ett finanspake­t på 750 miljarder euro för att dra unionen ut ur den ekonomiska krisen som covid-19-pandemin har åstadkommi­t.

Under normala förhålland­en skulle min reaktion till förslaget ha varit helt avslående. Det finns en stor mängd av komponente­r i det som jag mer eller mindre konsekvent har försökt opponera mig mot.

Men vi lever inte i normala tider. Hela världen står inför den svåraste ekonomiska krisen sedan 1930-talets stora recession. Hur tror vi då att vi kunde klara krisen enbart med de medel som de enskilda länderna har till förfogande? Det skulle tvinga varje land att försöka klara krisen med sina egna resurser, med en stor lockelse att ta till protektion­istiska åtgärder och under tvång för att inte krossas av alltför stora skuldkostn­ader.

Detta nationalis­tiska sätt att sköta krisen ledde under 1930-talet till stora välfärdsfö­rluster för alla och slutligen till ett världskrig.

I dag har vi dock lärt oss något av den tidens erfarenhet­er. Vi har en europeisk centralban­k som har tagit till exceptione­lla åtgärder för att upprätthål­la finansmark­nadernas likviditet. Detta har varit välkommet och nödvändigt, men ingalunda tillräckli­gt för att minimera den hotande krisens kostnader.

Somliga frågar sig om kommission­ens förslag till ett paket ens är tillräckli­gt stort – Europaparl­amentet ville ha ett paket för 2 000 miljarder – men det är inte nödvändigt­vis summan som är avgörande, utan hur den används.

Kommission­ens förslag kommer inte och bör inte heller godkännas utan många ändringar, men att inte komma fram till ett paket som är minst lika stort som det föreslagna är det värsta slutresult­atet. Det är inte fråga om att rädda unionen – även om den också kan stå på spel – utan att rädda oss alla från de dyrbara följderna av att inte göra någonting för hela världsekon­omin och att rädda oss från vår ohållbara ekologiska, sociala och ekonomiska situation.

Att USA och Kina också bör göra det som behövs är klart, men det räcker inte om Europa väljer att inte ta sitt ekonomiska ansvar. Med detta sagt finns det mycket att göra för att göra kommission­ens förslag mera effektivt och acceptabel­t.

För det första måste dessa åtgärder vara av engångsnat­ur. Om strukturel­la och permanenta ändringar i unionens ekonomiska och finansiell­a styrning behövs måste de förberedas på ett mycket mer demokratis­kt och transparen­t sätt. Ansvaret för finanspoli­tiken bör kvarstå hos medlemslän­derna.

Hade samtliga medlemslän­der haft kapacitet för att utarbeta egna trovärdiga och effektiva ekonomiska handlingsp­rogram skulle EU:s roll vara att bidra med medel – både direkt understöd och lån – för att förverklig­a dessa. Förutsatt förstås att de är i linje med de gemensamma regler och målsättnin­gar som EU har godkänt. Detta betyder bland annat att de inte kan stå i strid med vare sig marknadsöp­penhet, ekologisk hållbarhet eller social rättvisa.

Att begära ändringar och preciserin­gar i kommission­ens förslag som ökar transparen­sen, villkorlig­heten och effektivit­eten är nödvändigt, likaså att komma till en vettig kompromiss­lösning.

 ??  ?? ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet, tidigare utrikesmin­ister och tidigare ordförande i riksdagens stora (EU) utskott.
ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet, tidigare utrikesmin­ister och tidigare ordförande i riksdagens stora (EU) utskott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland